Trije najboljši in najokusnejši za peko piškotov

Božič je že pred vrati! Čas je, da spečemo božične piškote in tako preživimo čas z našimi najbližjimi. V prispevku boste našli tri zelo okusne, enostavne in pogosto uporabljene recepte za peko piškotov.
Čas je za peko božičnih piškotov. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Čas je za peko božičnih piškotov. (foto: FreeDigitalPhotos.net)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Letos smo recepte za odlične piškote našli na kulinaričnem blogu Rudolfova malca, kjer se pečejo same slastne sladice, v zimskem času pa predvsem cela vrsta razno raznih piškotov. Za letošnji božič smo si izbrali cimetove zvezdice, cimetove piškote z belo čokolado in ajdove piškote s polnilom iz rdečega vina … mmmmmm, že diši po prazničnih piškotih.

Cimetove zvezdice
Sestavine:
• 5 beljakov
• ščepec soli
• 470 g sladkorja v prahu
• 5 g vanilijevega sladkorja v prahu ali par kapljic vanilijevega ekstrakta
• 500 g fino zmletih mandljev
• 1 do 2 čajni žlički cimeta
• par kapljic limone
• dodaten sladkor v prahu za pomoč pri valjanju

Postopek:
1. Beljake stepamo v čvrst sneg. Med stepanjem dodamo sol in postopoma dodajamo sladkor v prahu. Stepamo dolgo časa na visoki hitrosti.
2. Eno skodelico (10 zvrhanih žlic) mase shranimo za kasneje.
3. V preostali sneg z lopatko vmešamo še mandlje, vanilijev sladkor v prahu oz. vanilijev ekstrakt in cimet. Nato z rokami zamesimo testo.
4. Testo razvaljamo na debelino približno 4 mm. Testo valjamo med dvema plastema folije ali peki papirja, da se testo ne prime površine pa jo vseeno malenkost posujemo s sladkorjem v prahu.
5. Iz njega izrezujemo zvezdice in jih polagamo na pekač oz. podlago obloženo s peki papirjem. Tudi modelček za piškote potresemo s sladkorjem v prahu, da se ne bo prijemal testa.
6. Ko smo izrezali vse zvezdice oz. porabili vse testo, zvezdice premažemo z beljakovo maso, ki smo prej shranili.
7. Če je beljakova masa pregosta, ji dodamo par kapljic limone.
8. Cimetovih zvezdic nam ni treba peči, lahko jih posušimo na zraku (dan ali dva). Lahko pa jih posušimo v pečici na 150 °C približno 10 do 12 minut. Bel premaz ne sme porjaveti.
Celoten recept si lahko ogledate tukaj.

Cimetovi piškoti z belo čokolado
Sestavine:
• 100 g masla
• 50 g sladkorja
• 10 g vanilijevega sladkorja ali 1 žlička vanilijevega ekstrakta
• 1 jajce
• 80 g medu
• nastrgana lupinica polovice limone
• par kapljic limoninega soka
• 1 čajna žlička cimeta
• 240 g pirine moke
• 25 g mletih lešnikov
• 5 g pecilnega praška

Navedene sestavine zadostujejo za majhno količino piškotov (približno 1 pekač in pol). Sestavine po želji podvojimo.
Kasneje bomo potrebovali še:
• 60 g bele čokolade
• 8 g masla ali kokosove maščobe

Postopek:
1. V posodi zmešamo maslo in sladkor. Dodamo jajce, mešamo dalje, dodamo med, vanilijev sladkor, limonino lupinico, cimet in mešamo dalje.
2. Dodamo moko, mlete lešnike in pecilni prašek ter z rokami ali s kuhalnico zamesimo testo. Po potrebi dodamo še par kapljic limoninega soka.
3. Testo damo v hladilnik za vsaj 2 uri, lahko pa kar čez noč.
4. Ko je testo ohlajeno, segrejemo pečico na 180 °C in obložimo pekač s peki papirjem.
5. Iz testa naredimo kroglice in jih polagamo na hladen pekač. Kroglice nato potlačimo v ”polpetke” in na sredini s kuhalnico vtisnemo luknjo.
6. Piškote pečemo 12 do 15 minut na 180 °C, dokler niso zlato zapečeni.
7. Ko se piškoti popolnoma ohladijo, nad soparo stopimo belo čokolado in maslo oz. kokosovo maščobo. Odstavimo in damo na stran za nekaj minut, nato stopljeno čokolado prelijemo v servirno vrečko ali v navadno plastično vrečko, ki ji odrežemo vogal.
8. Preliv nadevamo v luknje na sredini piškotov.
9. Počakamo, da se čokolada strdi in piškoti so nared!
Celoten recept si lahko ogledate tukaj .

