Bonsaj ni sobna rastlina

Bonsaj je drevo, posajeno v posodo in se, razen v velikosti, prav v ničemer ne razlikuje od dreves v naravi, zato ne sodi v stanovanje. Bonsaji so umetnine in temu primerno bi bilo potrebno z njimi tudi ravnati.
Brin - Juniperus rigida, avtor: Enrico Savini. (foto: Tomaž Kovšca)
Brin - Juniperus rigida, avtor: Enrico Savini. (foto: Tomaž Kovšca)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Če vas mika vzgajanje bonsajev in če ste pri tem popolni začetnik, izkušeni vzgojitelji bonsajev svetujejo, da drevo kupite. Tako se boste z bonsajem počasi seznanili, izognili začetniški smoli, zanj skrbeli, ga zalivali in presajali. Bonsaj lahko kupite v specializiranih prodajalnah, lahko pa primerno sadiko kupite tudi v drevesnici. Iz nje lahko že v nekaj sezonah vzgojite bonsaj. Izbirajte med vrstami z manjšimi ali drobnimi listi oziroma iglavci, izbirajte med domačimi vrstami, ki so dobro prilagojene našim podnebnim razmeram.

Klasični bonsaji so bili naravno rasla pritlikava drevesa, navadno iz gorskih območij, presajena v posodo. Na Kitajskem in Japonskem so poklicni lovci včasih tvegali svoja življenja, da so se dokopali do izjemnih primerkov. Takšna drevesa so še vedno najbolj cenjena, dobri primerki tudi temu primerno dragi.

Pri nas so ljubitelji bonsajev, malih dreves v posodah združeni v Slovenskem bonsaj klubu. Njihov namen je širjenje znanja in zavedanja o bonsajski umetnosti. Prirejajo tečaje, delavnice, strokovne ekskurzije in vsaki dve leti tudi veliko mednarodno razstavo. 

Pogovarjala sem se s predsednikom kluba Tomažem Kovšcem in bila presenečena nad dejstvom, da bonsaj ni rastlina, ki bi jo lahko imeli v stanovanju, tam nam ne bo uspevala.

»Bonsaj ni sobna rastlina. Bonsaj je povsem običajno drevo, ki mu, podobno kot kipar kosu marmorja, damo obliko po naši viziji. Vse leto preživi na prostem na vrtu. Ne kupimo jih v cvetličarni, temveč jih prinesemo iz narave, ali kupimo v drevesnici,« je povedal Tomaž in nadaljeval, da »v bistvu sobnih rastlin ni. Tudi rastline, ki jih gojimo v stanovanjih, tam uspevajo zato, ker je njihovo naravno okolje po klimi vsaj približno podobno klimi v naših stanovanjih. Skratka klasičen bonsaj je bonsaj iz prezimno-trdnih vrst, vrst iz našega okolja: smreke, bora, javorja, bukve in ti seveda ne morejo živeti v stanovanju. V stanovanju lahko gojimo le bonsaje iz tropskih vrst, npr. fikusa, vendar imamo z njimi običajno veliko težav, zato se jih raje izogibajmo.«

Na vprašanje, kaj mora začetnik vedeti o bonsajih, mi je Tomaž povedal, da »mora vedeti kakšne pogoje lahko rastlini nudi in si potem glede na te pogoje izbrati primerno vrsto. Najbolje je izbrati vrsto, ki raste v naši okolici. S tem odpadejo težave s prilagajanjem in prezimovanjem. Potem pa si mora čim prej pridobiti občutek za izbor pravega materiala in osvojiti osnovne tehnike oblikovanja.«

»Vzgajanje in skrb za drevesce skozi mnoga leta sta tista, ki k vrednosti bonsaja prispevata največ. Bonsajev, ki so družinska dediščina, ki so v družini že pet generacij ali več, pa se enostavno ne da ovrednotiti. Ne obstaja "instant" bonsaj, kot nas narobe s svojimi primerki, ki drugega imena ne zaslužijo, hočejo prepričati v veleblagovnicah, cvetličarnah ali celo bencinskih črpalkah. Dandanes sicer v t.i. bonsaje vzgajajo praktično vse rastline, od lončnic naprej. Zahodna pogruntavščina je tudi sobni bonsaj. Toda takšni izdelki se nikakor ne morejo primerjati s svežino, z duhom boja za preživetje, ki ga imajo le drevesa podnebja z izrazitimi letnimi časi,« je zapisal Tomaž Kovšca na spletnih straneh bonsaj kluba.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...

[Sobota, 27. 9.] Vabljeni k ogledu oddaje AH, TA LETA! na 1. programu TV Slovenija

Učimo se lahko vedno in povsod, kajti učenje niso samo ...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Matjaž Florjanc Lukan: »Dobra služba je delo, ki te notranje izpolnjuje«

Večina nas hodi v službo, ker je pač treba služiti dena...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideja za kosilo: Svinjska rebrca v čebulni omaki

Svinjska rebra v čebulni omaki so čudovita jed, postrež...

Za nami je že 24. Festival za 3. življenjsko obdobje - ste ga obiskali tudi vi?

Festival za tretje življenjsko obdobje je tudi letos na...

Iz Jožičine kuhinje: Štruklji s prelivom iz sladkorja in sladke smetane (hitra sladica)

Iz Jožičine kuhinje zopet prihaja slasten recept. Okusn...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.