Orehova potica z rozinami

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 31.3.2017
Pred vrati so prazniki, presenetite svoje domače in prijatelje s slastno orehovo potico.
Orehova potica z rozinami (foto: Fala)
Orehova potica z rozinami (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Testo:
½ kocke kvasa Fala
2 dl mleka
48 dag moke
10 dag kisle smetane
10 dag masla
4 dag sladkorja
2 rumenjaka
1,5 male žličke soli

Nadev:
40 dag orehov
15 dag sladkorja
2 dl mleka
2 beljaka
1 žlica mlete kave
sok polovice limone
lupinica cele limone
10 dag rozin
jajce za premaz

Priprava:
Kvas Fala in sladkor raztopimo v toplem mleku. V posodo odmerimo sol, moko, kislo smetano, dodamo rumenjake in zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem dodajamo na lističe narezano maslo. Ko so sestavine res dobro povezane med seboj in je testo gladko, posodo pokrijemo in damo testo na toplo vzhajati.

Med vzhajanjem pripravimo nadev. Mlete orehe zmešamo s kavo in polovico sladkorja ter jih poparimo z vrelim mlekom ter dobro premešamo. Beljaka stepemo v trd sneg ob postopnem dodajanju preostalega sladkorja. V mlačen nadev vmešamo limonin sok, lupinico in sneg.

Vzhajano testo stresemo na pult, ga pregnetemo in pustimo počivati nekaj minut. Nato testo razvaljamo, ga premažemo z nadevom, posujemo rozine in tesno zvijemo v zavitek. Tega položimo v pomaščen model in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano potico premažemo s stepenim jajcem, na več mestih prebodemo in prestavimo v vročo pečico. Potico pečemo približno eno uro pri 180 °C. Po potrebi jo pokrijemo, da bi se na vrhu ne zapekla preveč. Ko jo pokrijemo, moramo na foliji narediti na sredini luknjo, da bo zrak lahko krožil skozi odprtino modela. Sicer lahko ostane na sredini potica premalo pečena.

Težavnost: srednje
Čas priprave: 50 minut

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Igrajte igrico spomin in osvojite lepe nagrade. Kliknite tukaj!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.