KUHALNICA: Slastno, sladko in poceni!

Odločila sem se, da bo teden potekal v znamenju bučk in krompirja. Zraven pa bom dodala še kaj sladkega, slastnega. Poceni in hitro pripravljena kosila – a nič manj božanska!
Okusna juha (foto: Milena Miklavčič)
Okusna juha (foto: Milena Miklavčič)
Okusna juha (foto: Milena Miklavčič) Glavna jed. (foto: Milena Miklavčič) Bučni polpeti. (foto: Milena Miklavčič) Domača solata (foto: Milena Miklavčič) Slastna jed, ki še nima imena. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Današnji dan sodi med tiste, ko se trudim sedeti na dveh stolih hkrati.
Zunaj vabi sonce, neko pisanje moram oddati, pa še kosilo je bilo treba skuhati.
Šlo je po liniji najmanjšega napora. Žal.
Kaj se je izcimilo?

Včeraj sem obljubila, da bo vsak dan v tem tednu v znamenju bučk + krompirja.
A lažje reči kot narediti.
Receptov kolikor hočeš!

Za juho sem na maslu prepražila pol pora, pol bučke in dva krompirja. Zalila z vodo in po približno 20 minutah kuhanja dodala zelenjavo (vse, kar je na vrtu zelenega) in česen. Kdor je želel je v juho potunkal kroglice.

V malo večjo posodo, ki je zlata vredna, sem narezala korenje, krompir, por, buče in posolila. Zalivala sem z vodeno mešanico pretlačenega paradižnika. Tik preden je šlo na krožnik, še ščepec peteršilja.

Polpeti so se naredili že zjutraj. Zakaj? Zato, da voda od bučk odteče. Posolim, dodam eno jajce, malo naribanega sira, zelenjavo, česen, ovsene kosmiče, žlico ostre moke. Z žlico za sladoled se naredijo ravno pravšnji kupčki.

Pa- seveda - solata. od včeraj je ostalo še malo fižola - in to je bilo to.

Cenovno zelo ugodno, v bistvu tako poceni, da cene sploh ne znam izračunati. Je pa bilo dobro, okusno in - zdravo. Predvsem pa hitro narejeno!

Zadnjič pa sem spekla sladico, kateri imena še ne vem. V bistvu naredim testo iz pol kilograma bele moke, zavitka kvasa, približno 15 dkg masla, 3 rumenjakov in mleka + soli (malo ruma in en vanilin). Ko se testo dvigne, ga razvaljam in potem na 1/3 pomažem z lešniki, na 1/3 skuto, kar pa ostane pa potresem z drobnjakom. Obilo potresem tudi z rozinami. Potem pa naredim več ''kač'' približno dva prsta debelih, jih narežem na štrukeljce, pomažem z mešanico mleka in razžvrkljanega jajca ter dam v pečico za približno 25 minut.(175- 180 ' C).

''Stvarca'' je zelo dobraaaa, sladka, kar je ne pojemo, roma v tesno zaprti škatli v skrinjo. Zakaj? Zato, da imam pri roki slaščico, če dobim kakšen obisk.

Enako naredim tudi s domačim kruhom (trgovinskim zlepa ne), potico, itd. Narezano na šnitke v skrinji kar nekaj časa lahko počaka, pa ni potrebno metat v smeti!


»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.