Kako prepoznati pravi med, pravo oljčno olje, kavo, riž ...?

Aktualno > Zanimivosti | piše: M. L. | 17.3.2014
Prevare,ki jih proizvajalci hrane počnejo, so vse večje. Vse bolj pogosto so na prodajnih policah lažna oljčna olja, med, celo riž in podobno. Kupujete prave izdelke?
Preverite sestavine, preden živilo kupite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Preverite sestavine, preden živilo kupite. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Vse več je hrane, ki je lažna. Nekoč so proizvajali dražjo lažno hrano, danes pa jo lahko najdete tudi med cenejšimi živili, kot je recimo riž. Kupujete prava živila?

Oljčno olje
Oljčno olje spada v skupino živil, katerega najbolj pogosto poneverjajo. Še posebej pozorni morate biti pri nakupi ekstra deviškega olja. Raziskave so pokazale, da je mnogokrat mešano s sojinim oljem, koruznim olje, sončničnim oljem in celo s svinjsko mastjo. Nekatera olja so pomešana z oljčnim, v nekaterih oljih, ki jih prodajajo pod oljčnim, pa ni niti kapljice slednjega.

Ko kupujete oljčno olje, preverite datum nabiranja, ime proizvajalca in državo porekla. Iščite izdelek, ki je zaščiten in ima žig certifikata.

Pravo oljčno olje se pri nizkih temperaturah strdi in postane gostejše. Ko ga postavite nazaj na sobno temperaturo, pa spet postane bolj bistro in tekoče.

Med
Med, javorjev sirup in ostala naravna sladila je prav tako enostavno ponarediti. Vanje dodajajo fruktozni koruzni sirup ali običajni tekoči sladkor.

Da vas ne bodo preslepili, kupujte izdelke, ki imajo certifikat, od proizvajalca, ki ga poznate in mu zaupate. Če imate možnost, kupujte organski med od lokalnega čebelarja.

Začimbe
Tudi začimbe so lahko mešanica vsega drugega, le tistega, kar na embalaži piše, ne. Zabeleženi so primeri mešanja kurkume z riževo moko, mleti črni poper lahko vsebuje vejice in ajdovo moko. Najbolj vprašljiv med začimbami pa je dragi žafran, ki je lahko mešan z ognjičem ali celo s čebulo v prahu. Raziskava, ki so jo opravili v Veliki Britaniji, je pokazala, da v 90 odstotkih začimbe, ki so se prodajale kot žafran, niso vsebovale le tega.

Kupujte začimbe, ki jih lahko sami zmeljete. Na prodajnih policah boste našli posušene začimbe, ki imajo mlinček. Tako boste lahko vsebino videli in se prepričali, kaj zares vsebujejo. Poglejte tudi državo porekla, saj veliko začimb prihaja iz Kitajske.

Kava
Tudi v mleti kavi so našli razne nadomestke, kot so sladki krompir, cikorija in pražen fižol. Da se boste temu ognili, je najbolje, da kupujete kavo v zrnju.

Riž
Riž nadomestijo z umetno smolo in krompirjevim škrobom. Najlažje je ponarediti basmati riž. Ta riž se namreč pobira le en mesec v letu, nato čaka devet mesecev, preden gre v prodajo. Raziskave so pokazale, da nekateri proizvodi vsebujejo le 15 odstotkov pravega basmati riža.

Grški jogurt
V zadnjem času je grški jogurt zelo popularno živilo in to so izkoristili tudi nekateri proizvajalci. Pravi grški jogurt naredijo tako, da jogurtu odvzamejo sirotko in dobijo fino kremasto zmes. Nekateri proizvajalci pa v jogurt le dodajo zmes za zgoščevanje, kot sta želatina in škrob, da dobijo bolj kremast proizvod.

Ko kupujete grški jogurt, preverite iz česa je sestavljen. Pravi vsebuje le mleko, mlečne kulture in nič več!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Naravna rastlina, ki pomaga lajšati simptome menopavze in dviga libido

Če se spopadate z nadležnimi simptomi menopavze in nizk...

5 najbolj zdravih probiotikov, ki bi jih morali uživati redno

Probiotiki so nujno potrebni za zdravje črevesja. Z nji...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.