Trije najboljši in najokusnejši za peko piškotov

Božič je že pred vrati! Čas je, da spečemo božične piškote in tako preživimo čas z našimi najbližjimi. V prispevku boste našli tri zelo okusne, enostavne in pogosto uporabljene recepte za peko piškotov.
Čas je za peko božičnih piškotov. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Čas je za peko božičnih piškotov. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Letos smo recepte za odlične piškote našli na kulinaričnem blogu Rudolfova malca, kjer se pečejo same slastne sladice, v zimskem času pa predvsem cela vrsta razno raznih piškotov. Za letošnji božič smo si izbrali cimetove zvezdice, cimetove piškote z belo čokolado in ajdove piškote s polnilom iz rdečega vina … mmmmmm, že diši po prazničnih piškotih.

Cimetove zvezdice
Sestavine:
• 5 beljakov
• ščepec soli
• 470 g sladkorja v prahu
• 5 g vanilijevega sladkorja v prahu ali par kapljic vanilijevega ekstrakta
• 500 g fino zmletih mandljev
• 1 do 2 čajni žlički cimeta
• par kapljic limone
• dodaten sladkor v prahu za pomoč pri valjanju

Postopek:
1. Beljake stepamo v čvrst sneg. Med stepanjem dodamo sol in postopoma dodajamo sladkor v prahu. Stepamo dolgo časa na visoki hitrosti.
2. Eno skodelico (10 zvrhanih žlic) mase shranimo za kasneje.
3. V preostali sneg z lopatko vmešamo še mandlje, vanilijev sladkor v prahu oz. vanilijev ekstrakt in cimet. Nato z rokami zamesimo testo.
4. Testo razvaljamo na debelino približno 4 mm. Testo valjamo med dvema plastema folije ali peki papirja, da se testo ne prime površine pa jo vseeno malenkost posujemo s sladkorjem v prahu.
5. Iz njega izrezujemo zvezdice in jih polagamo na pekač oz. podlago obloženo s peki papirjem. Tudi modelček za piškote potresemo s sladkorjem v prahu, da se ne bo prijemal testa.
6. Ko smo izrezali vse zvezdice oz. porabili vse testo, zvezdice premažemo z beljakovo maso, ki smo prej shranili.
7. Če je beljakova masa pregosta, ji dodamo par kapljic limone.
8. Cimetovih zvezdic nam ni treba peči, lahko jih posušimo na zraku (dan ali dva). Lahko pa jih posušimo v pečici na 150 °C približno 10 do 12 minut. Bel premaz ne sme porjaveti.
Celoten recept si lahko ogledate tukaj.

Cimetovi piškoti z belo čokolado
Sestavine:
• 100 g masla
• 50 g sladkorja
• 10 g vanilijevega sladkorja ali 1 žlička vanilijevega ekstrakta
• 1 jajce
• 80 g medu
• nastrgana lupinica polovice limone
• par kapljic limoninega soka
• 1 čajna žlička cimeta
• 240 g pirine moke
• 25 g mletih lešnikov
• 5 g pecilnega praška

Navedene sestavine zadostujejo za majhno količino piškotov (približno 1 pekač in pol). Sestavine po želji podvojimo.
Kasneje bomo potrebovali še:
• 60 g bele čokolade
• 8 g masla ali kokosove maščobe

Postopek:
1. V posodi zmešamo maslo in sladkor. Dodamo jajce, mešamo dalje, dodamo med, vanilijev sladkor, limonino lupinico, cimet in mešamo dalje.
2. Dodamo moko, mlete lešnike in pecilni prašek ter z rokami ali s kuhalnico zamesimo testo. Po potrebi dodamo še par kapljic limoninega soka.
3. Testo damo v hladilnik za vsaj 2 uri, lahko pa kar čez noč.
4. Ko je testo ohlajeno, segrejemo pečico na 180 °C in obložimo pekač s peki papirjem.
5. Iz testa naredimo kroglice in jih polagamo na hladen pekač. Kroglice nato potlačimo v ”polpetke” in na sredini s kuhalnico vtisnemo luknjo.
6. Piškote pečemo 12 do 15 minut na 180 °C, dokler niso zlato zapečeni.
7. Ko se piškoti popolnoma ohladijo, nad soparo stopimo belo čokolado in maslo oz. kokosovo maščobo. Odstavimo in damo na stran za nekaj minut, nato stopljeno čokolado prelijemo v servirno vrečko ali v navadno plastično vrečko, ki ji odrežemo vogal.
8. Preliv nadevamo v luknje na sredini piškotov.
9. Počakamo, da se čokolada strdi in piškoti so nared!
Celoten recept si lahko ogledate tukaj .

