Velikonočna pletenka

Moja prehrana in recepti > Recepti | piše: Fala | 7.4.2017
Bliža se velika noč, miza bo polna dobrot. Na njej ne sme manjkati pletenka.
Pletenka iz sedmih trakov (foto: Fala)
Pletenka iz sedmih trakov (foto: Fala)
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Za pletenko iz sedmih delov bomo potrebovali:
1 kocka kvasa Fala
2 dl mleka
18 dag navadnega jogurta
90 dag moke
6 dag sladkorja
2 vanilin sladkorja
4 jajca
0,7 dl olja
3 male žličke soli
(za približno 2 pletenki)
1 jajce za premaz.

Kvas Fala raztopimo v mlačnem sladkanem mleku in ga prilijemo k presejani moki. Dodamo jajca, jogurt, preostali sladkor, sol ter zamesimo kvašeno testo. Med mešanjem počasi prilivamo olje. Najprej mešamo na nizki hitrosti, na koncu na visoki hitrosti, da postane testo svilnato. Zatem ga pokrijemo s kuhinjsko folijo in damo na toplo vzhajati.

Vzhajano testo pregnetemo, odrežemo dve tretjini testa in jo razdelimo na sedem kosov. Preostalo testo uporabimo za manjšo pletenko iz treh delov. Vsak kos oblikujemo v svaljek primerne dolžine. Vseh sedem zložimo enega poleg drugega tako, da se na vrhu držijo skupaj, spodaj pa tri trakove položimo bolj na desno, štiri pa bolj na levo stran. Zatem prvega zunanjega na levi strani preložimo preko prvega soseda, druga dva soseda privzdignemo, da zunanji trak pod njima prestavimo na desno stran, kjer so bili le trije trakovi. Tako imamo na desni strani štiri trakove in na levi le tri. Nadaljujemo enako z desne strani proti levi: zunanjega položimo preko prvega soseda na desni strani in pod drugim in tretjim trakom na levo stran, kjer bodo spet štirje trakovi. Nadaljujemo do konca.

Ko smo kito spletli do konca, jo položimo na pekač in damo ponovno vzhajati. Vzhajano pletenko premažemo s stepenim jajcem, postavimo v vročo pečico in pečemo pri 180 °C približno 40 minut.

Težavnost: srednje
Čas priprave: 35 minut

Še več okusnih receptov najdete tukaj.

Igrajte igrico spomin in osvojite lepe nagrade. Kliknite tukaj!

Spremljajte Moja leta na družbenih omrežjih Facebook, Instagram in Twitter.

Morda te zanima tudi:

KUHALNICA: Pica mumija za noč čarovnic

Vsako leto, ko se približuje noč čarovnic, želimo ustva...

Recepti za Martinovo pojedino 1. del: Martinova juha iz rdečega zelja

Martinovo je velik praznik, ob katerem gospodinje ponud...

KUHALNICA: Enolončnica z domačo klobaso

Včasih, ko se naveličamo cvrtja, peke in obilnih obroko...

Recepti za noč čarovnic: strašne nadevane paprike, mini pice in bučna juha

Pripravite pisane in okusne jedi za noč čarovnic. Poisk...

Kje je najboljše živeti po upokojitvi? Spoznajte 5 top držav

Razmišljate, da bi svoja zlata leta preživeli v tuji de...

KUHALNICA: Enostavni čokoladno orehovi polžki

Čokoladno – orehovi polžki na hitro so preprosti sladki...

Fala Slonček išče zmagovalni recept za kruh

V soboto, 15. novembra, bo v Ljubljani omamno dišalo po...

Germknödel – recept za kvašene cmoke z vaniljevo omako

Germknödel ali kvašeni cmoki so priljubljena sladica (n...

Raziskali smo: ali vitamin C res preprečuje prehlad?

Vitamin C je pogosto obravnavan kot kralj med vitamini....

Ideje za kosilo: Grahova kremna juha, goveji file v bučni omaki in ajdovi rezanci

Če nimate prave ideje za današnje kosilo, vam idejo pre...

Okusno in zdravo: Kroglice iz banane in kokosa

Zelo zdrave so, recept je popolnoma preprost. Preberite...

Iz Jožičine kuhinje: Rolada orehovo deblo

Iz Jožičine kuhinje prihaja najnovejši recept za rolado...
Priljubljeno Priljubljeno Natisni Natisni
Komentarji Komentarji
0
Povečaj pisavo besedila
Pomanjšaj pisavo besedila
Starejše novice:
Prijavi se
Uporabniško imeGeslo



* Pozabljeno geslo? Klikni TUKAJ!
* Nov uporabnik? Registriraj se!
Predlogi prijateljev
Registriraj / prijavi se da ti bomo lahko priporočali nove prijatelje.
Ambasadorji MojaLeta.si arrow right
Marija Hrvatin

Marija Hrvatin
pisateljica, kolumnistka


"Življenje je preveč lepo, da bi ga zatemnila z nepomembnostmi; v tej zgodbi je zdravje biser, ki ima neprecenljivo vrednost tukaj in zdaj. "

Uredništvo Kontakt O portalu Oglaševanje Splošni pogoji Piškotki
© 2025 MojaLeta.si Vse pravice pridržane.