Recept: Velikonočni menihi z rožičevim nadevom

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 15.3.2021
Bliža se velika noč, čas je, da razmislimo o tem, kaj bomo postavili na praznično mizo. V prispevku najdete odličen recept.
Velikonočni menihi z rožičevim nadevom. (foto: Fala)
Velikonočni menihi z rožičevim nadevom. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Velikonočni menihi z rožičevim nadevom

Sestavine:

1 kocka svežega ali 2 vrečki suhega kvasa Fala

1 vrečka kislega testa Fala

750 g moke

275 g mleka

100 g kisle smetane

80 g masla

60 g sladkorja

3 jajca

2 mali žlički soli

 

Nadev:

750 g marmelade

400 g rožičevega nadeva

2 jajci

2 beljaka

2 žlici ruma

Sol in lupinica limone

 

V posodo odmerimo sol, moko, dodamo kvas Fala in ostale sestavine brez masla in zamešamo testo. Med mešanjem postopno dodajamo zmehčano maslo. Najprej mešamo na nizki hitrosti, na koncu na visoki hitrosti, da postane testo gladko. Zatem ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Marmelado segrejemo, vanjo vmešamo mlete rožiče, primešamo limonin sok, lupinico, rum, zatem pa še jajci z beljaki. Zaradi marmelade nadeva ni treba dodatno sladkati.

Vzhajano testo pregnetemo, razdelimo na pol (iz vsakega dela naredimo dva večja ali štiri manjše menihe).

Prvi del razvaljamo na pravokotnik in tega po dolžini prerežemo na pol. Prvo polovico premažemo s četrtino nadeva in ga zvijemo v tanek zavitek. Enako oblikujemo zavitek iz druge polovice razvaljanega testa. Zvitek položimo v obliki narobe obrnjene črke U na pekač, na gornji del postavimo okrogel predmet v velikosti jajca, ki smo ga pred tem premazali z oljem ali maslom (lahko tudi polovico jajčne lupine). Zatem oba konca zvitka med sabo prepletemo in tako oblikujemo meniha.

Enako oblikujemo tudi drugi zavitek v meniha, zatem pa razvaljamo drugo polovico testa, jo razrežemo na želeno velikost (če želimo dva večja ali štiri manjše menihe) in jih prav tako oblikujemo kot prvega.

Menihe zložimo na pekač/e, jih pokrijemo in pustimo vzhajati. Vzhajane menihe premažemo z jajcem in jih prestavimo v vročo pečico. Pečico jih pečemo pri 200 °C približno pol ure.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

100% naravne rešitve za bolj zdrava jetra

Preverite, kakšni so znaki, če so vaša jetra preobremen...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljše testo za pico

Iz Jožičine kuhinje tokrat recept za najbolj okusno pic...

Iz Jožičine kuhinje: Cvetačna juha

V prispevku boste našli zelo okusen in enostaven recept...

Iz Jožičine kuhinje: Klementine v sirupu

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava poslastica, ki jo mor...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...

Iz Jožičine kuhinje: Ribji in jajčni namaz

Iz Jožičine kuhinje prihajata tokrat dva okusna in zdra...

Iz Jožičine kuhinje: Polpeti iz bučk

Tukaj je sezona bučk, iz njih lahko pripravite zelo oku...

Iz Jožičine kuhinje: Grmada

V prispevku boste našli recept za sladko grmado, po kat...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

KUHALNICA: Govedina z bučnim oljem

Ko kuhamo govejo juho nam vedno ostane kakšen kos goved...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.