Iz Jožičine kuhinje: Vložena jajca

Če vam ostajajo jajca, jih lahko tudi vložite. Tako pripravljena se odlično podajo k malici, narezku in ostalim živilom.
Kuhana jajca lahko vložimo v kis. (foto: Jožica Ostrožnik)
Kuhana jajca lahko vložimo v kis. (foto: Jožica Ostrožnik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Pride čas, ko ne veste, kam z jajci.
En moj namig so vložena jajca.

Za en 650 ml kozarec potrebujete:

9 jajc
2 dcl belega (alkoholnega) kisa
2 dcl vode
1 žlico sladkorja
1 žličko soli
1 lovorjev list
2 stroka (zrna) česna
par celih poprovih zrn

Priprava:

Jajca je dobro, da so kot pravimo "uležana", to pomeni, da je priporočljivo, naj bodo stara vsaj 10 dni (v tem času jajca delno odstopijo od lupine - se vsušijo, zato jih po kuhanju lažje lupimo.

Kuhamo jih na majhnem ognju, ravno toliko, da vrejo, 12 - 15 minut (čas merimo od začetka vrenja).

Kuhana jajca previdno olupimo, da bodo lepa in gladka.

Popolnoma jih hladimo.

Med tem časom posebej v drugi posodi zavremo mešanico kisa, vode, sladkorja, soli, lovorja, celega popra, zarezanega česna (rahlo vrenje 5 do 10 minut).

Ko nam mešanica vre, hladna jajca zložimo v kozarec, nanje pa skozi cedilo nalijemo prevreto vročo mešanico, če želimo, dodamo začimbe iz vroče mešanice in nemudoma zapremo, kozarec za nekaj sekund postavimo "na glavo", da lepše prime, nato pokritega ohladimo.

Hladna vložena jajca postavimo v hladilnik in jih pustimo tri do pet dni. Po tem času so že uporabna za konzumiranje.

Uporabimo kot jajčno solato, kot prilogo k narezku, kot dekoracijo.
Ob pravilni pripravi zdržijo kakšne tri mesece.

Pripis: Če želite lahko dodate tudi kolobarčke čebule, nekateri dodajo sok rdeče pese (lepša barvna kombinacija).

Lahko pa jih vložite tudi na hladno: 3 dcl belega kisa in 2 dcl vode (ne kuhamo), začimbe za vlaganje kumar, sladkor in sol - vse to dobro zmešamo, da se sladkor in sol raztopita ter zalijemo in zapremo, vse ostalo enako.

Namig: tako lahko porabite tudi v trdo kuhana jajca, ki so vam ostala ob pripravi velike noči.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Nadica Lukman

Nadica Lukman
djotiš astrologinja in mentorica za osebno rast


"Lahko smo nejevoljni, tarnamo nad svojimi leti, žalujemo za preteklostjo, a vse to je nesmiselno. Namesto tega delajmo stvari, ki nas veselijo."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.