Iz Jožičine kuhinje: Svaljki z makom

Krompirjevi svaljki so lahko tudi okusna sladica. Preberite recept in jih pripravite.
Sladki svaljki z makom (Foto: Jožica Ostrožnik)
Sladki svaljki z makom (Foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Zdaj bom jaz videla koliko kolegov imam. Pred časom sem vam zaupala, da rada sežem po drogi. Danes je spet nastopila kriza. Sem pač ženska in ne znam biti tiho, psttt..., samo vam bom zaupala recept , kako se spopasti z njo, se je pošalila Jožica in zapisala recept:

Potrebovali boste:

1/2 kg krompirja
15 do 20 dkg ostre bele moke
2 jajci
5 dkg masla
5 dkg sladkorja
vanilijev sladkor
limonino lupinico
mleti cimet
6 dkg makovih semen
sol
2 dkg masla za pogrevanje

Izdelava:

V olupkih kuhan krompir olupite, rahlo solite, mu dodajte maslo, pretlačite in ohladite na mlačno.

Ohlajenemu krompirju primešajte jajci, moko, sladkor, vanilijev sladkor in limonino lupinico.

Testo čim hitreje zgnetite (ne se igrati z njim kot otroci s plastelinom!), oblikujte tanjše svaljke in jih stresite v vrelo, rahlo osoljeno vodo.

Ko svaljki priplavajo na površje, so kuhani in jih s penovko poberite iz vode ter preložite v hladno vodo.

Svaljke odcedite, pogrejte na razpuščenem maslu v ponvi, povaljajte v makovi drogi, potresite s cimetom in ponudite kot sladico, po želji s poljubno sadno omako, na primer brusnično, jagodno, ...

Priprava omake:

Na osebo zvrhana žlica mešanice na primer malin in ribeza, torej koliko oseb toliko žlic sadja, na vso sadje žlica do dve sladkorja, žlica vode in čajna žlička gustina (škroba), na hitro delno pokuhati.

Iz Jožičine kuhinje en pozdrav!

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.