Zamrznjena zelenjava: Je zdrava ali ne?

V zimskem času je ponudba zelenjava slabša. Kupimo pa lahko zamrznjeno zelenjavo. Ali ta vsebuje hranilne snovi, je zdrava, je dober nadomestek za svežo, sezonsko zelenjavo ali ne?
Sodobni način hitrega zamrzovanja ohrani skoraj vse hranilne lastnosti sveže zelenjave. (foto: freeimages.com)
Sodobni način hitrega zamrzovanja ohrani skoraj vse hranilne lastnosti sveže zelenjave. (foto: freeimages.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Pozimi, ko je ponudba sveže zelenjave iz naših krajev skromna, lahko prehrano popestrimo z zamrznjeno zelenjavo, saj ta obdrži veliko hranilnih in senzoričnih lastnosti sveže zelenjave. V večjih trgovinah potrošnikom ponujajo predvsem zamrznjeni grah, zamrznjeni grah s korenjem, brokoli, cvetačo in špinačo ter nekaj kombinacij več vrst zelenjave, pozorni pa smo bili predvsem na ponudbo zamrznjenega graha.

Največja prednost zamrznjene zelenjave je, da sodobni način hitrega zamrzovanja ohrani skoraj vse hranilne lastnosti sveže zelenjave.

"Številne študije o prehranjevanju opozarjajo, da Slovenci ne pojemo dovolj sveže zelenjave. Le redkokdaj pa izvemo, kako naj dosežemo primerno raven in pestrost pri uživanju zelenjave, še posebej pozimi, ko je lokalna ponudba zelenjave omejena predvsem na zelje, repo, skladiščen krompir, čebulo in por," izpostavlja Marjana Peterman iz Zveze potrošnikov Slovenije in dodaja: "Pozimi ponudbo sicer popestri uvoz z južne poloble, kar zaradi stroškov prevoza zelenjavo podraži, med dolgo potjo pa tudi izgubi kakovost in hranilno vrednost. Kolikšne so izgube, ne moremo vedeti, saj so odvisne od tega, koliko časa traja prevoz in tudi od tega, kako je zelenjava hranjena med prevozom in v skladišču, od koder jo potem pripeljejo na police naših trgovin."

Številne prednosti zamrznjene zelenjave
Zelenjava je pomembna za zdravo in pestro prehrano, nekateri potrošniki pa menijo, da je uporaba zamrznjene zelenjave v zimskem času in zgodaj spomladi le (slab) nadomestek za svežo zelenjavo, kar pa ne drži.

»Zamrznjena zelenjava naj v tem času le postane del naše redne prehrane, saj ima številne prednosti. Vedno jo lahko imamo `na zalogi´, pri uporabi ni odpadka, ni je treba čistiti, potrebna le kratkotrajna toplotna obdelava, odmerjanje porcije je enostavno, največja prednost zamrznjene zelenjave pa je zagotovo ta, da sodobni način hitrega zamrzovanja ohrani skoraj vse hranilne lastnosti sveže zelenjave,« izpostavlja Marjana Peterman.

Četudi je zamrznjena zelenjava pravilno hranjena (vsaj pri -18° C), ni mogoče povsem ustaviti procesa razgradnje vitaminov; v povprečju se jih na mesec izgubi od enega do pet odstotkov. Rok uporabe zamrznjene zelenjave je lahko tudi do tri leta, zato je priporočljivo, da izbiramo med čim daljšim, še preostalim, rokom uporabe.

Največ vitaminov uničimo z napačno pripravo hrane. Pri zamrznjeni zelenjavi je zlato pravilo, da je pred pripravo nikoli ne tajamo, ampak jo položimo v čim manjšo količino vrele vode, v kateri jo na štedilniku ali v mikrovalovni pečici dokuhamo. Še bolje je, če jo skuhamo v sopari ali jo podušimo na malo olja. Čas kuhanja ali dušenja naj bo kratek, oziroma po navodilih proizvajalca.

Zamrznjena zelenjava je zdrava alternativa za svežo v času, ko lokalno pridelane sveže zelenjave še ni.

V trgovini bodite pri kupovanju zamrznjene zelenjave pozorni na znake, ali je bila morebiti temperatura v zamrzovalniku previsoka (nabiranje ledu, deli zelenjave so sprijeti v kepe). Ne kupujte takšne zelenjave.

Pri pripravi jedi odmerite le potrebno količino zamrznjene zelenjave.

Čeprav je rok uporabe za zamrznjeno živilo relativno dolg, porabite živilo pred tem rokom, v pol leta po nakupu ali še prej.

Čas kuhanja zelenjave naj bo kratek, vodo pa uporabite pri pripravi druge jedi. Bolje kot vodo zavreči je, da zelenjavo dušite ali jo kuhate v sopari.

Pripravljene zelenjave ne hranite na ogreti plošči, da bi jo ohranili toplo. Če stoji pri sobni temperaturi več kot 4 ure, zelo hitro izgubi hranilno vrednost, vitamine in minerale, začne pa se tudi kvariti. Raje jo shranite v hladilniku in jo kasneje ponovno pogrejte.

Še več informacij boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Več vrst sladkorja: Kateremu se moramo izogibati?

Sukroza (saharoza), glukoza in fuktoza so vrste sladkor...

Izšla je decembrska številka revije Vzajemnost 2025

Osnovna ideja Rdečega križa je pomagati pri ohranjanju ...

Iz raziskave: Multivitamini so ključ do boljšega spomina in kognitivnih sposobnosti

Tako kaže najnovejša raziskava, s katero ugotavljajo, d...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

3. najboljši napitki za hujšanje

Se že pripravljate na poletje? Preverite, kateri napitk...

Antioksidanti: Kako zdravi so in kako vplivajo na naše telo?

Zakaj bi jemali antioksidante? Ali res upočasnijo stara...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.