Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete enostaven in zelo okusen recept, ki vas bo takoj navdušil. Piškoti so slastni in se kar stopijo v ustih.
Orehova gnezda (Foto: Jožica Ostrožnik)
Orehova gnezda (Foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Sestavine za orehova gnezda:

  • 1 jajce
  • 20 dkg margarine
  • 5 dkg masla
  • 10 dkg sladkorja
  • 5 dkg kakava v prahu
  • 1 vanilin sladkor
  • 40 dkg gladke moke
  • 10 dkg fino nasekljanih orehov

 

Sestavine za polnjenje:

  • 10 dkg mlečne čokolade
  • 2 žlici mleka (ali sladke smetane)
  • 2 kaplji ruma

 

Izdelava:

1) Jajce stepite posebej.

2) Stepite margarino in maslo (sobne temperature) s sladkorjem in vanili sladkorjem, da postane penasto in dodajte pripravljeno jajce.

3) Dodajte kakav v prahu in premešajte.

4) Postopoma dodajajte moko in mešajte z nastavki za testo.

5) Ko nastane fina kompaktna masa, obdelajte testo še na hitro z rokami.

6) Oblikujte lepe, gladke kroglice z mokrimi rokami (teže 2 dkg), v sredino vsake s kuhalničnim ročajem previdno vtisnite jamico (vdolbinico) in jo povaljajte v nasekljanih orehih.

7) Zlagajte v obložen (s peki papirjem) pekač.

8) Pecite v predogreti pečici na 160 stopinj / 20 - 25 minut (odvisno od pečice).

9) Pečene in ohlajene napolnite s stopljeno mlečno čokolado in pustite, da se ohladi.

10) Dobili boste 68 piškotov (ja, dobro znam šteti, naučila pa me je Daniela Kolarič).

 

Nasveti:

  • Ko boste delali vdolbinice s kuhalnico, jo malo nežno zasučite v levo in desno, bo šlo lažje.
  • Če malo razpokajo, nič hudega, ne smejo pa preveč.
  • Čeprav se imenujejo orehova gnezda, imajo vsaj meni bolj okus po kakavu, zato bi jaz osebno kakav zamenjala za čokolado v prahu.
  • Orehe res nasekljajte drobno, sicer se vam bodo težko oprijemali kroglic.
  • Lahko pa kroglice že prej povaljate v orehih, položite v pekač in šele nato naredite vdolbinico, gre lažje in hitreje.
  • Čokoladni obliv naredite tako, da najprej zavrete samo mleko, ga odstavite in vanj dodate nalomljene kocke čokolade ter mešate tako dolgo, da se povsem stopi, na koncu dodate dve kaplji ruma in z žličko napolnite vdolbinice.

 

Naj bo sladko opravilo prijetno!

 

Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje ,predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Najboljše testo za pico

Iz Jožičine kuhinje tokrat recept za najbolj okusno pic...

Iz Jožičine kuhinje: Cvetačna juha

V prispevku boste našli zelo okusen in enostaven recept...

Iz Jožičine kuhinje: Klementine v sirupu

Iz Jožičine kuhinje prihaja prava poslastica, ki jo mor...

Recept: Špinačne palačinke s skuto in dimljenim lososom

Hitre, enostavne, okusne in zdrave - špinačne palačinke...

Iz Jožičine kuhinje: Panna cotta s smetano in čokolado

Njami! Za vse ljubitelje čokolade in čokoholike. Prepro...

Iz Jožičine kuhinje: Ribji in jajčni namaz

Iz Jožičine kuhinje prihajata tokrat dva okusna in zdra...

Iz Jožičine kuhinje: Polpeti iz bučk

Tukaj je sezona bučk, iz njih lahko pripravite zelo oku...

Iz Jožičine kuhinje: Grmada

V prispevku boste našli recept za sladko grmado, po kat...

Moč zdravilnih gob: pomoč pri avtoimunih, nevrodegenerativnih boleznih in pri raku

Gobe. Kaj je vaša prva asociacija? Večinoma najprej pom...

KUHALNICA: Govedina z bučnim oljem

Ko kuhamo govejo juho nam vedno ostane kakšen kos goved...

Iz Jožičine kuhinje: Mrzla vinska krema

Poznate recept za mrzlo vinsko kremo? Enostaven je in o...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.