Iz Jožičine kuhinje: Okusna in preprosta jabolčna pita

V prispevku boste našli recept za zelo okusno in priljubljeno sladico.
Foto: Jožica Ostrožnik
Foto: Jožica Ostrožnik
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Potrebujete - za testo:
38 dkg moke
19 dkg masla
10 dkg sladkorja
2 rumenjaka
1 celo jajce
limonino lupino
malo soli
+ maslo za premazovanje (namastitev) pekača

Za nadev:
1,30 kg jabolk (najboljši je beličnik, jakopnice)
10 dkg sladkorja
10 dkg suhih marelic (narezanih na drobna pramenca ali kockice) - zamenjajava so rozine
1/2 dcl belega vina - zamenjava je voda

Za kremo:
2 jajci (ločiti)
6 dkg sladkorja
1 vanilin sladkor
2,5 dcl mleka
6 dkg moke
mleti sladkor za posip

Priprava:
Presejani moki dodajte na lističe nastrgano maslo, rumenjaka, sladkor, naribano limonino lupino in malo soli nato pa zraven ubijte še celo jajce in na hitro zamesite gladko testo.

Postavite ga na hladno.

Olupljena jabolka zrežite ali naribajte na rezine, pomešajte s sladkorjem in poškropite z belim vinom ali vodo ter dušite do mehkega. Dodajte narezane marelice ali oprane in očiščene rozine in vse temeljito zmešajte.

Testo razvaljajte na velikost pekača in ga položite v namaščen pekač (če se vam testo trga, položite v pekač posamezne kose testa, ga obdelajte s pomočjo prstov in poravnajte s kozarcem).

Napol ga specite v navadni že ogreti pečici na 200 stopinj (10 do 15 minut - jaz sem ga pekla 14 minut, v pekaču velikosti 37 x 30 cm, biti mora globok pekač - pekač je lahko tudi čisto malo manjši).

Medtem razmešajte rumenjaka in sladkor z vanilin sladkorjem, dodajte v mleku razmešano moko in mešajte nad paro, da nastane gosta kremasta masa.

V toplo kremo previdno primešajte še sneg iz beljakov (pozor 4 beljaki).

Dušena jabolka stresite po napol pečenem testu, jih poravnajte, prelijte s kremo in poravnajte, nato posipajte z mletim sladkorjem.

Pito še enkrat položite v pečico in jo še 30 minut pecite na nižji temperaturi - 170 stopinj.

Ko jo vzamete iz pečice, jo pokrijte kar z enim praznim pekačem - za nekaj minut.

Nasvet: ko vzamete testo iz hladilnika, ga že v foliji malo povaljajte.

Iz Jožičine kuhinje želim prijetno sladkanje s to fantastično slaščico.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.