Ajdovi piškoti s polnilom iz rdečega vina
Sestavine:
• 100 g ajdove moke
• 150 g pirine moke
• 100 g mletih orehov
• 200 g masla
• 1 jajce
• 2 žlici medu
• 5 g pecilnega praška
• 10 g vanilijevega sladkorja ali 1 čajna žlička vanilijevega ekstrakta
• nastrgana lupinica ene limone
• 1 čajna žlička cimeta
• 2 žlici grenkega kakava
• 40 g sladkorja v prahu
Za polnilo iz rdečega vina
• 2 žlici rdečega vina (refošk, teran …)
• 11 do 12 čajnih žličk sladkorja v prahu
• noževa konica cimeta

Postopek:
1. Preden začnemo, naj bodo vse sestavine segrete na sobno temperaturo. Če je med v trdnem stanju, ga s segrevanjem nad paro utekočinimo.
2. Suhe sestavine zmešamo in v posodo ali na delovno površino dodamo še vse ostale sestavine.
3. Zamesimo testo. Najprej si lahko pomagamo s kuhalnico, na koncu pa zamesimo z rokami.
4. Testo damo v hladilnik za vsaj 2 uri, lahko pa kar čez noč.
5. Ko je testo ohlajeno, obložimo pekač s peki papirjem, pečico pa segrejemo na 190 °C.
6. Iz testa oblikujemo kroglice, jih malo sploščimo in polagamo na pekač.
7. V vsako kroglico s kuhalnico naredimo luknjo.
8. Ajdove piškote pečemo 12 do 14 minut na 190 °C.
9. Ko se piškoti ohladijo, naredimo polnilo iz redečega vina.
10. V skodelico damo 2 žlici vino, sladkor v prahu in cimet pa vmešamo postopoma, žličko po žličko, in vmes mešamo. V vino vmešamo toliko sladkorja, da dobimo kot sirup gosto zmes.
11. Nato z glazuro iz rdečega vina napolnimo luknjice piškotov.
Celoten recept si lahko ogledate tukaj.

Slastni dišeči piškoti so pripravljeni. Na praznični mizi se bodo letos znašle aromatične cimetove zvezdice in piškoti ''gumbki'' v dveh barvah in okusih, oboji pa mehki in slastni!

Za več receptov za božične piškote pa pokukajte sem.

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

Pripravite se na poletje: 5 lahkih in hranljivih obrokov za pomladno razstrupljanje

Pomlad je idealen čas za nežno razstrupljanje telesa in...

Velikonočne jedi skozi čas: Kaj so jedli naši predniki?

Velika noč danes diši po potici, šunki, jajcih in hrenu...

Velikonočna jajca in prebava: Koliko je preveč?

Velika noč brez jajc si je skoraj nemogoče predstavljat...

Vonj po domačem kruhu – odslej tudi dvojno pakiranje kvasa Fala

Ni lepšega kot vonj sveže pečenega kruha, ki napolni do...

Recept za odlično krompirjevo musako

Klasično krompirjevo musako postrežemo kot samostojen o...

Ideja za hitro kosilo: Recept za polento z mletim mesom

Polenta se odlično ujema z mletim mesom. Postrežemo jo ...

Kaj narediti za kosilo, ko zmanjka idej? To je ideja za odlično kosilo

Ne veste, kaj bi pripravili za kosilo? Tu je ideja za ...

Kako skuhamo najboljšo mineštro?

Zelenjavna mineštra je prava paleta okusov, ki v sebi s...

Recept: Pomladna enolončnica (s čemažem, regratom in koprivami)

Ideje za kosilo: Pomladna enolončnica je samostojna jed...

Potica – kako spečemo najboljšo potico?

Tradicionalna slovenska potica je pečena v potičniku, t...

Recepti: Velikonočne jedi s hrenom

Velika noč je čas, ko na mize postavimo najboljše jedi,...

Recepti: 3 najboljše juhe iz čemaža

Čemažu pravimo tudi divji česen, saj zelo spominja na p...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Dušica Kunaver

Dušica Kunaver
pisateljica, zbiralka ljudskega izročila


"Najlepše darilo na svetu je tisto, ki si ga sam naredil."

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.