KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obrokov, prav pride jed na žlico. Meni takrat še najbolj diši zdrava enolončnica z domačo klobaso, saj telo očisti in okrepča.
Pripravite zdravo enolončnico z domačo klobaso. (foto: OblizniPrste.si)
Pripravite zdravo enolončnico z domačo klobaso. (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Prileže se v vseh letnih časih, saj nas pozimi pogreje, medtem ko lahko v ostalih letnih časih uporabimo zelenjavo iz lastnega vrta. Skratka, super jed, ki jo z leti vedno raje jemo! Za piko na i poskrbijo začimbe – pri njih ne bodite varčni, saj so najpomembnejši del skoraj vsake jedi.

Za štiri osebe bomo potrebovali: 1 par domačih dimljenih klobas, 3 srednje velike korenčke, 2 večja krompirja, 1 večja čebula, 2 stroka česna, nekaj žlic oljčnega olja, dve stebli zelene, 100 g brokolija, 3 jušne žlice paradižnikove mezge, 0,5 dl belega vina, začimbe: ščepec soli, popra, čilija v prahu, mlete sladke paprike, domače začimbne mešanice, timijana, majarona, kurkume ter 1 čajno žličko žafranike, 2 jušni žlici suhega paradižnika v oljčnem olju, voda po potrebi (nekje vsak 7 dl vode, lahko še več).
 
PREBERITE TUDI: Recepti iz Jožičine kuhinje: Kokosova rolada s čokolado (brez peke)

Najprej sesekljate čebulo. V loncu segrejete olje in pražite čebulo, nato dodate še na kolobarje narezani klobasi. Zalijte z vinom in počakajte, da vino izhlapi.

Korenčke in krompirja narežete na kockice, česen sesekljate. Dodate v lonec in premešate. Dodate še eno steblo zelene. Zalijete z vodo, ki mora celotno zelenjavo pokriti. Pustite kuhati 10 minut.

Po 10 minutah nasekljate drugo vejico zelene in brokoli narežete na nekoliko manjše koščke.

Oboje dodate v lonec.

Premešate in dodate še vse začimbe in paradižnikovo mezgo. Poleg začimb dodajte še sušene paradižnike v oljčnem olju.

Jed dobro premešajte in pustite še vsaj 10 minut, da brokoli malo omehča, začimbe pa spustijo svoj čar. Če želite, da bo enolončnica bolj pikantna, lahko dodate še čajno žlično čilijeve omake. Merilo, kdaj je jed kuhana, je krompir. Ko je krompir skuhan, je tudi ostalo kuhano, vseeno pa prej poskusite, da se prepričate, ali so začimbe “opravile svojo nalogo”.

In zdrava enolončnica z domačo klobaso je kuhana. Postrežemo jo v skledice in si poleg nje privoščimo Zdrav pirin kruh z lanenimi semeni. Uživamo v toplem, zdravem in hitro pripravljenem obroku.

Še več okusni receptov boste našli tukaj.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Iz Jožičine kuhinje: Vložene paprike

Iz Jožičine kuhinje prihaja super recept za vložene pap...

KUHALNICA: Tiramisu poletnih okusov

Prav vsi niso ljubitelji kave, in posledično jim ni vše...

Iz Jožičine kuhinje: Čufti

Slastni in okusni čufti. Ste jih že kdaj pripravljali? ...

Iz Jožičine kuhinje: Česnova juha s timijanom

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za zdravo in okusno ...

KUHALNICA: Šampinjoni, polnjeni s kozjim jogurtom

Šampinjone lahko pripravite na mnogo načinov. Zelo okus...

KUHALNICA: Mafini z jabolki in cimetom

Mafini z jabolki in cimetom so okusen in sočen prigrize...

Ideje za kosilo: Svinjski file pečen s krompirjem in gobami

Svinjski file ali svinjska ribica je cenjen del svinjin...

KUHALNICA: Odličen cheesecake, ki vedno uspe

Cheesecake ali sirova torta je sladica, ki se ji lahko ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.