V tem jesenskem času na ulicah prav prijetno diši pečen kostanj. Kdo bi se mu uprl?
 Prija tako pečen, kot kuhan. Lahko vam popestri dolge večere in je odličen razlog ali izgovor za druženje.
 
 Kostanj je zdrav! Je pol vitaminov in mineralov. Vsebuje:
 • kalij - deluje na nižanje pritiska in odvajanje vode iz telesa , deluje proti depresiji
 • baker – preprečuje prezgodnje sivenje in spremembe v pigmentaciji
 • mangan in magnezij - delujeta proti bolečinam v mišicah in sklepih, preprečujeta trzanje mišic in delujeta na boljši spomin
 • kalcij – deluje na razstrupljanje, na dobro delovanje možganov, potreben je za kosti in zobe
 • fosfor – deluje proti utrujenosti in pomaga pri psihični čilosti. V kombinaciji z magnezijem pomaga pri izgradnji kosti
 • cink – viša imunski sistem, pripomore k razstrupljanju telesa
 • železo – v kombinaciji z bakrom in C-vitaminom izboljšuje kri
 • vitamin B1 - preprečuje mišične krče
 • Vitamin B2 - vpliva na lepe nohte, preprečuje mastne lase in izpadanje las
 • vitamin B6 in ostali vitamini skupine B - delujejo na presnovo – torej vam večajo energijo in dobro počutje - delujejo tudi na psihično stabilnost in dobro delovanje živčevja
 • Vitamin B9 – folna kislina – vpliva na izgradnjo hormona sreče
 • A in C-vitamin sta močna antioksidanta in višata imunski sistem. Delujeta kot zaščita pred škodljivimi prostimi radikali in s tem pripomoreta k zdravju srca, ožilja, oči, … 
 
 Kostanj, podobno kot lešniki in mandlji, ne vsebuje glutena. Zaradi tega je zelo primeren kot prehrana ali pa kot sestavina v prehrani ljudi, ki imajo alergijo na gluten. Kostanj se uporablja tudi v prehranski industriji pri pripravi jedi za alergike na pšenico in tudi za ljudi, ki imajo celiakijo.
 
 Kostanj ne vsebuje slabih maščob, vsebuje pa nekaj dobrih maščob omega 6. Študije kažejo, da enkrat nenasičene maščobne kisline v prehrani pripomorejo k nižji vrednosti skupnega holesterola – pomagajo pri nižanju LDL (slabega) holesterola in pripomorejo k višanju HDL (dobrega) holesterola v krvi. 
 
 Poleg tega vsebuje kostanj veliko količino prehranskih vlaknin. Na 100 g vsebuje 8,1 g vlaknin, kar ja približno ¼ dnevne potrebe telesa po vlakninah. Vlaknine v prehrani pomagajo zniževati raven slabega holesterola, pripomorejo k čiščenju jeter in žolča ter pripomorejo k dobri prebavi.
 
 Kostanj v ljudski medicini
 • Čaj iz kostanjevega listja – blaži kašelj 
 • Kostanjev med:
  naravno sredstvo proti depresiji razstruplja, obnavlja in pomirja živce
  naravno zdravilo za obolenje želodca, črevesja in jeter
 • Praženi olupljeni sadeži se zmeljejo in skuhajo kot kava – kava deluje proti driski 
 
 Kostanj je odlično živilo in je priporočljiv za:
 • nosečnice
 • mlade mamice
 • za otroke, ki rastejo
 • Za ljudi, ki so v stresu
 • za starejše ljudi – za okrevanje po boleznih ali po operaciji
 
 Pri uživanju kostanja pa morajo biti pozorni ljudje, ki imajo težave z ledvicami.  Zaradi velike količine kalija je obremenilen za ledvica – torej se ljudem z ledvičnim popuščanjem ne priporoča kostanj v velikih količinah.
 
 Tudi sladkorni bolniki morajo kostanj uživati v zmernih količinah. Vsebuje ogromno ogljikovih hidratov in ima glikemični indeks kar 65. 
 
 Po vrednosti škroba, ki se v krvi spremni v sladkor, ga lahko primerjamo s sladkano marmelado, borovničevo torto ali slastnim rogljičkom. Da si boste lažje predstavljali koliko sladkorja vsebuje kostanj (na 100g), dodajam seznam živil po glikemičnem indeksu:
 
 70 čips
 70 rižota 
 70 rjavi sladkor 
 65 sladkor 
 65 rogljički
 65 javorjev sirup
 65 ananas- iz pločevinke
 65 kuhan krompir 
 65 marmelada (sladkana)
 65 džem (sladkan) 
 65 muesli (sladkan s sladkorjem ali medom 
 65 rženi kruh 
 65 sladka koruza, koruza
 64 rozine 
 64 vložene marelice 
 64 rdeča pesa (kuhana – še topla)
 64 makaroni s sirom 
 60 pizza
 60 hamburger
 60 marelice v pločevinki
 60 zrela banana
 60 sladoled
 60 borovničeva torta
 60 polnozrnat kruh
 55 čokoladni namaz 
 
 Da se izognete težavam s sladkorjem, kostanj lahko uživate skupaj z beljakovinami. Tudi ljudje, ki bi radi shujšali, naj kostanj uživajo vedno skupaj z beljakovinami.
 
 Nekaj primerov:
 • mleko in kostanj;
 • pršut ali sir za predjed + kostanj 
 • za predjed popijte 3 dl jogurta (ali kakšno drugo beljakovino) in potem jejte kostanj
 • vložene gobice + pršut + sir + ržen kruh in za posladek kostanj
 • kostanjev piknik - najprej golaž in potem pečen kostanj
 
 Kostanj je odličen tudi kot sestavina za odlične namaze. 
 Recept za kostanjev namaz: Sestavine za 4 osebe:
 250 g kuhanih, olupljenih kostanjev , en avokado, 250 g skute, en dl jogurta, polovica  granatnega jabolka, dve žlici kisle smetane.
 
 Vse sestavine zmešamo v mešalniku. Dodamo sol, poper in ščepec sladke paprike.
 Postrežemo z polnozrnatim rženim kruhom in narezano svežo papriko.
 
 Namaz je zdrav, enostaven, poleg tega pa je priporočljiv celo za hujšanje!