KUHALNICA: Zelenjava iz voka

Marsikdo si dnevno zastavlja eno in isto vprašanje: “Kaj bomo pa danes kuhali?” Zelenjava iz voka je super jed, saj jo lahko postrežemo kot prilogo in z njo popestrimo različne testenine ali riž za kosilo, lahko pa si jo pripravimo kot lahko večerjo.
Zelenjavi lahko dodate tudi sadje, gobe, meso ali skuhane testenine. (Foto: Arhiv)
Zelenjavi lahko dodate tudi sadje, gobe, meso ali skuhane testenine. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zelenjava iz voka – sestavine za 4 osebe:
  • 8 g kokosove maščobe
  • 1 šalotka (ali manjša čebula)
  • sol
  • 1 čajna žlička mlete sladke rdeče paprike
  • poper
  • 1 kg različne zelenjave (na primer: paprika, feferoni, bučke in drugo)
  • 1 jedilna žlica balzamičnega kisa
  • 1 jedilna žlica paradižnikove omake
  • 3 vejice peteršilja


Zelenjava iz voka – postopek:

1) Šalotko olupimo, očistimo in sesekljamo; zelenjavo operemo, očistimo in narežemo na poljubne oblike (sama sem pri receptu uporabila zamrznjeno zelenjavo, ki smo jo shranili za ozimnico); peteršilj operemo in sesekljamo.

2) V segret vok damo kokosovo maščobo in ko se raztopi na njej najprej na hitro prepražimo šalotko, ki jo tudi solimo, nato dolijemo malo vode in jo še kakšno minuto dušimo.

3) Šalotki dodamo zelenjavo in jo solimo. Vse skupaj premešamo in počakamo, da zelenjava “spusti” vodo (pri zamrznjeni zelenjavi jo je kar veliko). Če ugotovimo, da je vode premalo, da bi se zelenjava skuhala dolijemo toliko vode, da je skoraj vsa zelenjava prekrita. Zelenjavo kuhamo toliko časa, dokler se le-ta ne zmehča in vsa voda izpari, med tem pa jo večkrat premešamo.

4) Zelenjavi med kuhanjem dodamo poper in mleto sladko rdečo papriko (če je potrebno jo tudi dosolimo po okusu). Ko se zelenjava zmehča in skoraj vsa voda izpari iz voka dodamo še paradižnikovo omako, balzamični kis in peteršilj.

5) Zelenjavo kuhamo še toliko časa, kolikor se nam zdi potrebno. Lahko pustimo, da vsa tekočina izpari, lahko pa si pustimo še malo “omake”.

Naj vam tekne!

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.