Velikonočna ideja: Pletene košarice

Bližajoči se velikonočni prazniki ponujajo tudi velike možnosti ustvarjanja. Nekateri želimo praznike popestriti z malimi pozornostmi narejenimi doma, spet drugi drugače. Vsem je dovoljeno, da oblikujemo sebi najboljši in sprejemljiv način. Ko sem bila še v službi, kot vzgojiteljica, sem s starši otrok in otroki veliko delala na popestritvi praznikov.
Pletene košarice za pirhe. (foto: Trezika Vidovič)
Pletene košarice za pirhe. (foto: Trezika Vidovič)
Pletene košarice za pirhe. (foto: Trezika Vidovič) Testo narežete na trakove. (foto: Trezika Vidovič) Naredite testo za pico in narežite na trakove. (foto: Trezika Vidovič) Sveže pečene košarice. (foto: Trezika Vidovič) V košarice lahko date pirhe, potico, hren, čokoladna jajčka ... (foto: Trezika Vidovič) Slastne pletene košarice. (foto: Trezika Vidovič) Velikonočne košarice. (foto: Trezika Vidovič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Vse je bilo narejeno z naravnih materialov še z razloga, da otrok materiale spozna, jih uporabi pri dekoraciji. Izdelke smo vedno tudi izpostavili na občinski velikonočni razstavi.

Zdaj sem v pokoju pa kljub temu ne pozabim na majhne pozornosti zase, za vnuke in svoja otroka. Ne delam veliko stvari, naredim pa naravne in enostavne.

Pred dnevi sem gledala oddajo Dobro jutro in zasledila košarice s testa.

Pritegnile so pozornost in željo, da jih naredim tudi sama. Čeprav sem hotela vključit vnučke, nisem mogla, ker so bile vse tri popoldan na dejavnostih.

Tako sem se košaric lotila sama.

Testo pice sem razvaljala na dva enakomerna dela. Oba sem razrezala na trakove in ju med seboj prepletala. Nastala je mreža, ki je na peki papirju bila položena na hrbtno stran manjše posodice.

Testo za pico sem kupila, lahko pa ga naredite tudi sami iz moke, kvasa, vode in soli. Dve kepici testa morata biti. Ne preveliki niti predebeli.

Razvaljala sem testo v obliki kvadrata. Razrezala na osem delov, lahko naredite več, lahko tudi manj trakov. Vsak drugi trak sem preložila nazaj, dala vmes trak z druge kepice in položila trak nazaj na svoje mesto in položila druge trakove čez. Tako sem ponavljala s trakovi, dokler ni nastala mreža.

Mreža mora biti na peki papirju, da jo lahko z lahkoto položimo na hrbtno stran posode. Velikost posode izberite po želji. Posodo dvignete in obrežete s škarjami peki papir skupaj s testom.

Na rob posode lahko naredite poljuben okrasni rob. Lahko oblikujete rožice, lahko zaključite s trakom. Sama sem pustila naravno.

Na posodo položeno mrežo je potrebno namazati z jajcem.

Tako pripravljeno testo na posodi, sem dala v pečico in pekla 20 minut na 200 stopinj. Morda so, za prvič, nastale bolj robustne. Navdušena sem nad njimi, zato jih bom še nekaj naredila.

Košarice bom podarjala z jajčki vnukom, prijateljem in seveda tudi sebi. Zagotovo želim svoj dom tudi polepšati oziroma naznaniti bližajočim se praznikom.

V košarico dam hren, jajčka, šunko, klobaso in seveda še kaj. Tudi kakšen aktualen cvet ali rožica paše zraven.

Že kot otrok sem dobila od staršev veliko bogastvo spoštovanja praznikov. V otroštvu s pomočjo staršev in po njihovih idejah. Otrok prevzame dejavnosti od staršev, če so mu te pokazane z ljubeznijo kar je pri meni zagotovo bilo. Oba starša sta nam šestim otrokom prikazala dnevne trenutke, letne aktualne trenutke in praznike z ustvarjalnostjo. Dovoljeno nam je bilo ustvarjati.

Zato sem praznike in spoštovanje do njih vnašala in ustvarjala s svojima otrokoma. Oba otroka pa bogastvo praznikov delita tudi s svojimi otroki, torej mojimi vnuki.

Vsi smo sposobni sprejemati in ustvarjati praznike po svoje, na način, katerega smo sprejemali v družinah.

Vesele velikonočne praznike pošiljam vsem, ki vam pomenijo toliko kot meni.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.