Šparglji krepijo srce, čistijo telo, odvajajo vodo

Vsebujejo kopico vitaminov in mineralov, celo varujejo srce in ožilje ter pomagajo pri obnovi in razstrupljanju telesa. Preberite, kako koristni so za naše zdravje.
Šparglji čistijo telo, krepijo jetra in žolč. (foto: pexels.com)
Šparglji čistijo telo, krepijo jetra in žolč. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pri športnikih, ki so uživali šparglje in so tako dobili asparaginsko kislino, so ugotovili izrazito povečano vzdržljivost. Asparaginska kislina sodeluje pri varovanju osrednjega živčnega sistema.

Pogosto se zgodi, da po uživanju špargljev nastane neprijeten oziroma specifičen vonj urina. To se zgodi zaradi pospešenega razstrupljanja, ki ga spodbudi asparaginska kislina, ki spodbudi dejavnost ledvic in pospeši izločanje urina. Ko se ta kislina (asparagin) razgradi, nastaneta jantarjeva kislina in amonijak, ki pa imata ob izločanju nekoliko neprijeten vonj. Naj vas to ne prestraši.

Šparglji so zdravilna zelenjava, ki spodbudi odvajanje vode, blaži težave z mehurjem in ledvicami, poleg tega pa naj bi šparglji celo topili ledvične kamne in pospešili izločanje ledvičnega peska. Šparglji so še posebno dobrodošli za ljudi, ki imajo obolenja jeter in žolča.

· Zaradi vitamina A pomagajo pri obnovi sluznice, pomagajo pri zdravju oči in celo izboljšujejo večerno slepoto.
· Zaradi vitaminov B (B1, B2, B3, B5, B6, B7, B9) se izboljša psihično počutje, posledično pa se lažje soočate s stresom.
· Zaradi B6 vitamina se hrana lažje spreminja v energijo – pospešuje presnovo.
· Zaradi vitamina B7 in vitamina E šparglji delujejo pomlajevalno. Hkrati se izboljšajo lasje in koža.
· Šparglji imajo veliko vsebnost vitamina B9 – folne kisline, ki deluje na pomlajevanje celic. Pomanjkanje folne kisline je najpogostejši razlog za utrujenost, nervozo, obupanost, pomanjkanje koncentracije in sivenje las.
· Šparglji spodbudijo nastajanje hormonov sreče, ker vsebujejo asparaginsko kislino, ki je ključna tudi za tvorjenje rastnega hormona.
· Zaradi vitaminov B delujejo šparglji pomirjajoče, posledično boste tudi spali bolje.
· Zaradi odlične kombinacije vitaminov in mineralov okrepijo imunski sistem.
· Šparglji imajo nizek glikemični indeks – samo 15. Če jih uživate v okviru kosila, boste imeli občutek sitosti, ki traja in traja.
· Ker vsebujejo veliko vlaknin, pomagajo proti zaprtosti ter spodbujajo razvoj probiotičnih bakterij v črevesju.
· Šparglji vsebujejo veliko kalija. Če vam manjka kalija, se ne vežejo ostali minerali, kot sta kalcij in magnezij, kar pa lahko na dolgi rok privede do osteoporoze in povišanega krvnega tlaka.
Kot vidite, so šparglji res zdravilna zelenjava. Skuhajte jih v majhni količini vrele vode – samo nekaj minut – in jih ponudite kot prilogo pri kosilu.

Še nekaj idej, kako pripraviti šparglje:

· šparglji z gobami – šparglje in gobe prepražite na čebuli in dodate jajca;
· šparglji kot musaka – plast krompirja in nato plast špargljev. Da vam ne bo poskočil sladkor v krvi, poleg pojete nekaj od beljakovin, npr. telečjo pečenko;
· kremna juha iz špargljev;
· ocvrti šparglji v pivskem testu;
· rižota iz špargljev in brokolija;
· rižota s šparglji in kozicami;
· postrvin file s kuhanimi šparglji in cvetačo.

Članek je objavljen v knjigi Ko imajo hormoni žur.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

Recept naših babic: Jabolčna čežana

Letošnja jesen je bila radodarna. Jabolk je v izobilju ...

Podprite svoje telo in energijo na naraven način

Z leti se telo naravno spreminja, kar prinaša posebne i...

Okusni evrokrem - naredite ga sami!

Popolnoma enostavno lahko sami naredite zelo okusen dom...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

Beli madeži na nohtih: Kaj pomenijo?

Beli madeži na nohtih so eden izmed najpogostejših znak...

Naredite najbolj okusno testo za pico!

Imate tudi vi radi hrustljavo in tanko testo za pico? P...

Kaj jesti za močne kosti: 7 živil, ki jih je dobro uživati vsak dan

Z leti postanejo kosti vse bolj občutljive. Tudi če bol...

Tega za zajtrk nikar ne jejte!

Znano je, da je zajtrk zelo pomemben obrok, od njega je...

Zakaj je pitje vode s kisom tako zdravo?

Jabolčni kis z vodo dela čudeže. Je izredno zdravilen i...

Slastna solata za hujšanje, ki vas zares nasiti – brez praznih kalorij

Ko slišimo besedo solata, pogosto pomislimo na skledo z...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.