Iz Jožičine kuhinje: Rižev narastek

Iz Jožičine kuhinje prihajajo recepti za rižev narastek na več načinov. Preizkusite jih, vsi so odlični.
Rižev narastek (foto: Jožica Ostrožnik)
Rižev narastek (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Jed, ki je lahko sladica, za večerjo ali kot samostojna.
Naredili bomo klasičen rižev narastek.
Poigrate pa se lahko tudi z jabolki,skuto ali pudingom, rozinami, marelicami, skratka veliko je idej.

Sestavine:

1 l mleka
sol po okusu
5 dkg masla
25 dkg riža
4 jajca (ločiti)
4 žlice sladkorja
1 vanili sladkor (lahko tudi vanilijeva aroma)
1 čajna žlička ruma
nastrgana limonina lupinica

Mleko solimo, zavremo, dodamo maslo in riž.
Vrenje naj bo rahlo, ki naj traja 20 minut, nato riž ohladimo.
Najprej stepemo beljake in proti koncu stepanja dodamo 2 žlici sladkorja.

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Jagodna torta s kokosovo kremo in belo čokolado

Nato posebej stepemo rumenjake z 2 žlicama sladkorja v penasto zmes, dodamo limonino lupinico, vanili ali aromo ter rum in dodamo kuhanemu in ohlajenemu rižu.

Dodamo čvrst sneg in vse nežno združimo v enotno maso.
Pripravljeno maso spravimo v namaščen pekač velikosti 28 krat 20 cm.

Damo v pečico in pečemo 40 - 45 minut na 180 - 170 stopinjah (predogreta navadna pečica).

Lepše se reže, če je nekoliko ohlajen (5 - 10 minut ga pustimo v pekaču).
Prelijemo z ribezovo omako.

Ribezova omaka:

50 dkg ribeza (jagod, malin), limonin sok in 10 dkg sladkorne moke.
V električnem mešalniku zmeljemo sadje, dodamo sladkor, limonin sok in še mešamo.

Če boste dodali jabolka, rabite 60 dkg olupljenih, naribanih in osladkanih po svojem okusu ter prelitih z 1 dl tekoče sladke smetane.
V tem primeru polovico pripravljene mase razgrnite po namaščenem pekaču ali narastkovi skledi, naložite jabolka in pokrijte z drugo polovico riževe mase.

Za rižev narastek s skuto rabite:

3/4 l mleka
sol
18 dkg riža
7 dkg masla
3 jajca (ločiti)
sesekljano limonino lupinico
20 dkg skute
10 dkg sladkorja

Mleko osolite, zavrite, vsujte riž in na majhnem ognju kuhajte 20 minut. Ohladite.

Maslo penasto umešajte, izmenjaje dodajte rumenjake in sladkor. Žlico sladkorja prihranite za v sneg.Dodajte limonino lupinico, ohlajen riž, pretlačeno skuto in trd sneg.

Testo dajte v namaščen pekač in rumeno zapecite pri 180 stopinjah.

Preberite tudi: Iz Jožičine kuhinje: Piškoti "sacher tortice"

Za rižev narastek z vanilijevim pudingom rabite:

1 l mleka
sol
25 dkg riža
Mleko osolite, zavrite in vsipajte riž.
Kuhajte na zmernem ognju 20 minut (mešajte!!), da postane gosta, sočna zmes.
+
5 dc l mleka
1 vrečko vanilijevega pudinga
2 žlici sladkorja

Ko se riž kuha, si pripravite vanilijev pudig.

V malo mlačnega mleka razmešajte pudingov prašek in dodajte sladkor. Ostalo mleko zavrite in vanj vkuhajte pripravljeno pudingovo zmes, skuhajte kot ostale pudinge.

+ 3 jajca (ločite in naredite sneg)
2 žlici sladkorja

Kuhan riž zmešajte z vročim pudingom in ohladite.
V hladno maso dajte najprej stepene rumenjake s sladkorjem.
Naredite sneg in ga dodajte.
Narastek specite kot vse ostale, 30 - 40 minut na 180 stopinj, do zlato rjavo.

Pripis: če narastku dodajate rozine, jih namočite v rum ali pomarančni sok.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.