Recepti iz Jožičine kuhinje: Pasulj

V hladnejših mesecih, ki še prihajajo nas bo ogrel okusen pasulj. Najboljši fižol zanj je tetovec, ki je ime dobil po makedonskem mestu Tetovo. Fižol je tisti, ki tej jedi da pravi okus in še nekaj: zelo je pomembno, da ga vedno solimo, ko je že kuhan. Dobro je tudi, če skuhate večjo količino in ga imate še za naslednji dan.
Pasulj iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Pasulj iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka).
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Fižol mora trikrat plavati. Prvič, ko se namaka vsaj tri ure, drugič, ko ga odcedite in nanj nalijete novo vodo ter ga zavrete za 10 do 15 minut in tretjič, ko vodo ponovno odlijete, nanj prilijete svežo in ga daste kuhat.

Pa skupaj naredimo en dober pasulj:
1/2 kg belega fižola tetovca
60 dkg prekajenih rebrc (prekajene vratovine,hamburške slanine, krajnske klobase)
1 ali 2 sveži papriki
1.5 l do 2 l vode (odvisno ali želite bolj gost ali bolj čorbast pasulj)
2 veliki čebuli (ali več šalotk)
2 večja zrna (stroka) česna
1 korenček
petršiljeva korenina in zeleni del
sol po okusu
nekaj zrn celega popra
2 lovorjeva lista
2 žlici moke
1 žlica mlete sladke paprike (če imate dimljeno, je še boljša)
1 žlica paradižnikovega koncentrata
2 žlici svinjske masti (ali 3 žlice olja)
1 feferon (pekoč ali nepekoč - po izbiri)

Predhodno opran in namočen fižol damo kuhat, dodamo prekajeno meso, 1 na drobno sesekljano čebulo,narezano petršiljevo korenino, lovorjev list, zrna celega popra, na kocke ali pramena narezano svežo papriko. Po 40 minutah kuhanja vzamemo meso iz fižola, ga prihranimo, fižol pa kuhamo naprej. Na masti posteklenimo nasekljano preostalo čebulo, ko nekoliko porumeni, dodamo na kolobarje narezan korenček, ga popražimo, dodamo strt česen, premešamo in takoj, ko zadiši, poprašimo z mešanico moke in sladke paprike v prahu, premešamo in brez obotavljanja zalijemo s fižolovo vodo, razmešamo, da ni grudic in prežganje vsipamo k fižolu.
V lonec vrnemo narezano meso, dodamo žlico paradižnikovega koncentrata, sesekljani petršilj, narezan svež ali vložen feferon in solimo. Jed kuhamo še nadaljne 1/2 ure, da se dodana zelenjava razkuha, s tem dobimo primerno gost pasuj. Kis dodam na mizo, da si kisajo po želji, kakšno žličko.

PRIPIS: če ste ljubitelj bazilike ali timijana, ju dodajte. Tisti, ki niste za prežganje jed lahko zgostite z malo pretlačenega fižola, ki ga odvzamete pri kuhanju.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti jedi Pasulj
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Kako skuhamo najbolj okusen Ragu stroganov (kultno jed iz govedine)?

Danes bom predstavila recept za govedino stroganov, in ...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kako pripravimo najboljšo francosko solato (+okusni recepti)?

Kako pripravimo najboljšo francosko solato? Francoska s...

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Irena Dolinšek - IR1

Irena Dolinšek - IR1
upokojena organizatorka dogodkov


"Ljudje se moramo čim prej otresti strahu pred staranjem in delom življenja v penziji! Pomembno je, da sprejemamo vse stopnje razvoja v svojem življenju in izkoristimo njihove prednosti, saj je teh v vsakem obdobju življenja veliko, če jih le vidiš."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.