Dve zlati in platinum medalja za vinarja Jakončiča

Aktualno > Dogodki | piše: M. L. | 19.6.2016
Slovenski vinar Jakončič je na letošnjem najpomembnejšem vinskem tekmovanju na svetu, Decanter World Wine Awards, s kar dvema belima vinoma dosegel neverjeten uspeh.
Slovenski vinar Jakončič
Slovenski vinar Jakončič
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Bela Carolina 2012 je dosegla oceno 95+ in prejela zlato medaljo, Carolina Rebula 2013 pa je poleg zlate medalje prejela še platinum priznanje za najboljše slovensko belo vino v prestižnem razredu. Dosežek slednje še posebej izstopa, saj je to prvič, da je sorta Rebula dosegla takšen svetovni uspeh - komaj 0,4% vseh prijavljenih vin namreč prejme platinasto priznanje.

»Blagovna znamka Carolina je ponos Družinske kmetije Jakončič in napredek, za katerega smo si prizadevali v zadnjih nekaj letih, smo želeli preveriti tudi s sodelovanjem na Decanterjevem ocenjevanju. Prejete medalje so za nas izjemno priznanje, še posebej platinasta medalja za Carolina Rebulo, našo vinsko junakinjo. Briška avtohtona sorta Rebula je bila zaznamovana kot manj vredna sorta. Veliko dela je bilo treba vložiti v spreminjanje miselnosti, da je to v bistvu odlično vino in izjemna sorta. Brici smo v Rebulo spoštljivo verjeli in vrsto let trdo delali, da smo jo pripeljali do popolnosti. Tako nam je uspelo pridobiti vrhunsko kakovost vina, ki jo danes lahko s ponosom ponudimo najzahtevnejšim poznavalcem," je ob tem uspehu poudaril Aljoša Jakončič. Kaj tovrstne nagrade pomenijo za vinarja, dokazuje tudi kar nekaj telefonskih klicev z vsega sveta, ki so jih Jakončičevi prejeli po objavi rezultatov. »Med njimi si je Carolino zaželel poskusiti tudi poslovnež iz Bližnjega vzhoda, kateremu smo na ob Siciliji zasidrano jahto že poslali nekaj steklenic,« je dejal Aljoša Jakončič.

Grozdje za vina blagovne znamke Carolina raste v najstarejših vinogradih družine Jakončič, kjer je rast umirjena, rodnost manjša, mineralnost pa večja. Vina teh vinogradov se časovno plemenitijo in dosegajo druge senzorične dimenzije. »Običajno jih zorimo v podzemni kleti v lesenih posodah in na trg pridejo z zakasnitvijo. Sicer pa so tovrstna vina zorela tudi skozi zgodovino in so se v Goriških brdih proizvajala že od samega začetka vinogradništva na tem območju, vse od leta 1787, ko poznamo prve pisne vire klasifikacije briške prsti in teritorija,« je opisal Aljoša Jakončič.

Decanterjevo ocenjevanje vinskih vzorcev je največje in najvplivnejše vinsko tekmovanje na svetu, ki je letos potekalo trinajstič. Zaradi izjemno strogega procesa slepega ocenjevanja vinskih vzorcev s strani mednarodnega panela sodnikov Decantner World Wine Awards uživa svetovni ugled in zaupanje brez primere. Letos je več kot 16.000 vinskih vzorcev ocenjevalo 244 sodnikov, med njimi tudi 69 sodnikov z nazivom »Master of Wine«.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Zimska utrujenost ali pomanjkanje železa? Kako razlikovati med obema

Ko pride zima, dnevi postanejo kratki, svetlobe je manj...

Na 27. Slovenski festivalu vin podeljena priznanja

V Cankarjevem domu je 13. in 14. novembra potekal 27. S...

Prihaja 27. Slovenski festival vin!

V Cankarjev dom ponovno prihaja tradicionalen dogodek, ...

Simbolična pogreba Neishe in Marka Verdeva odprla razpravo o minljivosti

V Ljubljani je Slovensko društvo Hospic ob 30-letnici d...

Za nami je že 24. Festival za 3. življenjsko obdobje - ste ga obiskali tudi vi?

Festival za tretje življenjsko obdobje je tudi letos na...

»Dolgotrajna oskrba v praksi: sistem se gradi, človek pa ne sme ostati spregledan«

Kako se dolgotrajna oskrba udejanja v resničnem življen...

Nenavadna metoda, ki v nekaj minutah odmaši zamašeni nos!

S to neverjetno tehniko bo vaših težav s smrkavim nosom...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Se prebujate utrujeni? To je lahko glavni krivec ...

Da bi se znebili občutka utrujenosti tudi po osmih urah...

Moje zgodnje otroške in mladostne zaposlitve ter poklici

Življenjska pot Milana Pavlihe je prepletena z izkušnja...

Preberite, zakaj po 50. letu starosti ne bi smeli jesti kruha

Strokovnjaki pravijo, da ljudje, ki dopolnijo 50 let, n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.