Recept za dolgo življenje je ...

Veliko je že povedanega, zakaj se je dobro odpovedati nezdravi hrani, strokovnjaki pa so prišli še do enega pomembnega razloga. Najnovejša študija pravi, da uživanje veliko rdečega mesa in procesiranega sladkorja lahko pomeni krajše življenje.
Prehrana, ki temelji na rastlinski hrani, z občasnim uživanjem morske hrane in črne čokolade, je lahko en košček v sestavljanki za dolgo življenje. (FOTO: Freepik)
Prehrana, ki temelji na rastlinski hrani, z občasnim uživanjem morske hrane in črne čokolade, je lahko en košček v sestavljanki za dolgo življenje. (FOTO: Freepik)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Strokovnjaki so pregledali na stotine raziskav, narejenih na živalih in ljudeh, da bi dobili bolj jasno sliko o tem, kaj naj bi jedli – in kdaj – da bi imeli kar največ  možnosti za dolgo življenje. »Raziskovali smo povezavo med hranili, postenjem, geni in življensko dobo pri vrstah, ki živijo manj let, ter to povezali s kliničnimi in epidemiološkimi šudijami, narejenimi na primatih in ljudeh, vključno s stoletniki,« je povedal  soavtor študije Valter Longo, profesor gerontologije na Univerzi v Južni Kaliforniji v Los Angelesu.

Pri analizi so se osredotočili na vzorce prehranjevanja, bolezni in življenjsko dobo živali in ljudi. Preučili so tudi več priljubljenih prehranjevalnih vzorcev, vključno z nizkokalorično dieto, ketogeno dieto z veliko maščobami in nizko vsebnostjo ogljikovih hidratov, sredozemsko prehrano, ki je zdrava za srce, ter vegansko in vegetarijansko prehrano.

Poleg preučevanja, katera živila bi lahko bila najboljša, so strokovnjaki raziskali še, kako čas zaužitja hrane vpliva na zdravje in dolgo življenje. Znanstveniki so se osredotočili na različne vrste posta, vključno z rutinskim, občasnim postom, ki omejuje uživanje hrane na omejeno število ur vsak dan, kot tudi občasnim postom ali dietami, ki posnemajo post in se izvajajo le en ali dva dni na mesec.

PREBERITE TUDI: So vaši možgani mlajši ali starejši od vaše biološke starosti? Preverite znake

Stročnice, ribe, oreščki in košček temne čokolade: recept za dolgo življenje

Na podlagi vseh zbranih informacij, so znanstveniki prišli do prehrane za dolgo življenje oziroma »diete za dolgo življenje« (ang. longevity diet), s katero bi lahko ljudje dosegli daljše in bolj zdravo življenje.

Dr. Longo je opisal ključ do dolgega življenja: »Veliko stročnic, polnozrnatih žit in zelenjave; nekaj rib; brez rdečega ali predelanega mesa in zelo malo belega mesa; malo sladkorja in rafiniranih žit; večje količine oreščkov in olivnega olja ter nekaj temne čokolade.«

Temu bi lahko rekli »ribjetarijanstvo oziroma ribja dieta« (ang. pescatarian diet), gre za večinoma rastlinsko prehrano z občasnim uživanjem rib in morskih sadežev. Gre za prehranjevanje, kjer se daje prednost ribam in morski hrani kot primarnemu viru beljakovin. Če sledite tej dieti, se lahko odločite tudi, da v svoje obroke vključite jajca in mlečne izdelke. To ni dieta izključno z ribami – običajno sta to dva ali več obrokov morske hrane na teden. Preostali obroki in prigrizki so rastlinski in so podobni sredozemskemu načinu prehranjevanja.

PREBERITE TUDI: To je kritična starost, ko se naše telo super hitro postara (pravijo raziskave)

Za daljše življenje ljudje ne bi smeli opustiti ogljikovih hidratov. Nasprotno, ogljikovi hidrati bi morali predstavljati večino vnosa hrane, vendar bi morali ta hranila dobiti iz polnovrednih živil in ne iz močno predelane hrane, so zaključili raziskovalci.

Večino obrokov bi morali zaužiti v največ 12-urnem obdobju

Prigrizki ob vsakem trenutku so prav tako slaba ideja. Namesto tega bi morali poskušati zaužiti večino dnevnih obrokov v 11- do 12-urnem času. Trikrat ali štirikrat na leto je dobro narediti post s poudarkom na omejevanju kalorij ali skrajšanju časa uživanja hrane (torej manj kot enajsturno obdobje), saj je dokazano, da celo občasno postenje znižuje visok krvni tlak, visok holesterol in vnetja – skratka vse, kar prispeva k različnim kroničnim boleznim, poudarjajo raziskovalci.

Nikoli ni prepozno za spremembo življenskega sloga

Če bi s spremembo prehrane – uživanje veliko polnozrnatih žit, zelenjave, stročnic in oreščkov z minimalno količino rdečega ali predelanega mesa – začeli pri dvajsetih letih, bi lahko podaljšali pričakovano življenjsko dobo za skoraj 11 let pri ženskah in 13 let pri moških. Približno osem let dodatnega življenja pa bi – po drugi raziskavi, objavljeni v PLOS Medicine februarja letos – pridobili, če bi s takšno prehrano začeli v 60. letu

To ne pomeni, da bi bila prehrana za dolgo življenje enaka za vse in tudi ne pomeni, da je hrana edina stvar, o kateri morate razmišljati za čim daljše življenje. Redna vadba in druge življenjske navade prav tako pomembno vplivajo na to, kako dolgo bomo živeli, je dejal dr. Longo.

PREBERITE TUDI: 5 razlogov, zakaj se vam okoli trebuha kopiči maščoba in kako se je znebiti

»Prehrana za dolgo življenje ni dieta, ki naj bi povzročila samo to, da shujšamo, ampak način življenja, osredotočen na upočasnitev staranja, ki lahko dopolnjuje standardno zdravstveno oskrbo in bo kot preventivni ukrep pomagala pri preprečevanju obolevnosti in ohranjanju zdravja v starosti,« je zaključil Valter Longo.

 

VIR: https://www.everydayhealth.com/diet-nutrition/want-to-live-to-100-the-answer-may-lie-in-the-longevity-diet/

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Okusna domača čokolada

Domača čokolada, ni je boljše, narejena točno po našem ...

Trije poletni recepti brez kuhanja – za vroče dni, ko ne želite prižgati štedilnika

Ko poletje pokaže zobe, je zadnja stvar, ki si jo želim...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

KUHALNICA: Zdrava in slastna namaza

Ker je ravno čas v katerem se radi družimo z našimi naj...

Domač malinov sirup brez konzervansov – priprava korak za korakom

Ni lepšega kot kozarček domačega malinovega sirupa v po...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Iz Jožičine kuhinje: Bezgov sirup

Jožica razkriva super recept za bezgov sirup z dodatkom...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.