Orehova potica z rozinami

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 31.3.2017
Pred vrati so prazniki, presenetite svoje domače in prijatelje s slastno orehovo potico.
Orehova potica z rozinami (foto: Fala)
Orehova potica z rozinami (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Testo:
½ kocke kvasa Fala
2 dl mleka
48 dag moke
10 dag kisle smetane
10 dag masla
4 dag sladkorja
2 rumenjaka
1,5 male žličke soli

Nadev:
40 dag orehov
15 dag sladkorja
2 dl mleka
2 beljaka
1 žlica mlete kave
sok polovice limone
lupinica cele limone
10 dag rozin
jajce za premaz

Priprava:
Kvas Fala in sladkor raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo sol, moko, kislo smetano, dodamo rumenjake in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Ko so sestavine res dobro povezane med seboj in je testo gladko, posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mlete orehe zmešamo s kavo in polovico sladkorja ter jih poparimo z vrelim mlekom ter dobro premešamo. Beljaka stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju preostalega sladkorja. V mlačen nadev vmešamo limonin sok, lupinico in sneg.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato testo razvaljamo, ga premažemo z nadevom, posujemo rozine in tesno zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, na več mestih prebodemo in prestavimo v vročo pečico. Potico pečemo približno eno uro pri 180 °C. Po potrebi jo pokrijemo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč. Ko jo pokrijemo, moramo na foliji narediti na sredini luknjo, da bo zrak lahko krožil skozi odprtino modela. Sicer lahko ostane na sredini potica premalo pečena.

Težavnost: srednje
Čas priprave: 50 minut

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Igrajte igrico spomin in osvojite lepe nagrade. Kliknite tukaj!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.