KUHALNICA: Triki, ki vsakdanji jedi dodajo ščepec posebnega ...

Z nekaj iznajdljivosti lahko povsem običajno in nezanimivo jed spremenimo v okusno in estetsko. Kuhanje je kot matematika, ko ugotovimo, da lahko iz malo živil naredimo božansko jed, pričnemo v njem uživati!
Krompirjevi cmoki s hokaido bučko. (foto: Milena Miklavčič)
Krompirjevi cmoki s hokaido bučko. (foto: Milena Miklavčič)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Kar se prehranjevanja tiče, smo pri naši hiši vsi bolj ali manj ''cepljeni'' na preprosto, nekomplicirano, domače, z vrta. V bistvu je prehranjevanje kot neke vrsta matematika. Ko ugotoviš, da se da s kombinacijami kuhanje olajšati, uživaš!

Držim se načela, da je potrebno imeti na polici piro, riž, ješprenj, ajdovo in rumeno(proseno) kašo, ovsene kosmiče …

Na drugi polici nekaj polnozrnatih vrst moke, od koruzne, do ajdove, otrobi, rženo, črno, polbelo…

Več vrst olj, ne sme pa manjkati olivno.

Domač jabolčni kis. Maslo, kokosovo maslo, domača jajca …

Česen! Čebula.

Idealno je, če imamo pri roki zelenjavni vrt, kjer zraste več vrst solate, začimb, fižola, brokolija, špinače, cvetače, v enem od kotičkov vrta pa vsaj borovnice, maline, jagode in robidnice.

In potem, ko si naredimo seznam živil, brez katerih ne (z)moremo narediti običajnega kosila, se lotimo kombinacij.

Recimo t. i. ''pire krompir''. Osnovo lahko naredimo vsak dan enako, a če mu dodajamo različno zelenjavo (tudi barvno) ima otrok (ali odrasel) občutek, da vsak dan je nekaj drugega!

Zelo uporaben je tudi riž, saj iz njega pričaramo solate, sladice, glavno jed ali polpete. Enako velja za vse ostale žitarice.

Iz zelenjave delam omake, osnova s čebulo (porom) je običajno enaka. Nikoli ne uporabljam ''vegete'', saj dodam pikantnost z mletim česnom in zelišči.

Kadar pečem kruh, uporabljam papirnate posodice za mafine. Otrok ima občutek, da je dobil sladico, saj je kruhov hlebček potem podobne oblike.

Zadnje čase ima Mali rad makarone. Ko sem prvič skuhala polnozrnate, je dejal, da so takšni, kot bi bili iz čokolade. Pustim ga v sladki zmoti!

Ker je sladkosned, naribam jabolko, dodam malo cimeta, nekaj kapljic limone in zmehčam na mičkeno masla. Ko jabolčno omako zmešam z makaroni, se otroku zasvetijo oči!

Čez vse leto pijemo nesladkane kompote - odvisno od sadja, ki je na voljo. Jeseni so kompoti bolj naravno sladki, ker imamo precej grozdja. Čez zimo pa pridejo na vrsto jabolka. Kadar komu ''pade cukr'', naredim iz razkosanih jabolk, ''potunkanih'' v bolj gosto maso za palačinke, ocvrtke. Če ne gre drugače, si pomagamo z javorjevim sirupom.

Ob vsakem času so dobrodošli jabolčni krhlji.

Če je le mogoče, kuham domače, lokalne jedi. Z malo coprnij se jih da krasno posodobiti!

Na vsake toliko časa jemo sveže kislo zelje v solati, vsaj enkrat tedensko pa naredim kislo repo ali kislo zelje. Eno in drugo je našim prednikom služilo za ''prečiščenje''.

Nismo vegetarijanci, ker se mi ne zdi pametno, je pa res, da je meso bolj poredko na mizi, če pa že je, je hm … domače.

Tisti, ki prisegajo na prehranjevanje brez mesa, obenem pa so ''nori'' na sojo, se mi smilijo, hehe. Kdo ve, kdo poje več ''svinjarij'': oni z gensko spremenjeno sojo ali mi z mesom?!

Za konec pa še recept za krompirjeve cmoke s hokaido bučo: skuhamo krompir, skuhamo na koščke narezano hokaido bučo. Vse skupaj pretlačimo, dodamo še pusto skuto, moko, jajce, skuhamo v kropu in zabelimo z drobtinami.

»Kuham rada, a pogosto me prav pomanjkanje idej o tem, kaj skuhati, spravlja ob živce. Recepti, ki jih najdem v knjigah, morebiti tudi revijah, so pogosto zelo komplicirani in zahtevajo veliko časa. Jaz ga pa nimam. Ko vidim, da moram tehtati in paziti na količino, obrnem list in me ne zanima več.
Ljubim preproste recepte iz prakse. Vsakdanje. Za takšne jedi, ki teknejo …«


Naši ambasadorki Mileni Miklavčič se lahko pridružite tudi v Facebook skupini TUKAJ.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.