KUHALNICA: Orehova potica s hruškami

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 16.12.2016
Božič brez potice, ni pravi božič. Letos svoje domače in prijatelje presenetite z nekoliko drugačno potico. Odlična je!
Orehova potica s hruškami (foto: Fala)
Orehova potica s hruškami (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Testo:
½ kocke kvasa Fala
2 dl mleka
50 dag moke
9 dag kisle smetane
9 dag masla
7 dag kislega testa
8 dag sladkorja
4 rumenjaki
3 male žličke soli

Nadev:
60 dag olupljenih hrušk
45 dag orehov
5 dag sladkorja
2 žlici meda
2 beljaka

Priprava:
Kvas Fala raztopimo v toplem mleku V posodo odmerimo sol, moko, kislo smetano, kislo testo, rumenjaka, sladkor, prilijemo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopno dodajamo raztopljeno maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko so sestavine dobro povezane in testo odstopa od posode, testo pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanem pripravimo nadev. Olupljene in na koščke narezane hruške dušimo na ognju toliko časa, da se povsem zmehčajo in izhlapi odvečna voda. Med hruške vmešamo mlete orehe in dve žlici meda in na ognju mešamo še nekaj minut, nato odstavimo in ohladimo. Beljak stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju sladkorja in ga vmešamo v mlačen nadev ter tega ohladimo do konca.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Potico položimo v pomaščen pekač in postavimo na toplo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in postavimo v vročo pečico. Potico pečemo pri 175 °C približno 50 minut. Po potrebi jo pokrijemo z alu folijo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč.
Pečeno potico vzamemo iz pečice in pustimo ohladiti. Čez nekaj minut, ko je nekoliko odstopila od modela, jo stresemo iz pekača in ohladimo do konca.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

KUHALNICA: Osvežilna limonina krema

Sonce nas je te dni prijetno grelo in k takemu vremenu ...

Okusno in domače: Preproste gobje jedi

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in je...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

KUHALNICA: Mehki in slastni medenjaki

Medenjaki … mmmm. Med in vonj po cimetu me vedno z misl...

Iz Jožičine kuhinje: Domači krompirjevi kroketi

Odličen recept za hitro kosilo: Hrustljavi, zelo okusni...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.