Iz Jožičine kuhinje: Skutin zavitek

Iz Jožičine kuhinje tokrat prihaja recept za slasten skutin zavitek.
Skutin zavitek (foto: Jožica Ostrožnik)
Skutin zavitek (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Za testo (osnovni recept)

30 dkg moke
1/2 žličke soli
1 beljak (ali ena žlica olja, lahko tudi oboje)
1.5 dcl topla voda (približno), običajno rabimo toliko vode, da jo je za polovično količino moke

Lahko pa se doda: 1 celo jajce (za bolj rahlo testo, ki tudi bolj naraste, npr; pri štrukljih) in 1 žlica kisa ali 1 žlica limoninega soka.

Nadev:

1/2 kg pretlačene skute
8 dkg stopljenega masla
10 dkg sladkorja
2 jajci ločiti (narediti sneg)
5 dkg drobtin
2 dcl kisle smetane (še boljša kakšna domača)

Premaz: stepeno jajce in par kapljic olja

Po želji naribana jabolka (lahko tudi vaše najljubše sadje), ali rozine.

Gremo k izdelavi testa:

Moko dam v skledo, naredim v sredino jamico in vanjo dam beljak ali olje ali oboje. Mesim tako, da počasi prilivam toplo vodo in zamešavam moko. Na sredini mora biti vedno gladko testo.

Ko dobim primerno gosto, ne pretrdo, in ne premehko testo, ga dobro pregnetem.

Če je testo pretrdo, se težje vleče, če je premehko, zahteva večjo pozornost, da se pri delu ne trga in luknja.

Hlebček testa naoljim, da se ne naredi kožica.

Pokrijem s pogreto skledo in pustim, da počiva vsaj 1/2 ure, lahko tudi čez noč.

Hlebček nato blago pomokam in ga razvaljam v krog s premerom 1/2 metra. Robove zvaljam tanjše, da se kasneje lepo razvlečejo.

Preden začnem vleči, namažem testo z maščobo, da se med vlečenjem ne prijemlje.

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Pita s sirom - burek

Nanj nanesem nadev, končam malo pred koncem testa, da nadev ne uhaja.

Ta del testa pokapljam z maslom ali smetano.

S pomočjo prta testo z nadevom zvijem v zavitek.

Položim ga na namazan pekač, premažem z jajcem in oljem, predvsem po sredini, kjer se zavitka stikata in pečem 45 minut pri 180 stopinjah v predogreti navadni pečici.

Malo ohlajen zavitek narežem in posladkam s sladkornim prahom.

Priprava nadeva:

Skuto pretlačim, jo zabelim s stopljenim maslom, dodam sladkor, rumenjaka, drobtine, smetano in nazadnje trd beljakov sneg.

Po želji potresem po skutinem nadevu naribana sladka jabolka in rozine, takrat pa ne sme manjkati cimet v prahu.

Pripis: Če vam testo dela preglavice, nimate časa ali ste preleni, si kupite 1/2 kg vlečenega testa v listih ali kar listnato testo.

Privoščite si toplega.

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

KUHALNICA: Osvežilna limonina krema

Sonce nas je te dni prijetno grelo in k takemu vremenu ...

Okusno in domače: Preproste gobje jedi

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in je...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

KUHALNICA: Mehki in slastni medenjaki

Medenjaki … mmmm. Med in vonj po cimetu me vedno z misl...

Iz Jožičine kuhinje: Domači krompirjevi kroketi

Odličen recept za hitro kosilo: Hrustljavi, zelo okusni...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.