Bonsaj ni sobna rastlina

Bonsaj je drevo, posajeno v posodo in se, razen v velikosti, prav v ničemer ne razlikuje od dreves v naravi, zato ne sodi v stanovanje. Bonsaji so umetnine in temu primerno bi bilo potrebno z njimi tudi ravnati.
Brin - Juniperus rigida, avtor: Enrico Savini. (foto: Tomaž Kovšca)
Brin - Juniperus rigida, avtor: Enrico Savini. (foto: Tomaž Kovšca)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če vas mika vzgajanje bonsajev in če ste pri tem popolni začetnik, izkušeni vzgojitelji bonsajev svetujejo, da drevo kupite. Tako se boste z bonsajem počasi seznanili, izognili začetniški smoli, zanj skrbeli, ga zalivali in presajali. Bonsaj lahko kupite v specializiranih prodajalnah, lahko pa primerno sadiko kupite tudi v drevesnici. Iz nje lahko že v nekaj sezonah vzgojite bonsaj. Izbirajte med vrstami z manjšimi ali drobnimi listi oziroma iglavci, izbirajte med domačimi vrstami, ki so dobro prilagojene našim podnebnim razmeram.

Klasični bonsaji so bili naravno rasla pritlikava drevesa, navadno iz gorskih območij, presajena v posodo. Na Kitajskem in Japonskem so poklicni lovci včasih tvegali svoja življenja, da so se dokopali do izjemnih primerkov. Takšna drevesa so še vedno najbolj cenjena, dobri primerki tudi temu primerno dragi.

Pri nas so ljubitelji bonsajev, malih dreves v posodah združeni v Slovenskem bonsaj klubu. Njihov namen je širjenje znanja in zavedanja o bonsajski umetnosti. Prirejajo tečaje, delavnice, strokovne ekskurzije in vsaki dve leti tudi veliko mednarodno razstavo. 

Pogovarjala sem se s predsednikom kluba Tomažem Kovšcem in bila presenečena nad dejstvom, da bonsaj ni rastlina, ki bi jo lahko imeli v stanovanju, tam nam ne bo uspevala.

»Bonsaj ni sobna rastlina. Bonsaj je povsem običajno drevo, ki mu, podobno kot kipar kosu marmorja, damo obliko po naši viziji. Vse leto preživi na prostem na vrtu. Ne kupimo jih v cvetličarni, temveč jih prinesemo iz narave, ali kupimo v drevesnici,« je povedal Tomaž in nadaljeval, da »v bistvu sobnih rastlin ni. Tudi rastline, ki jih gojimo v stanovanjih, tam uspevajo zato, ker je njihovo naravno okolje po klimi vsaj približno podobno klimi v naših stanovanjih. Skratka klasičen bonsaj je bonsaj iz prezimno-trdnih vrst, vrst iz našega okolja: smreke, bora, javorja, bukve in ti seveda ne morejo živeti v stanovanju. V stanovanju lahko gojimo le bonsaje iz tropskih vrst, npr. fikusa, vendar imamo z njimi običajno veliko težav, zato se jih raje izogibajmo.«

Na vprašanje, kaj mora začetnik vedeti o bonsajih, mi je Tomaž povedal, da »mora vedeti kakšne pogoje lahko rastlini nudi in si potem glede na te pogoje izbrati primerno vrsto. Najbolje je izbrati vrsto, ki raste v naši okolici. S tem odpadejo težave s prilagajanjem in prezimovanjem. Potem pa si mora čim prej pridobiti občutek za izbor pravega materiala in osvojiti osnovne tehnike oblikovanja.«

»Vzgajanje in skrb za drevesce skozi mnoga leta sta tista, ki k vrednosti bonsaja prispevata največ. Bonsajev, ki so družinska dediščina, ki so v družini že pet generacij ali več, pa se enostavno ne da ovrednotiti. Ne obstaja "instant" bonsaj, kot nas narobe s svojimi primerki, ki drugega imena ne zaslužijo, hočejo prepričati v veleblagovnicah, cvetličarnah ali celo bencinskih črpalkah. Dandanes sicer v t.i. bonsaje vzgajajo praktično vse rastline, od lončnic naprej. Zahodna pogruntavščina je tudi sobni bonsaj. Toda takšni izdelki se nikakor ne morejo primerjati s svežino, z duhom boja za preživetje, ki ga imajo le drevesa podnebja z izrazitimi letnimi časi,« je zapisal Tomaž Kovšca na spletnih straneh bonsaj kluba.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Izšla je aprilska revija Vzajemnost 2025

Med prebivalci Slovenije se močno povečuje delež posame...

Izšla je marčevska revija Vzajemnost 2025

Podaljšanje vozniškega dovoljenja je za mnoge starejše ...

Izšla je februarska revija Vzajemnost 2025

Že od leta 2022 vsak mesec v pokojninsko blagajno vplač...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Intervju z dr. Katjo Rebolj: Divje rastline - učinkovitost, uporaba in hranilna vrednost

Tokrat smo se z dr. Katjo Rebolj, doktorico biokemije, ...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Ohranite svoje zgodbe za prihodnje generacije – podarite neprecenljiv spomin

Spomini so tisto, kar daje življenju toplino. So zgodbe...

Pojmovnik spletne varnosti: Kaj je URL naslov in kaj je domena spletne strani?

Ko uporabljate internet, pogosto vtipkate spletne naslo...

Dan soseda: Skodelica kave, nasmeh in pogovor – danes je pravi dan za to

Vsako leto 7. aprila praznujemo Dan soseda – dan, namen...

Kako shraniti fotografije, ko na telefonu zmanjka prostora?

Vse tiste fotografije, ki nas spominjajo na pomembne tr...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.