Iz Jožičine kuhinje: Kako porabiti star kruh?

V prispevku boste našli mnogo koristnih nasvetov, kako porabiti star kruh in iz njega pripraviti okusne in enostavne jedi.
Star kruh lahko porabite v okusnih receptih. (foto: Jožica Ostrožnik)
Star kruh lahko porabite v okusnih receptih. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Kruha se ne meče stran. V času karantene moramo biti z njim še posebej iznajdljivi, racionalni in tudi varčni. Kruh kot eden od osnovnih delov jedilnika je lahko super sestavina za cel kup novih jedi. Ker pa se včasih pri najboljši volji ne spomnimo nobenega recepta, vam jih zdajle na hitro napišem nekaj, ki jih najpogosteje uporabljam tudi sama.

 

Star kruh z jajcem - za zajtrk ali večerjo

Kruh narežemo na malo večje kocke, lahko ga tudi kar nalomite in ga v skledi polijemo z malo mleka.
V drugi posodi razžvrkljamo jajček, dva ali tri ... in vse skupaj vržemo na malo pomaščen pekač.
Na hitro popražimo, da jajca zakrknejo, kruh pa postane mehak.
Jed lahko pripravimo na sladek način (z malo cimeta, medu, rozin, z marmelado, sadjem, kompotom ...), lahko pa jo pripravimo v slani varianti (že med peko posolimo, popopramo, dodamo na kocke narezano šunko, slanino (ali brez), tudi sveža paprika gre lepo zraven in zagotovo se najde še kaj drugega primernega v hladilniku.
Za začimbo lahko uporabimo narezane liste mlade čebule.Zelo okusno!

 

Narastki

Že malo trd kruh, ki smo ga poparili, je lahko tudi super dodatek k narastku, hkrati z njim lahko uporabimo tudi kakšno zelenjavo (svežo ali iz skrinje).
Popražimo na maslu čebulo, dodamo česen, da zadiši.
Odstranimo z ognja, dodamo kruh, po okusu solimo, dodamo začimbe (ni treba pretiravati), vse to razdelimo po dnu manjšega pekača, po želji dodamo različno zelenjavo (prej jo je dobro na hitro pokuhati) in prelijemo z mešanico razžvrkljanih jajc in smetane za kuhanje.
Spečemo v pečici do lepe zlatorjave barve.

 

Kruhovi cmoki/kruhov štrukelj

Tudi to je ena od rešitev. Kruh poparimo in pokrijemo v skledi.
Na maslu prepražimo kocke čebule, malo česna.
Še toplo polijemo čez poparjen kruh, dodamo malo parmezana.
Ko je rahlo ohlajeno, dodamo še jajca in drobno sesekljan petršilj, solimo in popramo.
Dobro pregnetemo in pustimo stati, da se vse skupaj malo prepoji.
Nato z mokrimi rokami oblikujemo manjše kroglice (cmočke), ki jih na kratko pokuhamo v osoljenem kropu.
Po lastni želji zabelimo z na maslu prepraženimi drobtinami.

Če nimate časa za kroglice, lahko isto maso oblikujete v debelejši zvitek (rolado), ga zavijete v prtiček ali živilsko folijo, ali ga kuhate tudi v posebnem cedilu na sopari.
Če je kuhan na sopari, okus ostane bolj intenziven, štrukelj pa mehak.
V vsakem primeru je tole super priloga k mladi solati, ki jo boste kmalu nabrali na domačem vrtu.

 

Popečene kruhove kocke

Še ena varianta so popečene kocke starega kruha, ki jo uporabimo kot dodatek h kremnim juham.
Povsod gredo lepo zraven, če je v hladilniku še kakšna kisla smetana, pa bo to pika na i.
Z zlato popečenimi kruhovimi kockami in smetano v kremnih juhah boste osvojili tudi najbolj izbirčne najmlajše gurmane.

Popečene kruhove kockice vmešajte v pomladno solato ali jih priložite kot hrustljav dodatek k solatnemu krožniku z zrezkom.

 

Fila za nadevanega piščanca

Star narezan (nadrobljen) kruh z piščančjimi jetrci je lahko enkratna fila za nadevanega piščančka ali kakšno drugo meso (tudi kot zrolana sredica mesnega zvitka).

Na Gorenjskem ob veliki noči pripravljajo na podoben način samostojno jed, ki ji pravijo "kruhovo filanje".
Poparjenim krušnim kockam dodajo večjo količino jajc, na kocke narezano šunko, nariban trd sir (parmezan), začimbe, nasekljan mlad petršilj ...
Vse skupaj dobro pregnetejo in nadev dajo v živalsko črevo (po starem receptu ... kot bi pripravljali krvavice) ali pa v vrečko za pečenje.
Spečejo v pekaču in dobro ohladijo.

 

 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.