KUHALNICA: Vsestransko uporaben recept, za vse prste oblizat!

Včasih naletim na recept, ki je krasen in ga čuvam kot punčico svojega očesa. Zakaj? Zato, ker je vsestransko uporaben. Pa da ga delim z vami in – ne bo narobe, da si ga zabeležite, nenazadnje tudi zato, ker je zelo enostaven!
Odlični rogljički. (foto: Milena Miklavčič)
Odlični rogljički. (foto: Milena Miklavčič)
Odlični rogljički. (foto: Milena Miklavčič) Foto: Milena Miklavčič Foto: Milena Miklavčič
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Potrebujete 1 kg mehke moke, 2,5 dl olivnega olja ali ustrezno količino stopljenega masla, 2, 5 dl mleka (imejte ga še malo v rezervi, če je moka zelo suha, ga porabite več), 1 kocka kvasa, 2 rumenjaka, sol, 2 žlici bučnega, sezamovega, konopljinega….itd. olja, 1 celo jajce, semena za posip.

Začnite s tem, da v pol decilitra toplega mleka razpustite kvas. Po približno petih minutah ga vlijte v jamico, ki ste jo naredili v moki, katero ste pred tem že stresli v primerno skledo. Dodajte olje, mleko, dva rumenjaka, sol. S pomočjo rok ali kuhalnice vse skupaj zmešajte v kompaktno kepo, nato jo s kuhalnico stepate vsaj 10 minut. Vmes glejte televizijo ali poslušajte muziko, da vam ne bo dolgčas. Potresite z moko, pokrite s prtom in dajte na toplo, da testo počiva.

Po približno tri četrt ure po mizi razgrnite prt (lahko ga ogrejete v pečici), potresite ga z ostro moko. Testo stresite na prt in ga razdelite na štiri dele. Vsak del v obliki kroga razvaljajte in nato razvaljano testo narežite na osminke. Vsak kos (enako kot na fotografiji) pomažite z zmesjo olivnega olja in jajca.

Sedaj pa pride na vrsto tisto, kar je najbolj fajn:
Osminkam lahko- pri širokem robu- dodajate poljubne stvari: žlico slane skute, lahko žlico sladkih orehov, maka, rožiča, osminko lahko potresete z drobnjakom, semeni …. po želji!

Lahko so brez vsega!

Zavijate od širšega dela k ožjemu. V receptu tega sicer ne piše, a tam, kjer je najširši del, ga mičkeno upognem navznoter, da preveč ne štrli narazen.

Zložite jih na pekač in počakate približno 20 minut, pomažete jih z razžvrkljanim jajcem in vržete na 180 ' C v pečico za 20 minut, da zlatorumeno zapečejo.

Povem vam, rahli so kot … sapa!

Če so slani, se krasno priležejo k različnim namazom, narezkom ali pa kar tako. Če so še malo topli, je sploh super!

Če pa so sladki, pa itak teknejo povsod. Zlasti po ''mesnatem kosilu''.

Še en namaz, ki smo ga danes jedli zraven:
Vzamete avokado, ga olupite in skupaj s skuto, soljo, svežim sesekljanim motovilcem (ali peteršiljem) ter- obvezno- česnom, zmiksate. Na koncu dodate nekaj kapljic limone, da zmes ne rjavi …

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«

Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako oživiti ovenelo baziliko – korak za korakom

Bazilika je ena najbolj priljubljenih zelišč pri nas – ...

Ajvar - recept za najbolj okusen ajvar

Recept za domači ajvar! Danes se bomo podali v svet ba...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Rolada iz bučnih semen

Rolada je iz mehkega slastnega in rahlega biskvitnega o...

Recept: EPSKA POLETNA SOLATA

Poleti našemu telesu bolj ustrezajo lahke jedi, ki orga...

Iz Jožičine kuhinje: Čevapčiči v listnatem testu

Odlična ideja za hitro kosilo, hladno predjed, prigrize...

Ta zajtrk spodbuja hujšanje – preprost, nasiten in brez kruha

Zajtrk pogosto velja za najpomembnejši obrok dneva, in ...

POZOR: Te hrane ne kombinirajte skupaj!

Ni pomembno samo, kaj in kako jemo, temveč tudi, ali hr...

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.