Recepti iz Jožičine kuhinje: Štrudlice

Verjetno se še spomnite tistih slastnih prhkih piškotov, ki smo jih kupovali v trgovinah? Štrudle so se imenovali. Za nekaj časa so izginili iz trgovskih polic, zdaj so se pojavili nazaj. Danes jih bomo naredili doma, male, dišeče, sladke štrudlice z džemom ali gosto marmelado iz sliv, breskev, marelic....
Štrudlice iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Štrudlice iz Jožičine kuhinje (Foto: Jožica Ostrožnik iz Facebooka)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila

Lahko se pripravijo tudi s filo iz orehov ali maka, enostavne in hitre, nekaj domačega, po starem receptu. Fantastičen recept, prepričana sem, da jih boste večkrat naredili. Zanje je potrebno zelo malo časa, okrog 50 minut, če ste vešči, še manj.

Sestavine so sledeče (merili boste z 2 dcl lončkom do roba):
1 lonček domače svinjske masti (ali masla, margarine)
1 lonček kisle smetane
3 lončke moke gladke
1 pecilni prašek
limonina ali pomarančna lupinica
Za polnjenje : približni 1 lonček figove.... marmelade ali džem (po želji)

Izdelava:
Masti, ki naj bo sobne temperature, dodajte kislo smetano in moko pomešano s pecilnim praškom, ter lupinico limone ali pomaranče.
Zamesite ročno v fino testo, ki mora biti mehko, ne sme pa se lepiti na roke. Zamesi se hitro, posvaljkajte ga v malo daljši in debelejši svaljek. Delovno površino res temeljito posujte z moko, prav tako valjar in svaljek po dolžini (poudarjam !!!) nežno razvaljajte v obliko pravokotnika velikosti 35 x 28 cm in debeline 1/2 cm (razvaljano testo morate še obrezati, da dobite res lep pravokotnik.

Po dolžini ga razdelite na 4 enake trakove, ki naj bodo široki po 7 cm.
Točno po sredini vsakega polnite z nadevom, prepognite najprej z ene strani, nato še z druge (pri tem blago raztegnite testo, da se bosta leva in desna stran prekrili, nežno "potapkajte s prsti, da se zlepita.

Sedaj jih samo še z radeljčkom (nož za pice) razrežite na dolžino 5 cm in z zaključki navzdol (stran, ki ste jo zlepili, obrnite na peki papir) polagajte na peki papir v pekaču, z malim razmakom.

Pecite v predogreti klasični pečici pri 180 stopinjah / 20 minut.
Pečeni zgledajo kot surovi, a naj vas to ne moti, so tudi mehki, ko se ohladijo, jih povaljajte v sladkorni moki z dodanim vanili sladkorjem.

Če ste dobro sledili receptu, ste že lahko izračunali, koliko jih boste dobili. Pomagam vam le toliko, da 2 dobite še iz ostankov. 

Hranite v zaprti posodi, dlje ko stojijo, bolj prhki postajajo.

NASVET: če želite, lahko sladkorni moki dodate 1 žličko šlag prahu 
Lahko pa delate tudi manjše, seveda po vaših željah.

Ambasadorka portala MojaLeta.si Jožica Ostrožnik zase pravi, da jo je 25 let dela z ljudmi izoblikovalo v močno osebnost. Velikokrat jo kdo vpraša ali sta kuha in peka njen poklic. Iskreno in iz srca se nasmeji, ker nista!

»Le mimo kuhinje sem šla, dišalo je, vstopila sem in ostala. Rada ustvarjam za domače, prijatelje, predvsem pa za svojo dušo. Vsi, ki me poznajo, vedo da recepta ne objavim, dokler ga ne preizkusijo moje roke. Svoje kuhanje sem pričela tako, da sem v plastično posodo nalila vode in jo postavila na vroč štedilnik. Moje prvo pecivo so bili janeževi upognjenci, za spremembo od moje kuharske spretnosti pa sem te naredila tako lepe kot še nobenih do danes. Z veseljem zaplešem v dobri družbi. Moja strast so gledališke deske. Čisto na tiho pa vam zaupam, da rada pogledam za dobrim moškim.«

V Jožičino kuhinjo lahko vstopite tukaj, njene recepte pa bomo redno objavljali tudi na portalu MojaLeta.si.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Recepti Iz Jožičine kuhinje Štrudlice
Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Rolada Pavlova

Sočna, slastna in hitro pripravljena. Iz Jožičine kuhin...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Polnjene paprike v pečici

Jožica deli recept za polnjene paprike v pečici. Odličn...

Recept za boranjo - kako pripravimo najboljšo boranjo?

Boranijo ali boranjo lahko pripravimo s poljubnim mesom...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Pohorska omleta

Za vas sem pripravila top recept za pohorsko omleto, ki...

Ješprenj – kako skuhamo najboljši ričet?

Ričet je najbolj poznana jed iz ješprenja. Za ričet poz...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Torta iz DVEH SESTAVIN (Tortica mosse)

Uau, okusno, hitro in izjemno enostavno. Iz samo dveh s...

Recept za krompirjev zavitek s špinačo in mletim mesom

Krompirjev zavitek lahko pripravimo tudi brez špinače, ...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Vanilice (enostavne, a okusne)

Iz Jožičine kuhinje prihaja recept za slastne kekse.

Kako lahko INGVER vzgojite sami doma?

Počasi se bliža sezona prehladov in viroz. Eno živilo, ...

Recepti iz Jožičine kuhinje: Bučkina rolada

Jožica z nami tokrat deli recept za okusno bučkino rola...

Recept: Limonina krema s sivko in kokosovim sladkorjem

Ideja za izjemno okusno in slastno sladico, ki bo navdu...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.