Ajdovi piškoti s polnilom iz rdečega vina
Sestavine:
• 100 g ajdove moke
• 150 g pirine moke
• 100 g mletih orehov
• 200 g masla
• 1 jajce
• 2 žlici medu
• 5 g pecilnega praška
• 10 g vanilijevega sladkorja ali 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
• nastrgana lupinica ene limone
• 1 čajna žlička cimeta
• 2 žlici grenkega kakava
• 40 g sladkorja v prahu
Za polnilo iz rdečega vina
• 2 žlici rdečega vina (refošk, teran …)
• 11 do 12 čajnih žličk sladkorja v prahu
• noževa konica cimeta

Postopek:
1. Preden začnemo, naj bodo vse sestavine segrete na sobno temperaturo. Če je med v trdnem stanju, ga s segrevanjem nad paro utekočinimo.
2. Suhe sestavine zmešamo in v posodo ali na delovno površino dodamo še vse ostale sestavine.
3. Zamesimo testo. Najprej si lahko pomagamo s kuhalnico, na koncu pa zamesimo z rokami.
4. Testo damo v hladilnik za vsaj 2 uri, lahko pa kar čez noč.
5. Ko je testo ohlajeno, obložimo pekač s peki papirjem, pečico pa segrejemo na 190 °C.
6. Iz testa oblikujemo kroglice, jih malo sploščimo in polagamo na pekač.
7. V vsako kroglico s kuhalnico naredimo luknjo.
8. Ajdove piškote pečemo 12 do 14 minut na 190 °C.
9. Ko se piškoti ohladijo, naredimo polnilo iz redečega vina.
10. V skodelico damo 2 žlici vino, sladkor v prahu in cimet pa vmešamo postopoma, žličko po žličko, in vmes mešamo. V vino vmešamo toliko sladkorja, da dobimo kot sirup gosto zmes.
11. Nato z glazuro iz rdečega vina napolnimo luknjice piškotov.
Celoten recept si lahko ogledate tukaj.

Slastni dišeči piškoti so pripravljeni. Na praznični mizi se bodo letos znašle aromatične cimetove zvezdice in piškoti ''gumbki'' v dveh barvah in okusih, oboji pa mehki in slastni!

Za več receptov za božične piškote pa pokukajte sem.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Iz Jožičine kuhinje: Recept za najboljšo govejo juho

V prispevku boste našli recept za najboljšo domačo gove...

Iz Jožičine kuhinje: Najboljši recept za pekovsko domače pecivo

Kifeljčki, makovke, žemlje in ostalo pekvsko pecivo lah...

Iz Jožičine kuhinje: Marelični cmoki

Jožica Ostrožnik je tokrat pripravila slastne marelične...

Humus - namaz iz čičerike

Humus lahko postrežete kot predjed ali kot glavno jed. ...

Recept: Kislo zelje z ocvirki in krompirjem (hitra priprava)

Recepti s kislim zeljem so odlični za pripravo jedi za ...

Iz Jožičine kuhinje: Orehova gnezda

Čas je primeren za peko piškotov. V prispevku najdete e...

Recept: Fižolova mineštra s svinjskim mesom pripravljena v pečici

Fižolova mineštra s svinjskim mesom, krompirjem, zelenj...

KUHALNICA: Kremna juha iz buče

Kraljica med juhami, ki preseneti vsakogar. Kremno juho...

KUHALNICA: Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem

Omaka iz stročjega fižola s pire krompirjem, ali kakor ...

Slovenci vse bolj cenimo, da je hrana lokalna, ali je sezonska, pa pogosto spregledamo

Slovencem je okus domačega vse bolj pomemben. Radi namr...

KUHALNICA: Dišavni veganski piškoti

Slastni so in zdravi, naredili jih boste hitro, z njimi...

Iz Jožičine kuhinje: Babičina dobrota

Vam gre za nohte s časom, potrebujete enostaven, sočen ...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Trezika Vidovič

Trezika Vidovič
upokojena vzgojiteljica


"Prave odločitve me peljejo v pravo delovanje v življenju. Držim se zakona privlačnosti. Tisto, kar privlačiš, dobiš. Dobila sem življenje!"

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.