Pogosto ga jemo in se ne zavedamo, kako strupen je!

Vsi ga obožujemo, ponujamo ga tudi otrokom, pa se ne zavedamo, kako zelo škodljiv je za naše zdravje.
V čipsu se tvori akrilamid, ki je dokazano zelo rakotvoren. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
V čipsu se tvori akrilamid, ki je dokazano zelo rakotvoren. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Svetovni mediji so se razpisali o živilu, ki je znano in priljubljeno po vsem svetu. Strokovnjaki za prehrano namreč trdijo, da je to eno najbolj strupenih živil na svetu, pa ga kljub temu pogosto uživamo vsi.

Govorimo o čipsu. Tega so mnogi svetovni mediji (Natural news, Living traditionally, Healthy food house) po svetu označili za najbolj strupeno hrano. Razpisali so se o tem, da je čips zelo priljubljen po vsem svetu, mnogo ljudi pa ga poje zelo velike količine. Čips pa je zelo škodljiv, vsebuje strupene toksine in bi ga morali popolnoma črtati z jedilnika, menijo in svarijo mnogi.

Strokovnjaki opozarjajo, da čips povzroča raka, mnogi, ki ga imajo radi, pa so prepričani, da je izdelan le iz krompirja in zato ni škodljiv. A žal ni tako. Proizvajalci čipsa le tega izdelujejo iz cenejših sestavin. Mešajo riževe, koruzne, pšenične in krompirjeve kosmiče, iz njih pripravljajo zmes, ki jo ocvrejo v olju in posušijo. V zadnji fazi izdelovanja čipsa, pa mu dodajajo še ojačevalce okusa, barvila, ojačevalce vonja in podobne strupene dodatke. Poleg tega pa se pri pečenju čipsa sprošča tudi akrilamid, ki je dokazano zelo strupen, povzroča raka. In prav čips vsebuje zelo velike količine akrilamida.

Strokovnjaki so dokazali, da vsebujejo vsa živila, ki jih pripravljamo tako, da jih cvremo v olju nad 100 stopinj Celzija, strupeni akrilamid.

Strokovnjaki opozarjajo, da čips vsebuje zares toliko strupenih snovi, da ga nikar ne jejte več. Če imate radi to živilo, si ga pripravljajte sami. Zagotovo bo manj strupen, če boste sami narezali krompir na lističe in ga ocvrli v svežem olju. A tudi tak naj ne bo prepogosto na vašem jedilniku.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kaj pomeni, če se zbujate med 2. uro in 4. uro ponoči?

Se vam zdi, da se ponoči vedno zbujate ob istih urah in...

Izšla je septembrska številka revije Vzajemnost 2025

Odločitev za odvzem opravilne oziroma poslovne sposobno...

Dolgotrajna oskrba: kdo bo skrbel za starejše?

Eden največjih izzivov pri uvajanju sistema dolgotrajne...

Zakaj pride do prezgodnjega izliva in kako si pomagati (po ajurvedi)?

Prezgodnjo ejakulacijo prvenstveno povzroča poslabšana ...

Astrološka napoved po znamenjih: Kaj vas čaka ta teden (8. - 14. 9. 2025)?

Energija Sonca v znamenju device, ki vas bo spremljala,...

Janko Kozel (zgodba o presaditvi srca): "Zavedal sem se, da je smrt zelo blizu."

"Bolj ljubim življenje, vsak dan znova, vsak dan je zam...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Možganska kap: Če ukrepamo pravočasno, lahko rešimo življenje

Med zelo pogoste in smrtne bolezni sodi tudi možganska ...

Neverjetno: Kako nastane rak?

Vsa rakava obolenja se vedno začnejo v samo eni celici....

Dolgotrajna oskrba: nova pravica in nova obveznost za vse nas

Dolgotrajna oskrba je eden največjih socialnih projekto...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Vlasta Nussdorfer

Vlasta Nussdorfer
varuhinja človekovih pravic


"Nihče ni popoln; ne mlad in ne star, šele vsi skupaj lahko zgradimo lepši in srečnejši svet."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.