3 super triki, kako izbrati ravno prav zrelo lubenico

Ste tudi vi včasih v dilemi, katero lubenico izbrati, da bo ta dovolj zrela in sladka? S temi super nasveti boste zagotovo izbrali pravo.
Lubenica je prava poletna osvežitev. (foto: pexels.com)
Lubenica je prava poletna osvežitev. (foto: pexels.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Po barvi sredice je povsem lahko prepoznati zrelost lubenice. Kaj pa, kadar kupujemo celo? Kako vedeti, da je lubenica dovolj zrela, sočna in sladka? V pomoč vam bodo ti trije nasveti.

Poiščite rumenkasto piko na lubenici
Lubenica se med rastjo na določenem mestu dotika zemlje. Tisti del lubenice pa je obarvan drugače. Če je lubenica dovolj zrela, je madež rumenkaste barve, če lubenica še ni zrela, pa je bele ali svetlo zelene barve. Ta madež je tudi pokazatelj, kdaj je bila lubenica obrana. Če so jo utrgali prehitro, se madež ne bo obarval rumenkasto in sredica ne bo popolnoma zrela. Niti ne kupujte lubenic, ki nimajo nobenega madeža in so videti popolnoma brezhibno. Takšne lubenice niso videle zemlje.

Izbirajte nepoškodovani plod
Površina lubenice mora biti temnozelena, trda na dotik, gladka in brez poškodb. Če je lupina mehka, je to znak, da je lubenica že prezrela. Če je lupina posušena, nagrbančena, je to znak, da je lubenica stara in da že zelo dolgo čaka na kupca. Takšna lubenica je že izgubila sladkobo in sočnost.

Teža lubenice
Ko izbiramo celo lubenico, pogosto izberemo tisto, ki je najlažja. Že zaradi tega, da jo lažje odnesemo iz trgovine ali tržnice. Ampak, to je napaka. Lubenica je sestavljena pretežno iz vode, vsebujejo jo kar 92- odstotkov. Zato mora biti težka. Težja ko je lubenica, bolj sočna bo. Med izbiranjem zato vzemite tisto lubenico, ki je med podobno velikostjo ostalih, najtežja. Ta bo zagotovo najbolj sočna.

Ali ste vedeli?
Lubenico lahko pečete tudi na žaru! Da, prav ste prebrali. Narežete jo lahko na dva centimetra debele rezine, premažete z oljčnim oljem, nato pa za nekaj minut postavite na žar in zapeče z obeh strani. Pečeno lubenico solite. Tako pripravljena lubenica izgubi sladkobo in se odlično poda k mesu z žara.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Ko se presežki hrane iz trgovin spremenijo v okusne obroke

Ste se kdaj vprašali, kaj se zgodi s kruhom, sadjem in ...

Prebavne težave po prazničnih pojedinah – kako si pomagati?

Prazniki so čas obilja, druženja in uživanja v hrani. A...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočni meni za občutljiv želodec: Kaj jesti, če imate težave s prebavo?

Velikonočni prazniki so čas za druženje in praznične do...

Kaj jesti, ko zabolijo kosti?

Kosti kot mehansko trdni oporniki naše telesne zgradbe ...

Preprosti načini za preprečevanje vetrov

Vetrovi in napenjanje so pogoste težave, ki lahko vpliv...

Zakaj se po zimi počutimo izčrpane? To so najpogostejši vzroki za pomladno utrujenost

Pomlad prinaša obljubo nove energije in ponovnega prebu...

Naravni načini za premagovanje spomladanske utrujenosti

Pomlad je čas sprememb, ko se narava prebudi, vendar se...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Kako naravno znižati holesterol v treh korakih

Povišan holesterol je eden glavnih dejavnikov tveganja ...

S temi živili boste ohranili kožo sijočo in prožno tudi v zlatih letih

Lepota se ne začne zgolj pri kremah in serumih, temveč ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.