To so živila, ki ob pogrevanju lahko postanejo strupena!

Nekatera živila se ne sme pogrevati. Spisek tistih, ki so lahko tako nevarna, da se z njimi lahko celo zastrupite, boste našli v prispevku!
 	Hrane ni dobro pogrevati, raje skuhajte manj. (foto: Freepik.com)
Hrane ni dobro pogrevati, raje skuhajte manj. (foto: Freepik.com)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Mnogi preslišijo nasvete nutricionistov o tem, katera živila niso primerna za pogrevanje. Pogrevati se jih ne sme zato, ker s tem lahko sprožite določeni proces, ki povzroči, da se iz živila pričnejo sproščati in nastajati strupi. Te strupe nato zaužijete in zaradi tega lahko resno zbolite. Morda se to ne bo zgodilo nikoli, morda pa boste imeli nesrečo in bo to doletelo ravno vas, opozarjajo strokovnjaki.

Svarijo, da se nikoli ne sme še enkrat pogrevati živil, kot so špinača, repa, zelena, rdeča pesa in korenje. S ponovnim pogrevanjem teh živil, pod vplivom mikroorganizmov in nitratov, lahko pride do škodljive reakcije in pričnejo se izločati rakotvorne snovi. Večkrat ko ta živila pogrevate, večkrat pojeste te snovi.
 
Preberite tudi: Ali je namakanje sadja v sodo bikarbono res učinkovito pri odstranjevanju pesticidov?

Tudi gobe ne smete pogrevati več kot enkrat. Vsebujejo proteine, ki se lahko med ponovnim pogrevanjem spreminjajo in postanejo zelo strupeni.

Tudi krompir naj ne bi pogrevali ponovno, saj izgublja svoje nutritivne vrednosti. Najbolj zdrav krompir je ohlajen.

Tudi meso s ponovnim pogrevanjem postaja vse bolj toksično, saj se spreminja sestava proteinov v njem.

Ne smete pogrevati niti školjk, jajc ali mlečnih izdelkov. In prav tako ne riža. Če vam tega ostaja, pripravite v naslednjem obroku kar hladnega, še opozarjajo strokovnjaki za prehrano.
 

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Zvezdana Mlakar

Zvezdana Mlakar
igralka


"Človek se mora imeti rad. Le tako najde moč za spremembe in neskončno veselo lepoto, ki sije navzven."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.