KUHALNICA: Čebulni kruh z jogurtom

Poznate čebulni kruh z jogurtom? Če ne, ga morate spoznati. Čebulni kruh z jogurtom je namreč kruh, ki ima mehko, puhasto sredico in zapeljivo hrustljavo skorjico. Krasen je! Poleg vonja po sveže pečenem kruhu po vašem domu sproščala še prijetna aroma po počasi praženi, sladki čebuli …
Čebulni kruh z jogurtom (foto: OblizniPrste.si)
Čebulni kruh z jogurtom (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za kruh bomo potrebovali: 600 g navadne gladke bele moke, 1 navadni jogurt (180 g lonček), 1 dl toplega mleka, 2 dl tople vode, 30 g svežega kvasa, 1 čajna žlička soli, 1 čajna žlička sladkorja, 2 jedilni žlici olivnega olja

2-3 čebule (odvisno od velikosti), malo kokosove masti za praženje čebule

Najprej si pripravimo in namerimo vse sestavine. Kvas, žličko sladkorja in moke prelijemo z 1 dl tople vode in premešamo. Postavimo na mirno mesto v kuhinji in počakamo, da se kvas aktivira. Ta proces traja nekje 5-10 minut. V večjo posodo, v kateri bomo zamesili čebulni kruh z jogurtom, presejemo moko s pomočjo cedila. Nikakor ne izpustite tega koraka, saj v kolikor tega ne boste storili, kruh ne bo tako mehak in rahel.

Nato na sredini moke naredimo jamico. Vanjo stresemo jogurt in prilijemo olje. Na rob posode dodamo sol (soli ne dodajamo v jamico, saj ne želimo, da se kvas in sol takoj srečata).
 
PREBERITE TUDI: KUHALNICA: Špargljeva pita z ajdovo moko

Ta čas je kvas najbrž že vzhajal, zato ga prelijemo k moki (v jamico), zraven dodamo še mleko in preostalo toplo vodo. Sestavine z roko zmešamo in začnemo oblikovati testo, ko začenja zmes v posodi dobivati svojo pravo obliko (kepa testa), testo zvrnemo na pomokano delovno površino in ga dobro pregnetemo v gladko testo, ki se ne prijemlje površine in rok.

Testo damo v pomokano posodo, prav tako na rahlo pomokamo testo. Pokrijemo s kuhinjsko krpo in postavimo na mirno mesto v kuhinji (ne nad radiatorjem) in pustimo 60 minut, da vzhaja.

Medtem, ko testo vzhaja, si pripravimo čebulo. Čebulo olupimo in drobno nasekljamo, nato pa jo v ponvi, na malo maščobe počasi pražimo. Pražimo res počasi in na nizki temperaturi, saj želimo imeti lepo praženo sladko čebulo, ne pa zažgano in grenko čebulo. Čas praženja je nekje 30 minut, med praženjem čebulo ves čas mešamo.

Ko je čebula lepo zlato-rjavo popražena, jo odstavimo s štedilnika in pustimo, da se ohladi.

Ko je testo vzhajano, si najprej pripravimo delovno površino, ki jo prekrijemo s prtom, na katerem bomo valjali testo. Prt malenkost pomokamo. Pripravimo si še pekač, ki ga prekrijemo s peki papirjem.

Vzhajano testo kipnemo na delovno površino, ga malo pregnetemo, nato pa razvaljamo. Valjamo brez večjega pritiskanja na testo. Razvaljamo na cca. 1 – 1,5 cm debelo. Po testu čim bolj enakomerno razporedimo (potresemo) čebulo, ki smo jo prepražili medtem, ko je testo vzhajalo.

Sedaj je čas da čebulni kruh zavijemo. To naredimo tako, kot bi zavijali potico ali rolado – v rolo.

Lahko pustite kruh v takšni obliki (štruce), ali pa v štruco zrolano testo oblikujemo v polžka. To storimo tako, da testo, ki smo ga zvili trdno zvijemo v krog. Zaključek lahko spodvijete pod celoten čebulni kruh z jogurtom.
 
PREBERITE TUDI: KUHALNICA: Polenta s šampinjoni

Prestavimo na pekač, ki smo ga obložili s peki papirjem in pokrijemo s kuhinjsko krpo. Za približno 30 minut postavimo v miren kot kuhinje, kjer čebulni kruh z jogurtom pustimo, da ponovno vzhaja.

Pečico prižgemo in nastavimo temperaturo na 180 °C. Pripravimo si posodico v katero nalijemo mlačno vodo, čopič za mazanje in oster nož.

Vzhajan hlebec čebulnega kruha z jogurtom odkrijemo in z nožem nekajkrat zarežemo črte. Nato pa vse skupaj premažemo s čopičem, ki ga namakamo z mlačno vodo.

Čebulni kruh z jogurtom pečemo pri 180 °C 30-40 minut. Ko je čebulni kruh z jogurtom pečen, ga vzamemo iz pečice, pustimo ga na pekaču, na lahko ga s prsti poškropimo s hladno vodo in pokrijemo s krpo (ne sme biti oprana z mehčalcem) in pustimo, da se ohladi.
 
Še več slastnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.