Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljše krofe

Iz Jožičine kuhinje prihajajo prvi letošnji krofi. V prispevku najdete recept in pa majhne skrivnosti, zaradi katerih bodo tudi vaši letošnji krofi najboljši doslej.
Okusni krofi (foto: Jožica Ostrožnik)
Okusni krofi (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Samo za vas preizkušen recept, prva peka letos, zadovoljivo.
Z robotom ne delam rada, ker je precej zbito testo, a tokrat sem se držala recepta, čeprav zamesim na roke prej.
Merite oziroma tehtajte v 2 dcl jogurtovem lončku.
Vse sestavine naj bodo sobne temperature.
Bodite natančni!

Potrebovali boste:

1 kocko svežega kvasa - 42 gr (ali 2 vrečki suhega kvasa)
75 dkg bele gladke moke
22 dkg mleka (prav ste prebrali)
12 dkg kisle smetane (prav ste prebrali)
7 dkg sladkorja
5,5 dkg masla
8 rumenjakov
4 - 5 žlic ruma
1 čajna žlička soli (malo več kot ravna)
1 pecilni prašek
limonina lupinica

Izdelava:

Moko presejte, kvas raztopite v mlačnem mleku in ga prilijte k moki, dodajte ostale sestavine brez masla ter zamesite kvašeno testo.

Najprej mešajte na najnižji hitrosti in med mešanjem postopno dodajajte zmehčano maslo. Nato zvišajte hitrost mešanja na najvišjo in mešajte toliko časa (cca 15 minut), da se sestavine res lepo povežejo med seboj, da postane testo gladko, svilnato in odstopa od posode. Na koncu mešanja steno posode poprašite z moko in testo še malo oblikujte z rokami (testo pride precej mehko, a ne dodajajte moke). Posodo s testom prestavite na toplo in jo pokrijte s folijo, da se testo ne izsuši ter pustite dobro uro, da vzhaja.

Ko je testo dovolj vzhajalo, od celote trgajte kose in jih tehtajte teže 8 dkg (to je važno, da se vam vsi enako ocvrejo), vsakega pa nato v dlaneh oblikujte v čim bolj gladke kroglice.

Kroglice zložite na dobro pomokano krpo, pri tem pazite, da bo med njimi dovolj razdalje, da se vam ne sprimejo, ker lepo narastejo, prekrijte s prtom in pustite maksimalno vzhajati. Obračanje med vzhajanjem ni potrebno.

Dovolj vzhajane položite v vročo maščobo z gornjo stranjo navzdol in cvrite tri minute na eni strani v posodi, pokriti s pokrovko, pazite, da ni olje prevroče. Ko se obarvajo, jih obrnite in ocvrite še na drugi strani do konca v odprti posodi, prav tako tri minute.

S penovko poberite ocvrte krofe iz posode, počakajte nekaj minut in jih nato napolnite z marelično marmelado, nutello, vanilijevo kremo ..., povsem ohlajene pa posipajte z mletim sladkorjem.

Dobili boste 18 krofov.

Nasvet: Če so krofi ocvrti prej kot v treh minutah, pomeni, da je olje prevroče, zmanjšajte temperaturo (bolje jih je cvreti kakšno minuto dlje).

Če so ocvrti krofi mastni, pomeni, da je bilo olje premalo vroče, krofi so izrabili priliko in se napili maščobe (saj veste kako huda reč je žeja), temperaturo povečajte.

Temperatura se uredi s prvim poskusnim krofom in je med peko ne spreminjajte več!

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.