KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, koleraba, pastinak, korenček in rdeča pesa) so odlični, če jih hrustljavo zapečemo v pečici. Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava je prava pisana poslastica. Lahko je priloga h glavni jedi. Pri nas je običajno kar glavna jed, poleg katere postrežem še kakšno fino solato.
Hrustljavo zapečena gomoljna zelena (foto: OblizniPrste.si)
Hrustljavo zapečena gomoljna zelena (foto: OblizniPrste.si)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava – sestavine:
(za 4 osebe kot priloga, za 2 osebi kot glavna jed)
200 g gomolja zelene
250 g podzemne (rumene) kolerabe
350 g korenja
300 g pastinaka
150 g rdeče pese
350 g krompirja
sol
olje
1 čajna žlička suhega timijana
1 čajna žlička suhega rožmarina
 

Hrustljavo zapečena gomoljna zelenjava – priprava:
Zelenjavo olupimo in narežemo na večje podolgovate kose in jih damo v skledo. Rdečo peso pripravimo v posebni skledi, drugače se bo vsa zelenjava obarvala rdeče. Zelenjavo posolimo s poljubno količino soli, prelijemo z oljem, potrosimo s timijanom in suhim rožmarinom in premešamo z rokami. Enako storimo z rdečo peso, ki smo jo dali v posebno skledo.

Zelenjavo razporedimo po pekaču v eno plast, da se bo lepo zapekla. Če je zelenjave več kot za en pekač, raje uporabimo dva pekača. Zelenjave nikakor ne nadevamo eno čez drugo, ker se ne bo lepo hrustljavo zapekla. Rdečo peso damo v en kot pekača, ločeno od ostale zelenjave.

Pečico (navadna) segrejemo na 200°C. Zelenjavo pečemo v predhodno ogreti pečici 45 minut. Postrežemo jo takoj.

Nasvet
Količino različne gomoljne zelenjave lahko izberete čisto poljubno, skupna količina za 4 priloge pa naj bo vsaj 1,2 kg oz. raje še več, ker bodo zagotovo zahteve za repete.

Uživajte v okusih!

Še več okusnih receptov boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Recept za najboljšo OREHOVO POTICO

Orehova potica je najpogosteje na mizi ob raznih prazni...

Božična peka: Medenjaki

Medenjaki so piškoti, ki jih najpogosteje pečemo za Bož...

Božična peka: Linški piškoti z nutelo

Linški piškoti so klasična sladica, ki jih običajno del...

Recepti: 3 zimske jedi na žlico, ki vas bodo ogrele

Zimske jedi na žlico! Enolončnice na žlico so še posebe...

Iz Jožičine kuhinje: Medeni piškoti

V prispevku boste našli recept za okusne medene piškote...

Biftek brez surovega mesa

Hitro je pripravljen, ne vsebuje surovega mesa, zelo je...

KUHALNICA: Najboljši marmorni kolač

Najboljši marmorni kolač je slasten, rahel in okusen. S...

Namesto kuhanega vina ta zimska alkoholna pijača!

Recept za to pijačo je bil pravi zimski hit že leta 201...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Dvobarvni orehi

Zanimive recept in slasten recept, direktno iz Jožičine...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Linški srčki

Jožica je pripravila recept za slastne maslene linške s...

5 hormonskih motilcev in nasveti, kako se jim izogniti

Na žalost so vse okoli nas snovi (nekateri jih imenujej...

Zdravilna kurkuma v naši prehrani (načini priprave)

Kurkuma, rastlina podobna ingverju, prihaja iz Daljneg...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milan Pavliha

Milan Pavliha
psiholog, pedagog


"Upokojitev je lahko tudi začetek nove kariere."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.