KUHALNICA: Orehova potica s hruškami

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 16.12.2016
Božič brez potice, ni pravi božič. Letos svoje domače in prijatelje presenetite z nekoliko drugačno potico. Odlična je!
Orehova potica s hruškami (foto: Fala)
Orehova potica s hruškami (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Testo:
½ kocke kvasa Fala
2 dl mleka
50 dag moke
9 dag kisle smetane
9 dag masla
7 dag kislega testa
8 dag sladkorja
4 rumenjaki
3 male žličke soli

Nadev:
60 dag olupljenih hrušk
45 dag orehov
5 dag sladkorja
2 žlici meda
2 beljaka

Priprava:
Kvas Fala raztopimo v toplem mleku V posodo odmerimo sol, moko, kislo smetano, kislo testo, rumenjaka, sladkor, prilijemo raztopljeni kvas in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem postopno dodajamo raztopljeno maslo. Zadnjih deset minut mešamo na najvišji hitrosti. Ko so sestavine dobro povezane in testo odstopa od posode, testo pokrijemo in damo na toplo vzhajati.

Med vzhajanem pripravimo nadev. Olupljene in na koščke narezane hruške dušimo na ognju toliko časa, da se povsem zmehčajo in izhlapi odvečna voda. Med hruške vmešamo mlete orehe in dve žlici meda in na ognju mešamo še nekaj minut, nato odstavimo in ohladimo. Beljak stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju sladkorja in ga vmešamo v mlačen nadev ter tega ohladimo do konca.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo nekaj minut počivati. Nato testo razvaljamo na pravokotnik, ga premažemo z nadevom in zvijemo v zavitek. Potico položimo v pomaščen pekač in postavimo na toplo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, jo na več mestih prebodemo z iglo in postavimo v vročo pečico. Potico pečemo pri 175 °C približno 50 minut. Po potrebi jo pokrijemo z alu folijo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč.
Pečeno potico vzamemo iz pečice in pustimo ohladiti. Čez nekaj minut, ko je nekoliko odstopila od modela, jo stresemo iz pekača in ohladimo do konca.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Ideje za kosilo: Pasta al forno – pečene testenine v pečici

Pasta al forno so tipična italijanska jed, pripravljena...

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.