Recept: Bosanski lonec

Bosanski lonac, ali bosanska enolončnica, je tradicionalna bosanska jed, ki ima bogato zgodovino in kulturni pomen. Nastala je kot jed kmetov in rudarjev, saj so potrebovali hranljiv obrok, da so zdržali dolge delovne dni.
Bosanski lonec (Foto: Karmen Valant)
Bosanski lonec (Foto: Karmen Valant)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Katere sestavine potrebujemo za bosanski lonec?

1 kg mesa; lahko kombiniramo govedino, ovčetino, svinjino, jagnjetino
100 g masti ali olja
200 g čebule
2 korenčka
1 kolerabica
2 korenini peteršilja
1 manjši gomolj zelene
100 g stročjega fižola
2 papriki
300 g paradižnika
500 g krompirja
2 stebli pora
1 glavica česna
250 g svežega zelja
1 žlička sladke rdeče paprike ( če želimo bolj pekoče, dodamo malo ostre paprike)
3 lovorovi listi
šopek peteršilja
2 vejici zelene
približno 1/2 l mlačne vode
sol in poper
5 dcl belega vina
2 žlici vinskega kisa

PREBERITE TUDI: Ideje za kosilo: Bučna juha s pastinakom, krompirjevi cmoki z mesom in zelena solata

Recept za bosanski lonac po korakih

Meso operemo, osušimo in narežemo na večje kose.

Čebulo, česen, svež peteršilj in vejice zelene drobno sesekljamo in premešamo. Dodamo sol, poper in lovorov list.

Vso ostalo zelenjavo operemo, očistimo in zrežemo na kolobarčke, rezine ali kocke. Uporabimo lahko vso zelenjavo, ki je navedena v receptu, seveda pa se lahko tukaj malo poigramo. Za bosanski lonec lahko uporabimo različno sezonsko zelenjavo, zato lahko recept poljubno spreminjamo.

V večji lonec, najboljši je seveda kotliček nad odprtim ognjem, zlijemo malo olja ali masti. Ko se mast raztopi, po vrhu izmenično naložimo meso in zelenjavo. 

Med vsako plast mesa in zelenjave potresemo z mešanico dišavnic in začimb; čebula, peteršilj, česen, zelena, poper.

Posebej zmešamo belo vino in kis, dodamo sladko ali pekočo mleto rdečo papriko. Mešanico prelijemo po mesu in zelenjavi in prilijemo toliko mlačne vode, da sega do prve tretjine vseh naloženih plasti.

Če jed pripravljamo v ognjevarni posodi, jo pokrijemo s folijo in postavimo v pečico, ki jo ogrejemo na 200 stopinj C.

Čez nekaj časa temperaturo znižamo na 180 stopinj C in jed počasi dušimo do mehkega približno 3 ure. 

PREBERITE TUDI: Recept: Svinjska rebrca pečena v pečici

O AVTORICI PRISPEVKA:

Karmen Valant je upokojenka, ki se ljubiteljsko ukvarja s kuhanjem in pisanjem. Več njenih receptov in idej boste našli tudi na njeni spletni strani TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Bosanski lonec Enolončnice
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.