Oljčno olje: Kupujete pravega?

Pravo oljčno olje je zelo zdravo. Zanj odštejemo veliko več denarja, ko za navadnega. Ampak, vsako oljčno olje, ki ga ponujajo trgovske police, ni pravo. Kako prepoznati pravega?
 	Kupujete pravo oljčno olje? (foto: Freepik.com)
Kupujete pravo oljčno olje? (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kar sedemkrat dražje plačamo oljčno olje od navadnega in zato pričakujemo tudi, da bo kvalitetno. Ampak, vedno ni tako. Mnogokrat je mešano s sojinim oljem in zato veliko slabše kvalitete.

Mešanje oljčnega olja z ostalimi olji
Pravo oljčno olje boste po okusu težko prepoznali. Proizvajalci namreč dodajajo olju, ki ga mešajo, razne sestavine, ki imajo enak okus, kot pravo. Dejstvo pa je, da je kar 70 odstotkov oljčnega olja, ki se prodaja po vsem svetu za pravo, ekstra deviško, mešano s sojinimi in ostalimi olji, ki so slabše kakovosti in niso tako zdrava.
 
Preberite tudi: 100% naravna zeliščna zdravila za bolj zdrava pljuča

Kako prepoznati pravo oljčno olje?
Kot smo ugotovili, po okusu ne bo šlo. Vseeno pa obstajata dva načina. Prvi je ta, da pravo sto odstotno oljčno olje zagori. Če ga boste nalili v oljno svetilko, bo zagorelo.
Drugi način je bolj enostaven. Pravo oljčno olje se v hladilniku strdi. Postane motno in gostejše. Če pa steklenico postavimo na toplo, spet postane lepo tekoče in svetlejše barve. Če je olju primešano sojino, bo tudi pri nizkih temperaturah ostalo enako tekoče.

Kje kupiti pravo deviško oljčno olje?
Še najbolje je, da ga kupite od proizvajalca, ki ga poznate. Ali pa od takšnega, ki ima certifikat, da je olje sto odstotno oljčno.

Shranjevanje oljčnega olja
Oljčno olje mora biti shranjeno v temni steklenici, postavljeno v hladen in temen prostor.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

KUHALNICA: Najboljši marmorni kolač

Najboljši marmorni kolač je slasten, rahel in okusen. S...

Namesto kuhanega vina ta zimska alkoholna pijača!

Recept za to pijačo je bil pravi zimski hit že leta 201...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.