Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete enostaven in zelo okusen recept, ki vas bo takoj navdušil. Piškoti so slastni in se kar stopijo v ustih.
Orehova gnezda (Foto: Jožica Ostrožnik)
Orehova gnezda (Foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za orehova gnezda:

  • 1 jajce
  • 20 dkg margarine
  • 5 dkg masla
  • 10 dkg sladkorja
  • 5 dkg kakava v prahu
  • 1 vanilin sladkor
  • 40 dkg gladke moke
  • 10 dkg fino nasekljanih orehov

Sestavine za polnjenje:

  • 10 dkg mlečne čokolade
  • 2 žlici mleka (ali sladke smetane)
  • 2 kaplji ruma

Preberite tudi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Šape z orehi

Izdelava:

1) Jajce stepite posebej.

2) Stepite margarino in maslo (sobne temperature) s sladkorjem in vanili sladkorjem, da postane penasto in dodajte pripravljeno jajce.

3) Dodajte kakav v prahu in premešajte.

4) Postopoma dodajajte moko in mešajte z nastavki za testo.

5) Ko nastane fina kompaktna masa, obdelajte testo še na hitro z rokami.

6) Oblikujte lepe, gladke kroglice z mokrimi rokami (teže 2 dkg), v sredino vsake s kuhalničnim ročajem previdno vtisnite jamico (vdolbinico) in jo povaljajte v nasekljanih orehih.

7) Zlagajte v obložen (s peki papirjem) pekač.

8) Pecite v predogreti pečici na 160 stopinj / 20 - 25 minut (odvisno od pečice).

9) Pečene in ohlajene napolnite s stopljeno mlečno čokolado in pustite, da se ohladi.

10) Dobili boste 68 piškotov (ja, dobro znam šteti, naučila pa me je Daniela Kolarič).

Preberite tudi: Recepti iz Jožičine kuhinje: Ameriški krofki (donutsi) iz pečice

Nasveti:

  • Ko boste delali vdolbinice s kuhalnico, jo malo nežno zasučite v levo in desno, bo šlo lažje.
  • Če malo razpokajo, nič hudega, ne smejo pa preveč.
  • Čeprav se imenujejo orehova gnezda, imajo vsaj meni bolj okus po kakavu, zato bi jaz osebno kakav zamenjala za čokolado v prahu.
  • Orehe res nasekljajte drobno, sicer se vam bodo težko oprijemali kroglic.
  • Lahko pa kroglice že prej povaljate v orehih, položite v pekač in šele nato naredite vdolbinico, gre lažje in hitreje.
  • Čokoladni obliv naredite tako, da najprej zavrete samo mleko, ga odstavite in vanj dodate nalomljene kocke čokolade ter mešate tako dolgo, da se povsem stopi, na koncu dodate dve kaplji ruma in z žličko napolnite vdolbinice.

Naj bo sladko opravilo prijetno!

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Božično - novoletni recepti: Najbolj okusne predjedi

Predjed postrežemo v času, ko naši gostje prispejo in s...

Božična peka: Praznični sadni kruh

Praznični sadni kruh bomo pripravili po receptu sestre ...

Recept za božično jed: Božični nadevan puran

Če imamo veliko družino, potem je lahko božična večerja...

Recepti: Božični piškoti

Božični piškoti so nepogrešljiv del božičnih praznikov....

Recept: Božični tiramisu v lončkih

Sladice v kozarcu niso le praktične, ampak tudi izjemno...

Sarma – vse skrivnosti priprave dobre sarme

Sarma je jed pripravljena iz mletega mesa in riža, vse ...

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.