Iz Jožičine kuhinje: Fakovi metrski keksi

Teh okusnih keksov ni nikoli preveč! Še posebej, če recept prihaja iz Jožičine kuhinje ...
Jakovi piškoti (foto: Jožica Ostrožnik)
Jakovi piškoti (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Poraba:

50 dkg mehke bele moke (+ 10 dkg, če je potrebno)
20 dkg ostre moke
3/4 vrečke pecilnega praška
35 dkg masla (sobne temperature)
30 dkg sladkorja
1 vanili sladkor
4 jajca
2 do 3 žlice smetane iz kuhanega mleka (ali kisle smetane)
nastrgana limonina lupina, majčkeno ruma
ščep soli

Po želji še:

5 dkg kokos moke (mletih orehov, lešnikov, 1 žlica čokolade v prahu)

 

Izdelava:

Maslo, sladkor in vanili zmiksam na električni mikser.

Dodam jajca, smetano, nastrgano limonino lupino, par kapljic ruma (saj veste, da je pri športnikih prepovedan doping) in še malo premiksam.

Dodam moko s pecilnim in sol, na hitro zamesim v prožno testo.

Razdelim ga na dva dela.
V en del dam po želji kokos ali mlete orehe, lešnike, čokolado v prahu .... , drugi del pustim takšen kot je.

Testo dam v hladilnik za 1/2 ure, da se primerno strdi.

Pripravim si tri pekače, ki jih le namastim (ni potreben peki papir).

Na "flajšmašino" naredim metre testa in pri tem hitim kot Fak na progi. Moje orožje je nož za razrez keksov, ja kaj čem, puške ne maram.

Med tem časom si tudi ogrejem pečico na 180 stopinj in pečem do željene barve, to je 12 do 15 minut.

Če me barva jezi, vklopim ventilator.

Ko prispem na cilj, jih že pol manjka, pa naj jim bo, dober tek.

Olimpijski pozdrav Iz Jožičine kuhinje!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

 

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.