KUHALNICA: Najboljša čokoladna torta za vsak okus

Sladica. Kadar si jo zaželim, strmim po intenzivnih okusih, včasih enostavnih, drugič takih, kjer odkrivam, kaj vse bi lahko bilo skritega v njih. Kadar si zaželim okus po čokoladi, mora ta prevladati. Tokrat je nastala veganska tortica za čokoholike, s čokoladnim biskvitom in čokoladno kremo, posebno noto doda ajdova moka, ki se k čokoladnemu okusu odlično poda.
Veganska čokoladna torta. (foto: Tina Teršek)
Veganska čokoladna torta. (foto: Tina Teršek)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za biskvit boste potrebovali: 1 skodelica polnozrnate pirine moke*,1 skodelica ajdine moke*, ¼ skodelice kokosovega sladkorja*(ali po okusu), ½ skodelice pravega nesladkanega kakava v prahu*, 2 žlički pecilnega praška*, 2 ščepca nerafinirane himalajske soli

2.5 skodelici mleka iz zemeljskih mandljev*( ali kakšno drugi nesladkano rastlinsko mleko, če nimate), 2 žlici kokosovega olja*(stopljenega nad paro), sredica 1 stroka vanilije*, 1-2 žlici agavinega sirupa*, nesladkanega, zmanjšate vnos agavinega sirupa)
5 ml sveže iztisnjenega limoninega soka*

Sestavine za čokoladno kremo:
2 manjša avokada*, ¾-1 skodelico nesladkanega kakava v prahu*(če želite manj intenziven okus lahko tudi manj), 2 žlici agavineg asirupa*(oziroma po okusu), ščep nerafinirane himalajske soli, 1 skodelica kokosovega mleka*(ali kakšnega drugega rastlinskega izvora), 2 žlici stopljenega kokosovega olja*
*sestavine iz nadzorovane ekološke pridelave

Okras: torto lahko okrasite poljubno (z zdrobljenimi oreščki, narezanim suhim sadjem, naribano lupinico pomaranče in limone, mletim kokosom,… Sama sem jo okrasila z posušenim zamrznjenimi višnjami, jagodami in ananasom).

Pečico segrejete na 170 stopinj C, nato s peki papirjem obložite dno pekača premera 18 cm. Rob pekača pa premažite s kokosovim oljem (ne preobilno). Pripravite biskvit. Najprej v posodi zmešajte vse suhe sestavine. V drugi posodi pa vse mokre razen kokosovega olja. Tega stopite nad paro in ga nato dodajte mokrim sestavinam. Dobro premešajte, da se lepo pomešajo med sabo. Nato združite suhe in mokre sestavine in premešajte, da dobite maso brez grudic. Predevate jo v pekač in postavite v pečico za 30-45 minut. Ko je biskvit pečen, ga pustite 15 minut v obodu, potem ga previdno odstranite, postavite na krožnik, prekrijete s folijo in ohladite v hladilniku približno 30 minut.

Medtem pripravite čokoladno kremo. Vse sestavine, razen kokosovega olja zmeljete v sekljalniku z »S« rezilom. Ko je masa gladka in brez koščkov, stopite kokosovo olje nad paro in ga med mešanjem dodajte v kremo.

Na ohlajen biskvit nanesite čokoladno kremo in krasite. Torto lahko postrežete takoj v tem primeru bo krema mehka, če pa jo pustite čez noč v hladilniku se bo malenkost strdila, še vedno pa bo kremasta in se bo kar stopila v vaših ustih.


Tina Teršek po izobrazbi ni slaščičarka, vendar jo je izdelava presnih sladic prevzela do te mere, da je hobi preusmerila v svoj poklic. Zelo jo zanima zdrava prehrana in zdrav način življenja, zato se je odločila, da bo svoje znanje delila. V svoje delo prenaša domišljijo in kreativnost, ki jo je vedno vodila in ji dajala navdih. Sladice nastajajo po trenutnem navdihu in so zato unikatne in narejene s posebnim občutkom.

Še več o njej, njenih sladicah boste našli tukaj.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Hrustljavo zapečena gomoljna zelena

Ne samo krompir, ampak tudi ostali gomoljčki (zelena, k...

KUHALNICA: Bonboni za boleče grlo

Imate boleče grlo ali se vas loteva kašelj? Če prisegat...

Iz Jožičine kuhinje: Jabolčno pecivo iz moje mladosti

Velikokrat me misli ponesejo v leta moje mladosti. Ah, ...

Feng shui v kuhinji: 6 glavnih pravil

Poslovite se od romantično okrašene in naložene kuhinje...

Recept za najboljšo joto s kislo repo

Jota s kislo repo je okusna jed na žlico, skuhamo jo la...

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.