KUHALNICA: Zelenjava iz voka

Marsikdo si dnevno zastavlja eno in isto vprašanje: “Kaj bomo pa danes kuhali?” Zelenjava iz voka je super jed, saj jo lahko postrežemo kot prilogo in z njo popestrimo različne testenine ali riž za kosilo, lahko pa si jo pripravimo kot lahko večerjo.
Zelenjavi lahko dodate tudi sadje, gobe, meso ali skuhane testenine. (Foto: Arhiv)
Zelenjavi lahko dodate tudi sadje, gobe, meso ali skuhane testenine. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Zelenjava iz voka – sestavine za 4 osebe:
  • 8 g kokosove maščobe
  • 1 šalotka (ali manjša čebula)
  • sol
  • 1 čajna žlička mlete sladke rdeče paprike
  • poper
  • 1 kg različne zelenjave (na primer: paprika, feferoni, bučke in drugo)
  • 1 jedilna žlica balzamičnega kisa
  • 1 jedilna žlica paradižnikove omake
  • 3 vejice peteršilja


Zelenjava iz voka – postopek:

1) Šalotko olupimo, očistimo in sesekljamo; zelenjavo operemo, očistimo in narežemo na poljubne oblike (sama sem pri receptu uporabila zamrznjeno zelenjavo, ki smo jo shranili za ozimnico); peteršilj operemo in sesekljamo.

2) V segret vok damo kokosovo maščobo in ko se raztopi na njej najprej na hitro prepražimo šalotko, ki jo tudi solimo, nato dolijemo malo vode in jo še kakšno minuto dušimo.

3) Šalotki dodamo zelenjavo in jo solimo. Vse skupaj premešamo in počakamo, da zelenjava “spusti” vodo (pri zamrznjeni zelenjavi jo je kar veliko). Če ugotovimo, da je vode premalo, da bi se zelenjava skuhala dolijemo toliko vode, da je skoraj vsa zelenjava prekrita. Zelenjavo kuhamo toliko časa, dokler se le-ta ne zmehča in vsa voda izpari, med tem pa jo večkrat premešamo.

4) Zelenjavi med kuhanjem dodamo poper in mleto sladko rdečo papriko (če je potrebno jo tudi dosolimo po okusu). Ko se zelenjava zmehča in skoraj vsa voda izpari iz voka dodamo še paradižnikovo omako, balzamični kis in peteršilj.

5) Zelenjavo kuhamo še toliko časa, kolikor se nam zdi potrebno. Lahko pustimo, da vsa tekočina izpari, lahko pa si pustimo še malo “omake”.

Naj vam tekne!

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.