Novembrski FALA recept: Čokoladna pogača s cimetom

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 29.11.2019
Imate radi čokolado? Specite okusno sladico in si pričarajte v svojem domu ambient zime.
Čokoladna pogača s cimetom (foto: Fala)
Čokoladna pogača s cimetom (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

(količina zadošča za dve pogači)

Testo:
½ kocke svežega ali 1 vrečka suhega kvasa Fala
1 vrečka kislega testa Fala
700 g moke
300 g mleka
130 g masla
50 g sladkorja
4 žlice kakava v prahu
3 jajca
2 mali žlički soli

Nadev:
150 g masla
150 g sladkorja
cimet

Preliv:
2 dl mleka
2 žlici sladkorja
1 jajce za premaz

V mleku raztopimo sveži ali suhi kvas Fala in ga primešamo moki, dodamo ostale sestavine brez masla in kakava v prahu ter zamesimo kvašeno testo. Med počasnim mešanjem počasi dodajamo zmehčano maslo. Na koncu mešamo deset minut na najvišji hitrosti; tik pred koncem vmešamo še kakav v prahu. Testo pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo stresemo na pult, pregnetemo, razdelimo na pol (za dve pogači) in pustimo počivati nekaj minut.
Medtem zmešamo zmehčano maslo, cimet in sladkor.

Zatem testo razvaljamo na dolg, ozek pravokotnik, ga premažemo z dišečim maslom in zvijemo v zavitek. Odrežemo del, ki je enak premeru modela, ostalega razrežemo na široke rezine. Rezine zložimo ob zunanjem robu modela, tako da vsaka naslednja rezina delno prekrije predhodno. Del zavitka, ki smo ga na začetku odrezali, po dolžini prerežemo na pol; zarežemo tako, da se na eni strani še drži skupaj. Nato oba dela med seboj prepletemo in spleteno kito položimo na sredino modela. Na koncu pa zapolnimo z rezinami še prazen prostor med kito na sredini in rezinami ob zunanjem robu.
Enako oblikujemo drugo pogačo.

Pecivo damo na toplo vzhajati, nato ga premažemo s stepenim jajcem in prestavimo v vročo pečico. Pečemo ga približno 40 minut na 175 °C. Po vrhu ga med peko pokrijemo, da bi se zaradi sladkorja preveč ne obarvalo. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice, ga prelijemo z vrelim sladkanim mlekom (količina zadošča za obe pogači) in za minutko ali dve postavimo nazaj v pečico. Pečeno pecivo vzamemo iz pečice in pustimo, da se ohladi.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.