To so živila, ki ob pogrevanju lahko postanejo strupena!

Nekatera živila se ne sme pogrevati. Spisek tistih, ki so lahko tako nevarna, da se z njimi lahko celo zastrupite, boste našli v prispevku!
 	Hrane ni dobro pogrevati, raje skuhajte manj. (foto: Freepik.com)
Hrane ni dobro pogrevati, raje skuhajte manj. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Mnogi preslišijo nasvete nutricionistov o tem, katera živila niso primerna za pogrevanje. Pogrevati se jih ne sme zato, ker s tem lahko sprožite določeni proces, ki povzroči, da se iz živila pričnejo sproščati in nastajati strupi. Te strupe nato zaužijete in zaradi tega lahko resno zbolite. Morda se to ne bo zgodilo nikoli, morda pa boste imeli nesrečo in bo to doletelo ravno vas, opozarjajo strokovnjaki.

Svarijo, da se nikoli ne sme še enkrat pogrevati živil, kot so špinača, repa, zelena, rdeča pesa in korenje. S ponovnim pogrevanjem teh živil, pod vplivom mikroorganizmov in nitratov, lahko pride do škodljive reakcije in pričnejo se izločati rakotvorne snovi. Večkrat ko ta živila pogrevate, večkrat pojeste te snovi.
 
Preberite tudi: Ali je namakanje sadja v sodo bikarbono res učinkovito pri odstranjevanju pesticidov?

Tudi gobe ne smete pogrevati več kot enkrat. Vsebujejo proteine, ki se lahko med ponovnim pogrevanjem spreminjajo in postanejo zelo strupeni.

Tudi krompir naj ne bi pogrevali ponovno, saj izgublja svoje nutritivne vrednosti. Najbolj zdrav krompir je ohlajen.

Tudi meso s ponovnim pogrevanjem postaja vse bolj toksično, saj se spreminja sestava proteinov v njem.

Ne smete pogrevati niti školjk, jajc ali mlečnih izdelkov. In prav tako ne riža. Če vam tega ostaja, pripravite v naslednjem obroku kar hladnega, še opozarjajo strokovnjaki za prehrano.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.