Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre Nikoline, v receptu je nekaj manj suhega sadja za nadev.
Praznični sadni kruh (Foto: Karmen Valant).
Praznični sadni kruh (Foto: Karmen Valant).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Recept za praznični sadni kruh: 

10 dag rozin
10 dag suhih marelic
10 dag sliv
10 dag orehov
10 dag jabolčnih krhljev
10 dag rozin
naribana limonina lupinica
cimet
mleti klinčki
1 dl ruma

Sestavine za testo za praznični sadni kruh:

1 kg mešane pšenične moke
1 žlička soli
4 dag kvasa
1/2 žlice sladkorja
7,5 toplega mleka
1 dl toplega olja
12 dag masla

PREBERITE TUDIBožična peka: Rumove kroglice

Moko presejemo v posodo in ob strani dodamo sol. V treh žlicah toplega mleka raztopimo kvas in polovico žličke sladkorja, ter zlijemo v jamico v sredini moke.

Po kvasu posujemo 2 žlici moke in pustimo vzhajati. Ko se kvas dvigne, prilivamo mleko, da zamesimo mehkejše testo. Prilijemo toplo olje ali raztopljeno maslo in testo dobro pregnetemo. Testo pokrijemo in pustimo vzhajati eno uro in pol. 

Narezanemu sadju dodamo naribano limonino lupinico, cimet, mlete klinčke, poškropimo z rumom in pokrijemo. V vzhajano testo vgnetemo sadje z dišavami. Na pomokani površini oblikujemo tri štruce, jih položimo v namaščene modele ali drugega poleg drugega zložimo v pekač.

Štručke naj še eno uri vzhajajo, nato jih pri 200 stopinjah C pečemo od 45 do 60 minut. 

PREBERITE TUDI: Ideja za kosilo: Mesne kroglice s paradižnikovo omako

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Božična peka Sani kruh Recepti
Morda te zanima tudi:

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.