Iz Jožičine kuhinje: Krompirjev langas

Iz Jožičine kuhinje prihaja tokrat tradicionalna prekmurska jed, po kateri se vam bodo zagotovo cedile sline!
Prekmurski langas (foto: Jožica Ostrožnik)
Prekmurski langas (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Vsi, ki spremljate moje objave, tegale nikakor ne smete prezreti. Za en dan sem postala Prekmurka in moram vam reči dragi Prekmurci, da imate odlično jed, ki sem jo danes naredila.

Zadovoljna sem in nič se ne pritožujem za prvič.

Še prej, ko vam napišem recept, se moram zahvaliti ga. Jeleni Corkovic in go.Tomažu Grlici, ki sta izdala recept, hvala!

Potrebujete:

25 dkg kuhanega in pretlačenega mlačnega krompirja
1 žlico olja (ki ga daste v krompir)
sol

Za kvasec: 1 kocka svežega kvasa
2 do 3 dcl mlačne vode
1 žlička sladkorja
1 žlička moke (počakate 5 minut, da vzide) in
1/2 kg mehke moke.

Vse sestavine premešajte in zgnetite v voljno, mehko testo, ki ga vzhajajte 15 minut. Testa vam pride okrog 1,10 kg, ki ga razdelite na 8 enako težkih gladkih kroglic (ena kroglica med 13 in 15 dkg). Ponovno jih vzhajajte 15 minut.

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Žlikrofi - mesni žepki z različnimi nadevi

Nato naredite za približno 1 cm debele langase (palačinke), rob mora biti debelejši, sredina tanjša in jih zlatorjavo ocvrete v olju, ki ste ga segreli isto kot za krofe (na vsaki strani kakšni dve minutki. V olje jih morate dajati pokončno, da izpodrinejo zrak.

Nič ni narobe, če je tu in tam še svetla barva.

V sredino servirajte kislo smetano in nastrižen drobnjak.

Lahko pa se jedo s česnovo vodo (2 do 3 zrna česna nasekljate in namočite v 1 dcl vode, langase namakate vanjo.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene paprike

Iz Jožičine kuhinje prihaja super recept za vložene pap...

KUHALNICA: Tiramisu poletnih okusov

Prav vsi niso ljubitelji kave, in posledično jim ni vše...

Iz Jožičine kuhinje: Čufti

Slastni in okusni čufti. Ste jih že kdaj pripravljali? ...

Iz Jožičine kuhinje: Česnova juha s timijanom

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za zdravo in okusno ...

KUHALNICA: Šampinjoni, polnjeni s kozjim jogurtom

Šampinjone lahko pripravite na mnogo načinov. Zelo okus...

KUHALNICA: Mafini z jabolki in cimetom

Mafini z jabolki in cimetom so okusen in sočen prigrize...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.