Iz Jožičine kuhinje: Kavina rolada

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za vse ljubitelje kave in sladkega - kavina rolada. Navdušila vas bo!
Kavina rolada (foto: Jožica Ostrožnik)
Kavina rolada (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Rolada za ljubitelje kave, ta zelo dobra kavina krema zadostuje za premaz dveh rolad ali ene torte.

Sestavine za biskvit ene rolade so sledeče:
4 cela jajca
14 dkg sladkorja + 1 vrečka vanilin sladkorja
4 žlice vode
15 dkg gladke bele moke + 1/2 vrečke pecilnega praška
nekaj kapljic ruma za boljšo aromo in dvig biskvita med peko (nadomestite ga lahko z naribano limonino lupino)

Izdelava:
Cela jajca in sladkor z vanilin sladkorjem stepajte v rahlo penasto maso, na polovici stepanja dodajte vodo in rum, stepajte malo dlje, da fino naraste, se zgosti in postane puhasta.

Po vrhu mase posipajte moko s pecilnim praškom in nežno ročno premešajte z lopatko ali žlico.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup z okusom mete in maline

Nastalo maso spravite v pekač (nizek od pečice), na peki papir (peki papir kljub temu, da ga ni potrebno mastiti, le nekoliko namastite).
Maso specite v že prej ogreti klasični pečici na 180 stopinj / 20 minut, oziroma po potrebi.

Pečeno rolado s peki papirjem potegnite iz pekača počakajte 1 minutko in jo zvijte kar s peki papirjem vred ter jo dobro ohladite.

Če želite dve roladi, si pripravite maso še za drugo rolado in jo prav tako specite.

Med tem si pripravite kremo.

Sestavine za kremo dveh rolad so sledeče:
25 dkg masla sobne temperature
10 dkg sladkorja v prahu
10 dkg čokolade v prahu
2 do 3 najmanjše skodelice (skodelica je 1 dcl ali še manj) kuhane in dobro ohlajene prave kave z usedlino - zosom vred!

V posodo za stepanje najprej vsipajte čokoladni prah, nato na lističe narezano maslo, vrh pa nasujte še sladkor.

To najprej stepite, da lepo naraste v gosto kremo.

Šele sedaj dodajte 2 skodelici z zosom vred kuhane hladne pravo kave in stepite v gladko kremo (kavo iz tretje skodelice dolivajte le če je potrebno, ko vidite, da je krema lepo mazava, dolivanje ni več potrebno.

Rolado odvijte, ji pazljivo odstranite papir ter jo premažite s polovico kavine kreme (druga polovica kreme je za drugo rolado), sedaj le še z občutkom rolado zvijete.

Tako pripravljeno zavijte v peki papir ali alu folijo in postavite za 1/2 ure v zamrzovalnik ali za malo dlje v hladilnik.

Pripis: Biskvit za rolado lahko spečete tudi po tem receptu:
4 jajca ločite na beljake in rumenjake
12 dkg sladkorja
1/2 vrečke vanilin sladkorja
1/2 žličke ruma
10 dkg moke
1/2 vrečke pecilnega praška
* najprej stepite beljake in jim postopoma dodajajte sladkor in vanilin sladkor, dodajte postopoma rumenjake(stepajte malo dlje, da zmes naraste in se zgosti), na to posipajte moko s pecilnim praškom ter rahlo ročno premešajte.

Peka v klasični že ogreti pečici na 220 stopinj /10 minut.

Iz Jožičine kuhinje le še prijetno sladkanje
Vir : Marica Kokot

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

KUHALNICA: Osvežilna limonina krema

Sonce nas je te dni prijetno grelo in k takemu vremenu ...

Okusno in domače: Preproste gobje jedi

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in je...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

KUHALNICA: Mehki in slastni medenjaki

Medenjaki … mmmm. Med in vonj po cimetu me vedno z misl...

Iz Jožičine kuhinje: Domači krompirjevi kroketi

Odličen recept za hitro kosilo: Hrustljavi, zelo okusni...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.