Iz Jožičine kuhinje: Enostavna tortica, ki se topi v ustih

Namig za slaščico, ki jo lahko postrežete po kosilu med tednom, za vikend ali kadar imate obisk. Obožujejo jo vse generacije. Enostavna za izdelavo in tudi dokaj hitro pripravljena.
Enostavma torta (foto: Jožica Ostrožnik)
Enostavma torta (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za paljeno testo:
1 dcl mleka
1 dcl vode
8 dkg masla
sol po okusu
15 dkg gladke bele moke
1/2 pecilnega praška
+ 4 cela jajca

Izdelava paljenega testa:
Mleko, vodo, maslo in sol pristavite na štedilnik in zavrite.
Med tem časom si pripravite moko s pecilnim praškom.
Med stalnim mešanjem jo vsipajte v vrelo mešanico.
Kuhajte na malem ognju, da ponovno zavre, vmes neprestano mešajte, hitro se vam bo naredil gladek cmok (paljeno testo)
Ugasnite ogenj ali odstavite posodo.
Nastalo maso ohladite na mlačno.
Navadno pečico vklopite na 200 stopinj.
Ohlajeni masi dodajte postopoma (eno za drugim) vsa jajca, vsako jajce posebej dobro premešajte z električnim mešalcem, da se poveže v gladko svetleče se testo.
1/2 mase razmažite po peki papirju v tortnem modelu premera 26 cm. Testa pride tanka plast, zato ga skrbno in enakomerno razmažite po vsej površini.
Pecite v že segreti pečici 20 minut (med peko ne odpirajte vrat pečice).Testo bo med peko naredilo valove.
Isto specite še drugo 1/2 testa
Pečeno testo s peki papirjem vred potegnite z modela ( še prej odstranite rob tortnega modela) in ga ohladite.

Sestavine za kremo:
2 jajci
15 dkg kristalnega sladkorja
1 vanilijev sladkor
10 dkg gladke bele moke
1/2 l mleka
+20 dkg masla (sobne temperature)
1 žlica ruma (ne več)

Izdelava kreme (stepajte na elektriko, v malo višji posodi):
Sladkor in jajci stepajte nekoliko dlje v penasto zmes.
Dodajte moko in še stepajte, da ne bo grudic, prilijte mleko, stepite v zares gladko maso (to je hitro)
Pristavite na štedilnik - zmerna temperatura, neprestano miksajte in segrevajte do vrenja. Vre naj še 4 do 5 minut (lahko tudi dlje) pri nizki temperaturi. Krema se bo pričela zgoščevati.Dodajte tudi vanilijev sladkor.
Nato ugasnite ali odstavite ter pustite, da se ohladi na rahlo mlačno.
Posebej zmiksajte 20 dkg masla in ga po žlicah dodajajte v kuhano in še rahlo mlačno kremo, med miksanjem dolijte še rum.
Dobiti morate gladko, rahlo in dovolj čvrsto kremo.

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Gosti jagodni sok

Zlaganje:
Pripravljeno kremo nanesite med obe plasti pečenega paljenega testa (delajte v tortnem modelu).
Za 1 uro ali več postavite v hladilnik.
Posujte s sladkorjem v prahu.
Mljask - dobro!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Vložene češnje

Sezona češenj je tu. Če jih imate v izobilju, če so se ...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.