Iz Jožičine kuhinje: Božična panakota

Pred vrati so prazniki in Jožica je tokrat pripravila enostavno ter zelo okusno sladico za praznično okrašeno mizo - božično panakoto. Pripravite jo tudi vi!
Božična panakota (Foto: Jožica Ostrožnik)
Božična panakota (Foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za božično panakoto za 4 normalne ali 6 porcij za otroke:

  • 1/2 l prave alpske smetane za stepanje
  • 1 vanilijev sladkor burbon (pričara vonj praznikov)
  • 1 vrečka želatine v prahu (10 gr)
  • malo pomarančne lupinice
  • 5 dkg sladkorja
  • 1 rumenjak
  • par kapljic ruma
  • za dekoracijo: rezine pomaranče, sadje po želji in lističi mete

 

Postopek:

1) Želatino namočite v 4 žlice mrzle vode, premešajte in pustite 10 minut. Nato jo med stalnim mešanjem segrejete tik do vrenja (zavreti ne sme!). To naredite med kuhanjem smetane.

2) Smetano pristavite na štedilnik. Rumenjak, sladkor in vanilin sladkor burbon z vilico stepajte in zakuhajte tik pred začetkom vrenja smetane, dobro premešate in odstavite (smetana ne sme zavreti!).

3) V maso naribajte malo limonine lupine in dodajte rum. Dodajte še pripravljeno želatino in dobro premešajte ter vlijte v naoljene modelčke, kozarce ...

4) Panakoto postavite v hladilnik za 2 uri, da se strdi.

5) Za dekoracijo lahko uporabite maline. Sveže ali zamrznjene posladkajte in jih postavite na štedilnik. Ko pričnejo spuščati svoj sok, dodajte čajno žličko vanilijevega pudinga ali koruznega škroba, na hitro pokuhajte in obložite panakoto, ki jo na lahno obrnite na servirni krožnik. Zdekorirajte še z rezino ali dvema pomaranče in lističem mete. Če želite gladko sadno omako, sadju dodajte žlico ali dve vode, sadje pa precedite in šele nato dodajte panakoti.

Pozdrav iz Jožičine kuhinje!

 

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

KUHALNICA: Osvežilna limonina krema

Sonce nas je te dni prijetno grelo in k takemu vremenu ...

Okusno in domače: Preproste gobje jedi

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in je...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

KUHALNICA: Mehki in slastni medenjaki

Medenjaki … mmmm. Med in vonj po cimetu me vedno z misl...

Iz Jožičine kuhinje: Domači krompirjevi kroketi

Odličen recept za hitro kosilo: Hrustljavi, zelo okusni...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.