Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi se vrnila v preteklost, ko sem opazovala svojo babico, kako z ljubeznijo in dlanmi, z od dela žuljavih rok, mesi, valja, zvija zvitke, narejene s svinjsko mastjo in polni z domačim džemom. Tej kifeljčki bodo poželi vse komplimente in še večkrat jih boste delali. Navdušeni bodo mali in veliki.
Kifeljčki iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Kifeljčki iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Priporočam ta recept, shranite ga. Testo je krasno za obdelavo. Prhki so. Poizkusite.

Sestavine za testo:
1/2 kg gladke moke
dober ščep soli
10 dkg domače svinjske masti
15 dkg masla (sobne temperature)
2 rumenjaka
2 vanilijeva sladkorja
nastrgana limonina lupinica
2,5 dkg svežega kvasa
1 dcl mlačne vode
3 žlice sladkorja

Sestavine za nadev:
domači džem (okus po želji) - zamenjate ga lahko z bolj gosto marmelado ali mleti orehi, lešniki, mandeljni, ki jih dodate (2 žlici)  v 10 dkg marmelade (tako jo zgostite in s tem preprečite, da bi marmelada med peko uhajala).

Sestavine za povaljanje:
Sladkor v prahu, z dodanim vanilijevim sladkorjem

Izdelava:
V mlačni vodi najprej raztopimo kvas, žlico sladkorja in žlico moke ter pustimo 5 do10 minut. V skledo presejemo moko, dodamo vse sestavine in pripravljen kvasec ter vse skupaj zgnetemo v gladko in mehko testo. Testa ne vzhajamo. Testo razdelimo na 6 enako težkih delov (6× 16 dkg) in vsakega oblikujemo v gladko kroglo. Vsako kroglico razvaljamo na dobro pomokani površini, v krog premera 25 do 26 cm in ga razrežemo na 8 enakih trikotnikov, na vsak del damo žličko džema, zvijamo tako, da najprej zapognemo testo z obeh strani na marmelado in ga malo zatisnemo, da nadev ne izteče (glej sliko), šele nato zvijemo kot rolado, da nastane kifeljček. Razporedimo jih na peki papir v pekaču (peki zato, da ne boste preveč imeli dela s čiščenjem pekača). Pečemo v predhodno ogreti pečici, pri 180 stopinjah (brez ventilacije), 15 minut. Kifeljčke še vroče povaljamo v mešanici sladkorja v prahu in vanili sladkorja. Dobili boste 48 kifeljčkov (2 pekača).

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Recepti iz Jožičine kuhinje Jožica Ostrožnik
Morda te zanima tudi:

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Musaka – najboljši recepti za pripravo musake

Musaka je sredozemska jed, v originalnem receptu jo pri...

Segedin – kako skuhamo najboljši golaž s kislim zeljem (+odlični recepti)?

Segedin je okusna mesna enolončnica, ki jo pripravimo s...

Iz Jožičine kuhinje: Sirup iz aronije

Jožica razkriva recept za sirup iz aronije...

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...

Kako pripraviti domače vlečeno testo (Iz Jožičine kuhinje)?

Jožica razkriva, kako pripraviti odlično domače vlečeno...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.