Pogosto ga jemo in se ne zavedamo, kako strupen je!

Vsi ga obožujemo, ponujamo ga tudi otrokom, pa se ne zavedamo, kako zelo škodljiv je za naše zdravje.
V čipsu se tvori akrilamid, ki je dokazano zelo rakotvoren. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
V čipsu se tvori akrilamid, ki je dokazano zelo rakotvoren. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Svetovni mediji so se razpisali o živilu, ki je znano in priljubljeno po vsem svetu. Strokovnjaki za prehrano namreč trdijo, da je to eno najbolj strupenih živil na svetu, pa ga kljub temu pogosto uživamo vsi.

Govorimo o čipsu. Tega so mnogi svetovni mediji (Natural news, Living traditionally, Healthy food house) po svetu označili za najbolj strupeno hrano. Razpisali so se o tem, da je čips zelo priljubljen po vsem svetu, mnogo ljudi pa ga poje zelo velike količine. Čips pa je zelo škodljiv, vsebuje strupene toksine in bi ga morali popolnoma črtati z jedilnika, menijo in svarijo mnogi.

Strokovnjaki opozarjajo, da čips povzroča raka, mnogi, ki ga imajo radi, pa so prepričani, da je izdelan le iz krompirja in zato ni škodljiv. A žal ni tako. Proizvajalci čipsa le tega izdelujejo iz cenejših sestavin. Mešajo riževe, koruzne, pšenične in krompirjeve kosmiče, iz njih pripravljajo zmes, ki jo ocvrejo v olju in posušijo. V zadnji fazi izdelovanja čipsa, pa mu dodajajo še ojačevalce okusa, barvila, ojačevalce vonja in podobne strupene dodatke. Poleg tega pa se pri pečenju čipsa sprošča tudi akrilamid, ki je dokazano zelo strupen, povzroča raka. In prav čips vsebuje zelo velike količine akrilamida.

Strokovnjaki so dokazali, da vsebujejo vsa živila, ki jih pripravljamo tako, da jih cvremo v olju nad 100 stopinj Celzija, strupeni akrilamid.

Strokovnjaki opozarjajo, da čips vsebuje zares toliko strupenih snovi, da ga nikar ne jejte več. Če imate radi to živilo, si ga pripravljajte sami. Zagotovo bo manj strupen, če boste sami narezali krompir na lističe in ga ocvrli v svežem olju. A tudi tak naj ne bo prepogosto na vašem jedilniku.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ste vedeli, da lahko instant kava škoduje vašemu vidu?

Za mnoge ljudi je skodelica kave vsakodnevni obred, bre...

Življenje s kronično boleznijo

Tekom življenja se srečamo z različnimi boleznimi. Post...

Hrana, ki krepi spomin in ohranja bister um

Možgani za svoje delovanje potrebujejo veliko energije,...

Imate mrzla stopala? Preberite, zakaj to ni dobro!

Spadate med tiste, ki imajo večkrat hladna stopala? V p...

9 koristnih nasvetov, kako se spoprijeti s kronično boleznijo

Življenje s kronično boleznijo prinaša nešteto izzivov,...

Nahod in prehlad: 5 naravnih trikov za hitrejše okrevanje

Zdravljenja prehlada, viroze in gripe se lahko lahko po...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Intervju (spolnost v menopavzi): "V Sloveniji, ja, mi smo še nekoliko za časom"

V uredništvu MojaLeta.si smo mesec november posvetili p...

Krepitev imunskega sistema v času povečanih obremenitev

Zimsko obdobje prinaša povečano izpostavljenost okoljsk...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.