POZOR: Hrane ne zavijajte v papirnate brisačke!

Ste vedeli, da če hrano zavijete v papirnato kuhinjsko brisačko, da lahko pride do prehoda optičnih belil in patogenih bakterij v hrano? Več o testu ZPS v članku!
Da so papirnate kuhinjske brisače zares primerne za stik s hrano, morajo biti opremljene z oznako stiliziranega kozarca in vilice. (Foto: Arhiv)
Da so papirnate kuhinjske brisače zares primerne za stik s hrano, morajo biti opremljene z oznako stiliziranega kozarca in vilice. (Foto: Arhiv)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Papirnate kuhinjske brisače so obvezna oprema skoraj vsake sodobne kuhinje, saj jih lahko uporabimo na številne načine.

Z njimi pobrišemo madeže, očistimo okna in ogledala, jih občasno uporabimo kot robček ali v njih zavijemo ostanke hrane, ki jih prihranimo za naslednji dan.

Toda, je zavijanje hrane v papirnato kuhinjsko brisačo zares varno?

 

Možnost izločanja optičnih belil

Kot poudarjajo na Zvezi potrošnikov Slovenije (ZPS), je na trgu je kar nekaj papirnatih kuhinjskih brisač, ki naj bi jih uporabljali zgolj za določeno opravilo - denimo čiščenje stekel ali pivnanje oziroma zavijanje prehranskih izdelkov. Vendar so prepričani, da ko so brisačke enkrat postavljene v kuhinji, jih potrošniki uporabljamo za vse mogoče namene ne glede na njihovo namembnost.

In kaj se zgodi, če pride papirnata kuhinjska brisača, ki temu ni namenjena, v stik s hrano?

"V laboratoriju smo najprej izmerili fluorescenco, ki nastane zaradi optičnih belil. Vsebujejo jih predvsem reciklirane brisače, ki so izdelane iz raznovrstnega odpadnega papirja, med drugim tudi takšnega, ki vsebuje belila. Fluorescenca sama po sebi ni nič nevarnega ali nenavadnega, a le, če se med uporabo ne prenaša na materiale, s katerimi je brisača v stiku.

Test je pokazal, da se pri nekaterih brisačah iz recikliranega papirja ta optična belila izločajo, tako da potrošniki na ta način po nepotrebnem prihajajo v stik s kemikalijami. Ta težava je še posebej izrazita, ko brisačo uporabijo za zavijanje živil in je le ta dlje časa v stiku s hrano," je pojasnil vodja testiranja pri ZPS Boštjan Okorn.

 

Na brisačah odkrili tudi večje število bakterij

V okviru testiranja so na ZPS pod drobnogled vzeli tudi mikrobiološke značilnosti papirnatih kuhinjskih brisač - preverili so število aerobnih mezofilnih bakterij na površini papirja.

"Nekateri rezultati so precej skrb vzbujajoči, saj večje število bakterij bistveno poveča možnost, da so med njimi tudi patogene bakterije," je povedal Okorn, zato so takšne izdelke na testu tudi slabše ocenili.

 

Poiščite oznako stiliziranega kozarca in vilice

Da so papirnate kuhinjske brisače zares primerne za stik s hrano, morajo biti opremljene z oznako stiliziranega kozarca in vilice, čeprav lahko tudi druge slike na embalaži nakazujejo, da gre za izdelek, ki ga lahko uporabljamo v stiku s hrano. Na kar pa potrošniki večinoma nismo pozorni.

 

Štiri zlata pravila za papirnate kuhinjske brisače

Kako torej izbrati prave papirnate kuhinjske brisače oziroma katera so zlata pravila, ki jih je dobro uvesti v družinsko gospodinjstvo?

ZPS svetuje:

  • Izberite papirnate kuhinjske brisače iz nerecikliranega papirja, saj s tem zmanjšate možnost prenosa nečistoč (optičnih belil) na živila.
  • Papirnatih kuhinjski brisač nikoli ne uporabljate za zavijanje hrane za daljši čas, saj se tako izognete možnosti izločanja belil in bakterij na hrano.
  • Uporabljene papirnate kuhinjske brisače mečite v koš z biološkimi odpadki.
  • Če je le možno, se izognite uporabi papirnatih kuhinjskih brisač in raje uporabite krpe in brisače iz blaga.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Najbolj brani recept: Kruh brez moke

Ta recept je postal pravi internetni hit. Vsi ga pečejo...

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

6 navad, ki povečujejo tveganje za demenco in Alzheimerjevo bolezen

Strokovnjaki opozarjajo pred navadami, ki uničujejo naš...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Milena Miklavčič

Milena Miklavčič
novinarka, pisateljica


"Od nas samih je odvisno, s katero nogo bomo vstali. To je recept za uspešno življenje, ne nazadnje tudi v zrelih letih."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.