Ali je sol res kriva za visok krvni tlak?

Moje zdravje > Alternativa | piše: Mojca Šimenc | 13.11.2024
Se spomnite kampanje proti kokošjim jajcem, ker naj bi zviševala holesterol? Podobno se dogaja živilu, brez katerega (dobesedno) ne moremo živeti: soli. Njen vnos smo omejili na največ 5 gramov na dan, kot vzrok pa navedli, da povzroča visok krvni tlak ter škoduje srcu in žilam.
Sodobna zahodna prehrana je ravnovesje med natrijem in kalijem porušila, glavni vir natrija pa namesto kuhinjske soli in naravno slanih živil vse bolj postaja natrijev glutamanat. (foto: Freepik.com)
Sodobna zahodna prehrana je ravnovesje med natrijem in kalijem porušila, glavni vir natrija pa namesto kuhinjske soli in naravno slanih živil vse bolj postaja natrijev glutamanat. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Premalo soli uničuje zdravje
Desetletja smo poslušali, da je potrebno drastično omejiti vnos soli, ker povzroča arterijsko hipertenzijo, prvi ukrep, ki smo ga bili deležni, ko so številke na merilniku krvnega tlaka poskočile, pa je bila neslana dieta. Danes vemo, da velja nasprotno: ljudje, ki na dan zaužijejo manj kot 3 grame soli, za 25 odstotkov pogosteje zbolevajo za boleznimi srca in ožilja. Dokaze je priskrbela znanost oziroma ena od velikih populacijskih študij. V njej je več kot 400 raziskovalcev iz celega sveta spremljalo podatke za več kot 151 tisoč odraslih iz 30 držav, starih od 35 do 70 let. Merili so natrij in kalij v njihovem jutranjem urinu, potem pa še 3,7 let po tem spremljali njihovo zdravstveno stanje ter prehranske navade. Izkazalo se je, da so za boleznimi srca in ožilja najmanjkrat zboleli tisti, ki so na dan zaužili od 3 do 6 gramov soli. Uživanje več kot 7 gramov soli na dan je zbolevanje povečalo za 15 odstotkov. Ugotovitve omenjene študije so tako potrdile spoznanja raziskovalcev Univerze v Kaliforniji (ZDA). Analizirali so 129 študij, v katerih je sodelovalo več kot 50.600 ljudi, in ugotovili, da sol ne povzroča visokega krvnega tlaka, pač pa je krivec za to porušeno ravnovesje med natrijem in kalijem v telesu.

Sol danes in v preteklosti
Danes Evropejci v povprečju zaužijejo med 8 in 9 gramov soli na dan (Slovenci 12 gramov), kar je precej manj, kot v preteklosti. Pisni viri dokazujejo, da so Rimljani so zaužili okrog 25 gramov soli na dan. Še večji ljubitelji slanega so bili severnjaki: na dan so si je privoščili kar 30 do 50 gramov, glavni vir pa so bile slane ribe. So pa sočasno zaužili tudi veliko več kalija. In prav tu se skriva »kavelj«: raven natrija in kalija v telesu morata biti v ravnovesju. Če smo ljubitelji soli (katere vir naj ne bodo slani prigrizki in predelana hrana – več o tem v nadaljevanju), moramo zaužiti tudi več kalija. Sodobna zahodna prehrana je ravnovesje med natrijem in kalijem porušila, glavni vir natrija pa namesto kuhinjske soli in naravno slanih živil vse bolj postaja natrijev glutamanat. Gre za ojačevalca okusa, ki je eden od najpogostejših aditivov v predelani hrani. Njegova uporaba se je v zadnjih desetih letih podvojila, mnenja o njegovi varnosti pa so deljena.

PREBERITE TUDI: Zakaj nekateri doživijo 100 let in več? Kako se organizem stoletnikov razlikuje od ostalih?

Kuhinjska sol: da, natrijev glutaminat: ne
Natrijev glutaminat je sicer naravno prisoten v živilih, vendar v drugačnih koncentracijah, kot so tiste v čipsu, predelanih mesninah, juhah v vrečkah in drugi industrijski hrani, predvsem pa v drugačni »kemijski« kombinaciji. V paradižniku na primer »nastopa« skupaj z minerali, vitamini, antioksidanti, zaviralci vnetja, prehranskimi vlakninami, o katerih v industrijski hrani ni ne duha ne sluha.

Ko govorimo o soli, ki jo uporabljamo kot začimbo, imamo največkrat v mislih kuhinjsko sol. Poleg natrijevega klorida vsebuje tudi številne druge minerale: selen, brom, jod, kalij, rubidij, magnezij, berilij, litij, žveplo selen, brom, jod, kalij, rubidij, magnezij, berilij, litij, žveplo. Katere in koliko, je odvisno od vrste soli (kamena ali morska), kraja pridobivanja, globine solne plasti, vremena (pri morski soli) in potencialne termične obdelave tekom procesa priprave za tržišče.

PREBERITE TUDI: Povečanje odločnosti za gibanje pri odraslih: vpliv na mikrobioto in možgane

 

Viri:
JAMA
American Journal of Hypertension
New England Journal of Medicine
The Salt Fix

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Rožmarinov pripravek proti izpadanju las (preizkušen recept ambasadorke Jožice)

Naša ambasadorka Jožica z nami deli učinkovit recept za...

Kako ohraniti prijetno temperaturo v spalnici tudi v najbolj vročih nočeh

Ko zunaj pritisne poletna vročina, marsikdo težko zaspi...

Tihe težave s ščitnico – simptomi, ki jih pogosto povežemo z »lenobo«

Ko se počutimo utrujene, brezvoljne ali se soočamo s pr...

Lovor: Krepi srce, zdravi sečila, vrača energijo, preprečuje depresijo

Lovor nikakor ni le začimba, ki jo uporabljamo pri kuha...

5 glavnih krivcev, da vam hujšanje nikakor ne gre

Se trudite s hujšanjem, pa vam ne uspeva najbolje? V pr...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Živila, ki zares razstrupijo, očistijo in okrepijo jetra!

Za temeljito čiščenje jeter ne potrebujete veliko. Dovo...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Naravni načini za lajšanje težav s prostato

Težave s prostato so zelo pogosta tegoba moških, starej...

Vitamini in prehranski dodatki, ki jih po 50. letu telo res potrebuje

Z leti se naše telo začne spreminjati – ne le navzven, ...

6 naravnih nasvetov za lajšanje glavobola

Če ste med tistimi, ki se vas pogosto loti glavobol, po...

Naravni pripravki za sklepe – kaj lahko naredite sami, brez zdravil

Z leti se sklepi pogosto oglasijo z bolečino, togostjo ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.