Makova potica s suhimi slivami

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 16.4.2022
Če imate radi makovo potico, potem preizkusite tudi ta odličen recept. Specite jo malce drugače!
Makova potica s suhimi slivami (foto: Fala)
Makova potica s suhimi slivami (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Testo:
1 kocka kvasa Fala
47 dag moke
2,5 dl mleka
5 dag kisle smetane
7 dag masla
3 dag sladkorja
2 rumenjaka
1,5 male žličke soli

Nadev:
40 dag maka
40 dag suhih sliv
2 dl vode
3 beljaki
5 žlic čokoladni namaz
3 žlice ruma
3 žlice sladkorja
limonin sok in lupinica

1 jajce za premaz

Kvas Fala raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo vse ostale sestavine brez masla, dodamo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Na začetku mešamo počasi, nato deset minut na najvišji hitrosti. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Ko je testo gladko, ga pokrijemo in pustimo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Suhe slive kuhamo v vodi do mehkega; voda v veliki meri izhlapi. Slive zmešamo s paličnim mešalnikom, primešamo mak, rum, čokoladni namaz, limonin sok in lupinico. Beljaka stepemo v sneg ob postopnem dodajanju sladkorja in ga vmešamo v makov nadev.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Položimo ga v pomaščen model in pustimo na toplem vzhajati.

Vzhajano potico premažemo z mešanico rumenjaka in mleka, jo na več mestih prebodemo z iglo in prestavimo v vročo pečico.

Potico pečemo eno uro na 175 °C; po potrebi jo prekrijemo s folijo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč. Pečeno potico pustimo pet minut v modelu, nato jo obrnemo iz modela na krožnik (gornji del potice v modelu je na dnu krožnika) in ohladimo do konca.

 

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.