Recepti iz Jožičine kuhinje: Kifeljčki s svinjsko mastjo

Vonj in okus po stari babičini kuhinji na mizi. Kot bi se vrnila v preteklost, ko sem opazovala svojo babico, kako z ljubeznijo in dlanmi, z od dela žuljavih rok, mesi, valja, zvija zvitke, narejene s svinjsko mastjo in polni z domačim džemom. Tej kifeljčki bodo poželi vse komplimente in še večkrat jih boste delali. Navdušeni bodo mali in veliki.
Kifeljčki iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Kifeljčki iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Priporočam ta recept, shranite ga. Testo je krasno za obdelavo. Prhki so. Poizkusite.

Sestavine za testo:
1/2 kg gladke moke
dober ščep soli
10 dkg domače svinjske masti
15 dkg masla (sobne temperature)
2 rumenjaka
2 vanilijeva sladkorja
nastrgana limonina lupinica
2,5 dkg svežega kvasa
1 dcl mlačne vode
3 žlice sladkorja

Sestavine za nadev:
domači džem (okus po želji) - zamenjate ga lahko z bolj gosto marmelado ali mleti orehi, lešniki, mandeljni, ki jih dodate (2 žlici)  v 10 dkg marmelade (tako jo zgostite in s tem preprečite, da bi marmelada med peko uhajala).

Sestavine za povaljanje:
Sladkor v prahu, z dodanim vanilijevim sladkorjem

Izdelava:
V mlačni vodi najprej raztopimo kvas, žlico sladkorja in žlico moke ter pustimo 5 do10 minut. V skledo presejemo moko, dodamo vse sestavine in pripravljen kvasec ter vse skupaj zgnetemo v gladko in mehko testo. Testa ne vzhajamo. Testo razdelimo na 6 enako težkih delov (6× 16 dkg) in vsakega oblikujemo v gladko kroglo. Vsako kroglico razvaljamo na dobro pomokani površini, v krog premera 25 do 26 cm in ga razrežemo na 8 enakih trikotnikov, na vsak del damo žličko džema, zvijamo tako, da najprej zapognemo testo z obeh strani na marmelado in ga malo zatisnemo, da nadev ne izteče (glej sliko), šele nato zvijemo kot rolado, da nastane kifeljček. Razporedimo jih na peki papir v pekaču (peki zato, da ne boste preveč imeli dela s čiščenjem pekača). Pečemo v predhodno ogreti pečici, pri 180 stopinjah (brez ventilacije), 15 minut. Kifeljčke še vroče povaljamo v mešanici sladkorja v prahu in vanili sladkorja. Dobili boste 48 kifeljčkov (2 pekača).

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Recepti iz Jožičine kuhinje Jožica Ostrožnik
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.