Iz Jožičine kuhinje: Krepčilna šmornova juha

Ta juha lepo pomiri razdražen želodec.Podobna je prežganki.
Šmornova juha (foto: Jožica Ostrožnik)
Šmornova juha (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za 4 osebe boste potrebovali naslednje sestavine:
 
Za šmornovo testo:
2 jajci (ločiti rumenjaka in beljaka)
1 ravna žlička sladkorja
2,5 dcl tekočine (pol mleka in pol gazirane kisle vode tempel, radenska..)
12 dkg moke (gladke bele ali kombinacija bele in polnozrnate)
ščep soli
1/4 vrečke pecilnega praška
+ maslo za peko
 
Stepite beljake v čvrst sneg.
 
Rumenjake, sladkor, mešanico mleka in gazirane vode stepajte in nato dodajte moko s pecilnim praškom, sol.
 
Čisto na koncu dodajte v čvrsto stepen sneg in rahlo ročno premešajte v penasto zmes.
 
V vroči ponvi stopite košček masla.
 
Vlivajte zmes na maslo, debelina naj bo okrog 1 cm in pecite na majhnem ognju.Ko se zmes strdi in na spodnji strani lepo zapeče, šmorn z lopatko previdno obrnite in zopet zapečite.
 
Z lopatko razrežite na majhne koščke in premešajte, da se enakomerno zapeče.
 
Šmorn (praženec) mora biti rahel, nemasten in okusen.
 
 
Za juho rabite še:
1l hladne vode (ali jušne osnove)
1 žlico olja (ali sv,masti, masla)
1 zvrhano žlico moke
ščep naribanega muškatnega oreščka
sol
ščep domače vegete (ali 1/2 jušne kocke, da bomo malo razjezili tiste, ki večno kritizirajo, pojedo pa vseeno, a so tiho kot miši)
nasekljan svež petršilj
mleti poper
+čajna žlička vina za krepčilo (po želji)
 
V kozici segrejte olje, dodajte moko in neprestano mešajte.Bodite res pozorni, ker se moka lahko hitro zažge.
 
Naredite zlato rjavo prežganje, zalijte ga z litrom hladne vode (da ne bo grudic), solite, naribajte ščep muškatnega oreščka, ščep vegete ali 1/2 jušne kocke ter zavrite.
 
Nato dodajte v juho koščke ali narezana pramena šmorna (praženca), počakajte, da juha ponovno rahlo zavre, po želji dodajte žličko vina, takoj nadevajte krožnike, posipajte s sveže nasekljanim petršiljem in po želji poprajte ter postrežite.
 
Ta juha je dobra, če se poje takoj.
 
PRIPIS : šmorna ni potrebno dati v juho veliko, ker nabrekne.
 
Ostanek praženca lahko pojeste kot sladico s kompotom.
 

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

PREBERITE TUDI: Iz Jožičine kuhinje: Skutina potička

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.