Vse dobre lastnosti kostanja

Le privoščite si ga, zelo je zdrav in pozitivno deluje na celo telo, ga razstruplja, pomaga odvajati odvečno vodo, topi maščobe, dviguje odpornost, preprečuje mišične krče in osteoporozo in še in še. V prispevku pa boste našli tudi obilico zdravih receptov!
Kostanj je zelo zdrav. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Kostanj je zelo zdrav. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
V tem jesenskem času na ulicah prav prijetno diši pečen kostanj. Kdo bi se mu uprl?
Prija tako pečen, kot kuhan. Lahko vam popestri dolge večere in je odličen razlog ali izgovor za druženje.

Kostanj je zdrav! Je pol vitaminov in mineralov. Vsebuje:
• kalij - deluje na nižanje pritiska in odvajanje vode iz telesa , deluje proti depresiji
• baker – preprečuje prezgodnje sivenje in spremembe v pigmentaciji
• mangan in magnezij - delujeta proti bolečinam v mišicah in sklepih, preprečujeta trzanje mišic in delujeta na boljši spomin
• kalcij – deluje na razstrupljanje, na dobro delovanje možganov, potreben je za kosti in zobe
• fosfor – deluje proti utrujenosti in pomaga pri psihični čilosti. V kombinaciji z magnezijem pomaga pri izgradnji kosti
• cink – viša imunski sistem, pripomore k razstrupljanju telesa
• železo – v kombinaciji z bakrom in C-vitaminom izboljšuje kri
• vitamin B1 - preprečuje mišične krče
• Vitamin B2 - vpliva na lepe nohte, preprečuje mastne lase in izpadanje las
• vitamin B6 in ostali vitamini skupine B - delujejo na presnovo – torej vam večajo energijo in dobro počutje - delujejo tudi na psihično stabilnost in dobro delovanje živčevja
• Vitamin B9 – folna kislina – vpliva na izgradnjo hormona sreče
• A in C-vitamin sta močna antioksidanta in višata imunski sistem. Delujeta kot zaščita pred škodljivimi prostimi radikali in s tem pripomoreta k zdravju srca, ožilja, oči, …

Kostanj, podobno kot lešniki in mandlji, ne vsebuje glutena. Zaradi tega je zelo primeren kot prehrana ali pa kot sestavina v prehrani ljudi, ki imajo alergijo na gluten. Kostanj se uporablja tudi v prehranski industriji pri pripravi jedi za alergike na pšenico in tudi za ljudi, ki imajo celiakijo.

Kostanj ne vsebuje slabih maščob, vsebuje pa nekaj dobrih maščob omega 6. Študije kažejo, da enkrat nenasičene maščobne kisline v prehrani pripomorejo k nižji vrednosti skupnega holesterola – pomagajo pri nižanju LDL (slabega) holesterola in pripomorejo k višanju HDL (dobrega) holesterola v krvi.

Poleg tega vsebuje kostanj veliko količino prehranskih vlaknin. Na 100 g vsebuje 8,1 g vlaknin, kar ja približno ¼ dnevne potrebe telesa po vlakninah. Vlaknine v prehrani pomagajo zniževati raven slabega holesterola, pripomorejo k čiščenju jeter in žolča ter pripomorejo k dobri prebavi.

Kostanj v ljudski medicini
• Čaj iz kostanjevega listja – blaži kašelj
• Kostanjev med:
 naravno sredstvo proti depresiji razstruplja, obnavlja in pomirja živce
 naravno zdravilo za obolenje želodca, črevesja in jeter
• Praženi olupljeni sadeži se zmeljejo in skuhajo kot kava – kava deluje proti driski

Kostanj je odlično živilo in je priporočljiv za:
• nosečnice
• mlade mamice
• za otroke, ki rastejo
• Za ljudi, ki so v stresu
• za starejše ljudi – za okrevanje po boleznih ali po operaciji

Pri uživanju kostanja pa morajo biti pozorni ljudje, ki imajo težave z ledvicami.  Zaradi velike količine kalija je obremenilen za ledvica – torej se ljudem z ledvičnim popuščanjem ne priporoča kostanj v velikih količinah.

Tudi sladkorni bolniki morajo kostanj uživati v zmernih količinah. Vsebuje ogromno ogljikovih hidratov in ima glikemični indeks kar 65.

Po vrednosti škroba, ki se v krvi spremni v sladkor, ga lahko primerjamo s sladkano marmelado, borovničevo torto ali slastnim rogljičkom. Da si boste lažje predstavljali koliko sladkorja vsebuje kostanj (na 100g), dodajam seznam živil po glikemičnem indeksu:

70 čips
70 rižota
70 rjavi sladkor
65 sladkor
65 rogljički
65 javorjev sirup
65 ananas- iz pločevinke
65 kuhan krompir
65 marmelada (sladkana)
65 džem (sladkan)
65 muesli (sladkan s sladkorjem ali medom
65 rženi kruh
65 sladka koruza, koruza
64 rozine
64 vložene marelice
64 rdeča pesa (kuhana – še topla)
64 makaroni s sirom
60 pizza
60 hamburger
60 marelice v pločevinki
60 zrela banana
60 sladoled
60 borovničeva torta
60 polnozrnat kruh
55 čokoladni namaz

Da se izognete težavam s sladkorjem, kostanj lahko uživate skupaj z beljakovinami. Tudi ljudje, ki bi radi shujšali, naj kostanj uživajo vedno skupaj z beljakovinami.

Nekaj primerov:
• mleko in kostanj;
• pršut ali sir za predjed + kostanj
• za predjed popijte 3 dl jogurta (ali kakšno drugo beljakovino) in potem jejte kostanj
• vložene gobice + pršut + sir + ržen kruh in za posladek kostanj
• kostanjev piknik - najprej golaž in potem pečen kostanj

Kostanj je odličen tudi kot sestavina za odlične namaze.
Recept za kostanjev namaz: Sestavine za 4 osebe:
250 g kuhanih, olupljenih kostanjev , en avokado, 250 g skute, en dl jogurta, polovica  granatnega jabolka, dve žlici kisle smetane.

Vse sestavine zmešamo v mešalniku. Dodamo sol, poper in ščepec sladke paprike.
Postrežemo z polnozrnatim rženim kruhom in narezano svežo papriko.

Namaz je zdrav, enostaven, poleg tega pa je priporočljiv celo za hujšanje!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...

Sezona gob: Prepoznate strupene gobe, znake zastrupitve in kako ukrepati?

Zagotovo ste že slišali rek »kot gobe po dežju!«? In ta...

Recept za najbolj okusno štefani pečenko

Štefani pečenka sicer ni tradicionalna slovenska jed, p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.