KUHALNICA: Velikonočna gnezdeca

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 29.2.2016
Približuje se velika noč, pripravite lep in domač ter okusen okras in z njim presenetite svoje domače in prijatelje!
Velikonočna gnezdeca in piščančki (foto: Fala)
Velikonočna gnezdeca in piščančki (foto: Fala)
Velikonočna gnezdeca in piščančki (foto: Fala) Kvas Fala je pri peki nepogrešljiv. (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za testo potrebujemo: ½ kocke kvasa Fala, 1,5 dl mleka, 0,5 dl kisle smetane, 48 dag moke, 5 dag masla, 5 dag sladkorja, 1 jajce, 2 rumenjaka, 2 žlici ruma, pomarančna lupinica, 1,5 male žličke soli

1 jajce za premaz

Priprava:
Kvas Fala raztopimo v mlačnem mleku, ga prilijemo k moki, dodamo ostale sestavine brez masla in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Na koncu mešamo na najvišji hitrosti, da se sestavine dobro povežejo med seboj. Ko postane testo gladko, ga damo na toplo vzhajati, posodo pokrijemo.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo, razdelimo na dva večja in en manjši del in pustimo počivati nekaj minut. Zatem razvaljamo manjši del v obliko kroga in obrežemo na primerno velikost za dno gnezdeca. Obrezane dele pregnetemo in pustimo za okraševanje kasneje. Druga dva dela razdelimo vsakega na tri dele in vsakega oblikujemo v svaljek. Po tri svaljke skupaj prepletemo v kitko – prva naj bo nekoliko debelejša kot druga kitka. Dno gnezdeca premažemo s stepenim jajcem in nanjo namestimo prvo kitko. Oba konca stisnemo ob dno, tako da pustimo malo prostora za zaključni cvet. Kitko premažemo s stepenim jajcem in nanjo namestimo še drugo kitko, ki je nekoliko tanjša. Nato oblikujemo še cvet. Pregnetene ostanke testa razvaljamo in izrežemo 4 kroge in eno paličico. Kroge zložimo v vrsto, tako da se malo prekrivajo, na sredino zadnjega pa položimo paličico kot prašnik cveta. Nato zvijemo vse kroge skupaj, tako da dobimo cvet – liste cveta z rokami še malo razpremo, da dobi cvet lepšo obliko in takšnega položimo na sredino med kitki, ki se v gnezdecu ne stikata. Iz ostankov testa oblikujemo še liste, ki jih malo pomokamo, nato pa z nožem nakažemo listne žile in te namestimo na zunanji del gnezdeca. Nato gnezdece do konca premažemo s stepenim jajcem in ga damo vzhajati na toplo. Vzhajano gnezdece postavimo v pečico in pečemo pri 175 °C približno 40 minut, da se lepo obarva.

Količina zadošča za dve gnezdeci, lahko pa iz preostalega testa oblikujete Velikonočne piščančke.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

KUHALNICA: Osvežilna limonina krema

Sonce nas je te dni prijetno grelo in k takemu vremenu ...

Okusno in domače: Preproste gobje jedi

Sezona gob je tukaj. Če jih tudi vi radi nabirate in je...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Zeliščni vrt na balkonu – kaj uspeva tudi v lončkih in ob minimalni skrbi

Sveža zelišča niso le kulinarična poslastica, temveč tu...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

KUHALNICA: Mehki in slastni medenjaki

Medenjaki … mmmm. Med in vonj po cimetu me vedno z misl...

Iz Jožičine kuhinje: Domači krompirjevi kroketi

Odličen recept za hitro kosilo: Hrustljavi, zelo okusni...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

KUHALNICA: Ajdov kruh z orehi

Včasih sem ajdov kruh z orehi občasno kupila v trgovin...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.