Pozor, če jih ne pripravite pravilno, povzročajo raka!

Če boste krompir in toast pripravljali na nepravilen način, lahko tvegate razvoj raka, trdijo britanski strokovnjaki, ki opozarjajo, da se ob nepravilni pripravi lahko sprošča strupeni akrilamid.
Preveč zapečeni toasti so lahko zelo škodljivi. (foto: freeimages.com)
Preveč zapečeni toasti so lahko zelo škodljivi. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Britanski strokovnjaki svarijo, da ste pri pripravi krompirja ali toasta izredno previdni, da ne pripravite živila, ki bi postalo zelo škodljivo za vaše zdravje. Akrilamid nastane pri peki krompirja ali toasta, povzroča ga kombinacija sladkorjev, aminokislin in vode. Kemijska reakcija, ki pri tem nastane pri več kot 120 stopinjah Celzija, lahko sprosti akrilamid.

Ta spojina lahko nastane takrat, ko pripravljamo živila, ki so sestavljena pretežno iz škroba, torej krompir, kruh, žitarice. Če živila preveč zapečemo, se prične sproščati akrilamid, ki povzroča raka.

Kako pripravljati živila, da preprečimo razvoj strupenega akrilamida?
Ko pečete krompir, toast, kruh, pazite, da živila ne zapečete preveč. Temno rjava barva je znak, da je že nastal akrilamid, torej je živilo lahko škodljivo.

Krompirja nikoli ne hranite v hladilniku ali v preveč hladnem prostoru. Če krompir zmrzne, bo v njem še več sladkorja, posledično lahko nastane več akrilamida.

Ogljikove hidrate večkrat zamenjajte z zelenjavo in beljakovinami.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Iz Jožičine kuhinje: Domači puding

Ali veste, da lahko povsem sami pripravite zelo okusen ...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

RECEPT: Najbolj okusna jabolčna marmelada

Jabolčna marmelada je zares univerzalna, zato jo je dob...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

To je hrana, ki je rak ne mara!

Ali ste vedeli, da lahko s pomočjo pravih živil uničuje...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Potopis iz Kitajske: modrost lepote in zdravja skozi oči Jasmine Kandorfer

Jasmina Kandorfer ni le voditeljica in obraz priljublje...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.